Annonce
Assens

Optagelserne begynder snart: Ny stor DR-dramaserie bliver filmet på Fyn

Næste år skal DR-dramaserien "Fred til lands" optages flere steder i Assens Kommune. Direktør for FilmFyn, Bo Damgaard, vurderer at optagelserne vil kunne skabe en omsætning på omkring 13 millioner kroner, der kan komme Fyn til gode. Billedet her er fra optagelserne til tv-serien "1864", der blandt andet blev optaget midt i Assens. Arkivfoto: Roland Petersen

I starten af det nye år starter optagelserne til DR's næste store dramaserie "Fred til lands". Optagelserne finder sted i Assens Kommune, og der er tale om en stor produktion, der vil generere en omsætning på omkring 13 millioner kroner, vurderer direktør for Film Fyn, Bo Damgaard.

Annonce

Der kommer fred her til lands til næste år på Fyn. Og måske særligt i Assens Kommune.

Fyens Stiftstidende kan i dag afsløre, at DR's næste store søndagssatsning i sendefladen bliver den psykologiske tv-dramaserie "Fred til lands", som skal filmes flere steder i Assens Kommune. Nærmere bestemt i og omkring Vissenbjerg, Skalbjerg, Aarup, Bred og Ebberup. Det fortæller den regionale filmfond Film Fyn.

Film Fyn, som er et aktieselskab, ejet af en række fynske kommuner, Fionia Fond samt TV2/Danmark, vurderer optagelserne til at være en af de mest markante investeringer i de seneste år, som Film Fyn har lavet.

Ifølge Bo Damgaad, direktør for Film Fyn, har Film Fyn investeret fem millioner kroner i produktionen af "Fred til lands", som bliver en serie på otte afsnit på hver 60 minutter i den foreløbig første sæson.

Filmoptagelserne vil komme Fyn til gode.

- Det er en meget, meget stor produktion, fortæller Bo Damgaard.

- Den kommer til at generere en omsætning på omkring 13 millioner kroner på Fyn. Det er, fordi hele produktionen rykker til Fyn, forstået på den måde, at der er både fynske filmarbejdere og i høj grad også filmarbejdere fra København, skuespillere og så videre, fortæller Bo Damgaard.

Ifølge seriens producer, Jesper Morthorst, er der tale om en serie på samme niveau som andre store DR-dramaserier. Men han vil ikke fortælle, hvilket prisleje vi er oppe i.

Den kommer til at spille på hele "klaviaturet", som Bo Damgaard betegner det.

- Altså, skuespillere, locations, leje af sommerhuse, hoteller, overnatning, leje af elektrikere, lys, lyd, teknik, remser han op.

Den store tv-produktion skaber så at sige omsætnings-ringe i vandet på Fyn.

Vi vil gerne have, at Danmark, som er meget andet end København, når de ser vores serie, kan spejle sig selv i den og genkende miljøerne.
Jesper Morthorst, producer

Ny tv-serie

Produktionsselskabet Motor i co-produktion med DR Drama starter optagelserne af tv-serien "Fred til lands" i starten af næste år. Der skal indspilles flere steder i Assens Kommune.

Film Fyn, der ejes af Assens, Nordfyns, Faaborg-Midtfyn, Svendborg, Nyborg, Ærø og Langeland Kommuner, Fionia Fond og TV2/Danmark, er med inde over med økonomisk støtte til produktionen. Odense Kommune er såkaldt associeret medlem.

Tv-serien instrueres af Louise Friedberg. Den er skrevet og skabt af Christian Torpe og Marie Østerbye.

Forventet premiere er næste efterår.

Der holdes pressemøde omkring tv-serien til februar, oplyser Bo Damgaard, direktør i Film Fyn.

Direktør for FilmFyn, Bo Damgaard, fortæller, at der er tale om en stor produktion. Arkivfoto: Lasse Hansen
Annonce

Premiere næste år

"Fred til lands" skal efter planen ramme tv-fladskærmene i efteråret 2019.

Ifølge Bo Damgaard skal der filmes i februar, maj og umiddelbart efter sommerferien.

Serien er skrevet og skabt af Christian Torpe og Marie Østerbye. Førstnævnte stammer selv fra Ullerslev. Han er bestemt ikke et ukendt ansigt i filmverdenen, da det var ham, der skrev det Bodil-vindende manuskript til filmen "Stille hjerte" ( premiere i 2014). Bille August instruerede den film.

Sidstnævnte, Marie Østerbye, har skrevet flere episoder af tv-serierne "Rita" (2012), "Bedre skilt end aldrig" (2016) og den dansk-producerede Netflix-serie "The Rain" fra i år.

Serien produceres af produktionsselskabet Motor i samarbejde med med DR Drama. Motor ejes af Christian Torpe og Jesper Morthorst i fællesskab.

"Fred til lands" instrueres af Louise Friedberg. Hun har instrueret så kendte tv-serier som "Herrens Veje" (2017), "Borgen" (2010) og også "Norskov".

Annonce

Skuespillere ikke på plads

Ifølge Jesper Morthhorst handler tv-serien om en gruppe mennesker, der kæmper for deres by. Mere vil han ikke røbe.

Autencitet og troværdighed er en vigtig ingrediens for filmatiseringen af "Fred til lands", oplyser han.

- Vi vil gerne have, at Danmark, som er meget andet end København, når de ser vores serie, kan spejle sig selv i den og genkende miljøerne, fortæller Jesper Morthorst.

Han fremhæver selv tv-serien "Nordskov" som et forbillede for lige præcis det.

Han vil ikke fortælle, hvilke skuespillere skal spille rollerne.

Men Jesper Morthorst røber dog, at det bliver en god blanding af både kendte og nye ansigter her til lands.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

Mårhundefund bekymrer fynske jægere

Annonce