Annonce
Faaborg-Midtfyn

Opstand på Facebook: Når man lukker et museum, træder man altså folk over tæerne

Lone Rok fra Bøjden står bag Facebookgruppen "Bevar Faaborgs Museum Den Gamle Gaard". Foto: Maria Retoft Pedersen
600 medlemmer har meldt sig ind i Facebookgruppe mod lukning af Den gamle Gaard, og Faaborg Kulturhistoriske Museumsforening har fået 20 nye medlemmer.

Faaborg: Siden lørdag aften har små 600 mennesker meldt sig ind i gruppen "Bevar Faaborgs Museum Den Gamle Gaard".

Det sker i kølvandet på meldingen om, at politikerne opgiver at poste flere penge i de gamle, fredede museumsbygninger i Holkegade i Faaborg og smækker pengekassen i. Faaborg Kulturhistoriske Museumsforening, der ejer bygningerne, har heller ikke pengene til den omfattende renovering. Det betyder, at Den gamle Gaard lukker som by- og egnshistorisk museum efter denne sæson.

Facebookgruppen er oprettet af Lone Rok fra Bøjden.

Annonce

- Vi så jo folks reaktioner på den her nyhed, og derfor oprettede jeg gruppen, så vi havde et sted at samles. Jeg arbejdede selv som museumsassistent i Den gamle Gaard i 1995-1999 og er også frivillig på arkivet. Blandt andet har jeg startet skibsregistrering op, som stadig kører, så på den måde har jeg en personlig interesse i, at museet bliver bevaret, fortæller Lone Rok.

- Jeg er datter af en fisker og er lidt af en skibsnørd. Faaborg er en gammel købstad og søfartsby med et stort renomé i 1700- og 1800-tallet. Det er en historie, som bør bevares og også udbygges. Ligesom Marstal har et søfartsmuseum, bør vi også have det i Faaborg, mener Lone Rok.


Jeg er datter af en fisker og er lidt af en skibsnørd. Faaborg er en gammel købstad og søfartsby med et stort renomé i 1700- og 1800-tallet. Det er en historie, som bør bevares og også udbygges. Ligesom Marstal har et søfartsmuseum, bør vi også have det i Faaborg.

Lone Rok


Hvad der skal ske med bygningerne i Holkegade efter denne sæson, skal Faaborg Kulturhistoriske Museumsforening tage stilling til på en generalforsamling torsdag.

Bladet fra munden

Lone er ikke overrasket over, at Facebookgruppen på forholdsvis kort tid har fået stor opbakning.

- Når der sker noget som det her, så vågner faaborgenserne op og kommer op på barrikaderne. Spørgsmålet er så bare, om der så er nogen, der gør noget ved det, siger hun.

Der har været museum i bygningerne i Holkegade siden 1932. Foto: Maria Retoft Pedersen

I Faaborg Kulturhistoriske Museumsforening har man også oplevet øget interesse.

- Vi har ikke været vant til, at folk sådan melder sig ind i vores forening. Vi er en lille forening, men siden i lørdags har vi fået omkring 20 nye medlemmer. Vi har ikke spurgt, hvorfor folk melder sig ind, men vi kan bare konstatere, at det er sket efter nyheden om, at Den gamle Gaard skal lukke, siger Ib Tagel, der er formand for foreningen.

Han understreger, at foreningen har arbejdet med problematikken omkring Den gamle Gaard i flere år og kæmpet for at holde den åben og offentlig tilgængelig.

- Jeg har været formand for bestyrelsen i over 40 år, og jeg er faktisk ved at være på kanten af at sige, at jeg ikke gider mere. Men politikerne må jo stå til ansvar for de beslutninger, der er truffet. Faaborg er en følsom gammel by, og hvis man begynder at nedlægge gamle bygninger som et folkeligt museum, så træder man altså folk over tæerne. Det her er en chokerende og vild udvikling, siger han.

Annonce

Generalforsamling rykker udendørs

Generalforsamlingen i Faaborg Kulturhistoriske Forening finder sted i Den gamle Gaard torsdag, hvor der er plads til 50 deltagere. Man skal være medlem af foreningen for at deltage i generalforsamlingen, og man skal desuden kunne fremvise coronapas.

Hvis der kommer flere end 50 medlemmer, rykkes generalforsamlingen udendørs, hvis vejret tillader det.


Vi har ikke været vant til, at folk sådan melder sig ind i vores forening. Vi er en lille forening, men siden i lørdags har vi fået omkring 20 nye medlemmer. Vi har ikke spurgt, hvorfor folk melder sig ind, men vi kan bare konstatere, at det er sket efter nyheden om, at Den gamle Gaard skal lukke.

Ib Tagel


- Flere har meldt sig til på forhånd, fordi de gerne vil sikre sig en plads. Vi plejer at være omkring 35 deltagere, men jeg tror, vi bliver flere end 50 i år, vurderer Ib Tagel.

Lone Rok har opfordret medlemmerne i Facebook-gruppen til, at man melder sig ind i Faaborg Kulturhistoriske Museumsforening og deltager i generalforsamlingen. Og så håber jeg, at der er nogen, der tør tage bladet fra munden her.

Hvis Den gamle Gaard skal drives videre, hvor skal pengene til renovering så komme fra?

- Jeg ved det ikke. Måske kan man søge nogle fonde? Den helt store renovering bliver der nok ikke råd til. Man skal være realist, selv om man er utilfreds, siger hun.

Kommer I til at tage yderligere initiativer i den her protestgruppe?

- Ikke lige nu. Nu holder vi lige vejret til på torsdag og ser, hvad der sker, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Nyt notat afslører dyb frustration i specialenhed mod bander: Kriminelle går under jorden, men kan beholde kontanthjælpen

OB

OB-angriber lejes ud til Kolding IF

Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce