Annonce
Mad og drikke

Opskrifter og udstyr: Ud i det blå med picnickurven

Rygeostcreme med grillede grønne asparges og radiser. Foto: Martin E. Seymour
Lige siden mennesket nedlagde sit første dyr, tilberedte det over åben ild og delte det i fællesskab, har man indtaget mad i det fri. I dag forbereder vi oftest maden hjemmefra og kalder det for en picnic, men det er stadig naturligt at ville spise ude i den grønne natur, om så det er i skoven, på stranden eller i en park. Her får du tre nemme opskrifter på mad til picnicturen og inspiration til udstyr, der kan gøre oplevelsen lidt mere bekvemmelig. God tur.

Rygeostcreme med grillede grønne asparges og radiser

Til fire personer.

Det skal du bruge:

En lille bøtte rygeost - 170 g

1/2 dl sødmælk

1/2 dl fløde

1 bdt. friske grønne asparges

1 bdt. radiser

1 citron

Lidt olivenolie

Salt og peber

Sådan gør du:

Rygeostrcreme: Kom rygeosten op i en skål. Bland mælken og fløden i en kop og pisk det i rygeosten lidt efter lidt, til du får en cremet og luftig creme. Skal cremen have en kraftigere røgsmag, skal du bruge mindre af mælke-fløde-blandingen. Smag til med citronskal, salt og peber. Kom rygeostcremen på patentglas og stil den i køleskabet, til den skal bruges. Kan med fordel laves dagen i forvejen.

Grøntsagerne: Rens radiserne og de grønne asparges. Knæk de grønne asparges, hvor de knækker naturligt. Vend de øverste dele i lidt olivenolie og citronsaft. Krydr med salt og peber. Grill aspargestoppene på en rygende varm grillstegepande i tre-fire minutter. Vend undervejs og pres gerne aspargesene ned mod rillerne i panden, så de får nogle fine grillstriber. Kom radiserne og de grillede asparges i hver deres bøtte til at tage med på turen.

Gyldendals Den Store Danske beskriver en picnic således: Et måltid i det fri af mere eller mindre enkel karakter. Tidligere brugtes picnic om et sammenskudsgilde, indendørs eller udendørs.

I dag associerer vi mere en picnic med beskrivelsen fra Politikens Nudansk Ordbog: En selskabelig udflugt, skovtur, hvor der spises i det fri.

Annonce

To slags sandwich med lakserillette og æggesalat

Til fire personer.

Det skal du bruge:

170 g varmrøget laks

170 g fersk laks

1 grøn asparges

4 æg

2 spsk. cremefraiche 38%

2 spsk. græsk yoghurt 10%

2 spsk. mayonnaise

1 bdt. purløg

1 bdt. dild

75 g smør

1/2 tsk. sennep (Colemans eller Dijon)

1/4 tsk. gurkemeje

Citronskal

8 skiver sandwichbrød

Salt og peber

Sådan gør du:

Lakserillette: Fjern skindet fra den varmrøgede laks og bryd kødet op i en skål. Kom 30 gram smør og en dl vand i en gryde og varm det op, til smørret smelter. Fjern skindet fra den ferske laks og skær kødet ud i tern. Rens den grønne asparges, knæk den, hvor den knækker naturligt, og snit den øverste del i tynde skiver. Pocher lakseternene og aspargesskiverne i smørvandet i tre-fire minutter. Si væsken fra og lad laksen og aspargesskiverne køle af.

Rør en spiseskefuld cremefraiche, en spiseskefuld yoghurt og en spiseskefuld mayonnaise sammen i en skål. Når de pocherede laksetern og aspargesskiverne er kolde, blandes de ned i skålen med den varmrøgede laks, og dressingen vendes i. Smag til med hakket dild, salt og peber og eventuelt lidt citronskal.

Kom lakserilletten på patentglas og sæt den i køleskabet, til du skal bruge den. Kan med fordel laves dagen i forinden.

Tip: Du skal ikke kassere smørvandet. Kog så meget af vandet fra smørret som muligt, hæld væden over i en skål og kom den i køleskabet. Når det er koldt, kan du piske det sammen med almindelig smør og bruge det som smør på dine sandwich med laksrillette.

Æggesalat: Kog fire æg, til de er hårdkogte (cirka ni minutter) og lad dem køle af, inden du hakker dem groft. Rør én spiseskefuld cremefraiche, én spiseskefuld yoghurt og én spiseskefuld mayonnaise sammen i en skål sammen med med 1/4 teskefuld sennep, 1/4 teskefuld gurkemeje og cirka to spiseskefulde finthakket purløg og vend æggene i. Kom æggesalaten på patentglas og sæt den i køleskabet, til du skal bruge den. Kan med fordel laves dagen forinden.

Smør de otte skiver sandwichbrød med resten af smørret og kom en generøs portion lakserillette på to af skiverne og ditto æggesalat på to af skiverne. Læg de fire andre skiver ovenpå og del sandwichene i to.

Annonce

Engelsk sponge cake med hindbærmarmelade

Det skal du bruge:

4 æg

200 g mel

180 g sukker

200 g smør

Ca. 3/4 dl sødmælk

1 tsk. bagepulver

1 tsk. vaniljeessens

1 tsk. vaniljesukker

3-4 spsk. hindbærmarmelade

En citron

Salt

Flormelis og vand til glasur

Sådan gør du:

Smelt 20 gram af smørret og smør en springform. Drys derefter med en spiseskefuld mel, så du har et tyndt lag mel over hele springformen. Overskydende mel bankes væk. Tænd for ovnen på 180 grader.

Slå æggene ud i en skål og pisk dem luftige sammen med en teskefuld vaniljeessens. Hav tålmodighed - det kan godt tage flere minutter at få æggene pisket helt luftige. Skær smørret ud i tern og rør det sammen med sukkeret i en anden skål. Når smørret og sukkeret er rørt helt sammen, hældes melet igennem en sigte. Bagepulver, vaniljesukker, en knivspids salt og cirka en teskefuld citronskal tilsættes. Det hele røres grundigt sammen.

Herefter vendes den luftige æggemasse i dejen, og efterhånden som massen samler sig, hældes mælken i lidt efter lidt, til du har den rigtige konsistens. Dejen skal kunne glide af skeen, men må ikke være for tynd.

Kom kagedejen i springformen. Ryst den let og bank den ned i køkkenbordet et par gange for at komme af med eventuelle lufthuller. Bag kagen i ovnen i cirka 50 minutter ved 180 grader.

Lad kagen køle af, inden du tager den ud af formen. Halver kagen på tværs og kom hindbærmarmelade mellem de to stykker. Pynt eventuelt med galsur.

To slags sandwich med lakserillette og æggesalat. Foto: Martin E. Seymour
Engelsk sponge cake med hindbærmarmelade. Foto: Martin E. Seymour
Skal du på picnic, kommer du ikke uden om at skulle transportere din medbragte madvarer i noget. En plasticpose kan vel gå an, men hvorfor ikke investere i en picnicrygsæk udstyret med det hele: tallerkener, glas, bestik, vinkøler, proptrækker, tæppe og meget andet. Der findes mange varianter. Billedet viser en Nakano, som kan købes hos Harald Nyborg. Pris 298 kroner. PR-foto
Skal din picnic være mere oldschool, kan du vælge at transportere din mad i en klassisk picnickurv i pileflet, som den her fra Dacore. Her får du også alle fornødenheder: bestik, porcelænstallerkener, vinglas, salt og pebersæt i plastik og multiværktøj med oplukker, proptrækker og lommekniv. Kan købes hos designgaven.dk. Pris 599,95 kroner (i skrivende stund sat ned til 399,95 kroner). PR-foto
Du kommer nok ikke uden om at skulle eje et pinictæppe. De findes i alle mulige slags mønstre og design. Det vigtigste er dog, at undersiden er vandafvisende, så fugten fra græsset ikke trækker op igennem. Tæppet på billedet er 150 x 200 centimeter og kan købes hos Harald Nyborg. Pris: 98 kroner. PR-foto
Magter du ikke sidde på græsset og vil gøre din pinictur lidt mere behagelig, kan en foldestol være på sin plads. Den skal naturligvis ikke være for besværlig at transportere, så en Outwell Sauntons klapstol kunne være en løsning. Stolen vejer kun 2,3 kg, er stabil og nem at bære. Pris 189 kroner hos Wupti.com.
Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Nyborg

Det var kattens: Mumier er ren overtro

Odense For abonnenter

Det virker: Partikeludledningen er faldet i Odenses miljøzone

Kerteminde

Brummelyd nær det tidligere Lindø holdt Julie vågen: - Den går lige i rygsøjlen

Erhverv For abonnenter

Snart fuldt hus på alle 17 etager: Ejendomsmægler kendt fra tv rykker ind i TBT Tower

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Debat

Kære Poul-Erik Svendsen, vil du kæmpe for at bevare vores landsbyordninger?

Assens

Derfor bliver træer fældet i bunkevis, inden en ny lokalplan er klar: Nyt boligprojekt kan være på vej her

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Erhverv For abonnenter

Succes-virksomhed lader sig opkøbe: Nu skal det være slut med at takke nej til kæmpe vindmølle-ordrer

Annonce