Annonce
Mad og drikke

Opskrifter: Fire hurtige kryddersnapse, der kan være klar til påske

Lav din egen kryddersnaps inden påske. Snapseentusiast Jan Kristiansen guider dig til fire nemme og hurtige opskrifter på forårssnapse. Fotokollage af privatfotos
Jan Kristiansen har fundet fire opskrifter fra gemmerne, der kan laves nu og drikkes allerede til påske. Nogle urter og blomster kan findes i haven, andre i supermarkederne.
Annonce

Påskesnaps

Idéen med denne påskesnaps er en mild snaps, der er hurtig at lave, og hvor alle ingredienserne kan købes i ethvert supermarked. Selve trækketiden er kort, og den færdige snaps behøver ikke at blive fortyndet.

Opskrift på påskesnapsen:

Du skal bruge to royal galla-æbler skåret i stykker. En økologisk citron, skallen skæres fint af. Pas på, at der ikke kommer for meget af den hvide underskal med - den er bitter. To hele, tørrede stjerneanisblomster. Fire knuste enebær. Og en flaske Brøndum Klar.

Kom ingredienserne i et stort glas. Sørg for at de er dækket helt af Brøndum Klar. Lad væsken trække i tre til fem dage. Efter filtrering gennem en tragt med et kaffefilter er det tid for den første smagsprøve. Står snapsen nogle få dage, bliver den rundere.

Snapsen er blid og rund og egner sig fint til en mild ost.

Påskesnaps. Foto: Nicolai Kristiansen
Annonce

Mælkebøtteblomst

Gul og fin står den i vejgrøften eller skovkanten som en af de sikre forårsbebudere, men også som en uvelkommen gæst i græsplænen, hvor den ellers gør sit bedste for at lyse op efter den første forårsregn, der gav liv til den ellers så triste vinterprægede plæne.

Udover at være en af de første forårsbebudere er mælkebøtten en af de urter, vi brændevinsentusiaster kan lukke året med. Sidst i november, når alle planter har takket af for dette år, høstes mælkebøttens pæleformede rod. Roden giver lidt af den friske smag, vi kender fra foråret, men indeholder også en kraftig rund smag, der er værdsat vinteren igennem. Rens roden og skær den i passende skiver. Lad den trække et par uger eller tre i vodka, og fortynd efter filtrering

Opskrift med mælkebøtteblomst:

Blomsterne skal plukkes umiddelbart efter, at de er sprunget ud. Skær det grønne fra og læg en kopfuld blomster i en god brændevin eller vodka, så kronbladene er helt dækket. Efter cirka 24 timer sies essensen gennem en tragt forsynet med et kaffefilter, og du har en meget kraftigt smagende basis til en af dine første brændevine lavet på friske blomster. Du skal regne med, at ikke alle bryder sig om den noget specielle smag, og husk at fortynde den godt.

Trækketid: maksimum 24 timer

Drikkeklar: omgående

Lagring: bliver ikke bedre - tværtimod

Annonce

Pileblomstsnaps

Allerede fra den første tid, lige efter isen havde forladt det, der skulle blive til Danmark, kender vi pilen. Igennem årtusinder har den været en skattet nytteplante, der er blevet brugt til mange formål. Bedst kendt er vel de mange sorter, der bruges til at flette kurve og andre nyttegenstande af, men, at den også blev anvendt til kajanlæg i Aarhus i vikingetiden, er nok nyt for mange.

Første gang, jeg mødte pilen som snapseingrediens var ved en pilefestival ved Moesgård Museum i Aarhus. Pilekviste havde trukket en uges tid og var derefter filtreret gennem et kaffefilter og så fortyndet. Jeg ved ikke, hvilken pilesort de havde brugt, men smagen var speciel. Jeg har så senere smagt en anden variant, der var betydelig mere aromatisk. Årsagen var lagringstiden, der var et år. Metoden var simpel, put en håndfuld pilekviste, uden blade, i et syltetøjsglas, og lad det trække en til to måneder. Efter filtrering fortyndes snapsen, indtil styrken passer. Er man lidt til det dekorative, kan man putte tre til fire kviste tilbage i flasken for syns skyld.

Opskrift med gæslinger

Jeg kan dog bedre lide den pilesnaps, der laves af de nyudsprungne gæslinger, der har bevaret det gule skær af pollen. Det er lige meget, hvilken sort der er tale om.

Pluk gæslingerne og kom dem direkte i et godt glas med skruelåg. Når du har samlet dig en passende portion, dækker du med vodka og lader det hele trække cirka tre til fire dage. Hæld den gennem et kaffefilter og fortynd, til du har den styrke, du finder passende.

Allerede fra den første forsigtige smagsprøve, vil du finde en karakteristisk smag, der er rund og fuld af sødme og masser af sol. Du kan fint gemme pilesnapsen, men personligt synes jeg ikke, at den vinder i smag.

Trækketid: 3-4 dage

Drikkeklar: omgående, men essensen skal fortyndes kraftigt og må gerne hvile sig

Lagring: skifter til en flot gylden farve

Mælkebøttesnaps. Foto: privat
Annonce

Ramsløgsnaps

Ramsløg er blevet meget almindelig i de danske skove og vokser i tætte bevoksninger. Til brændevin kan både bruges blade og blomster, men blomster giver den mest raffinerede smag.

Smagen af ramsløg minder meget om hvidløg, men er mere aromatisk. Vær opmærksom på, at ramsløg kan forveksles med den giftige liljekonval. Er du i tvivl om, hvordan du kender forskel, så undlad selv at plukke bladene i naturen.

Opskrift på ramsløgsnaps:

Lav en essens, hvor du kommer blomster eller blade i et glas med låg, Bruger du blomster, er cirka en kopfuld fint, bruger du blade, skal du have en god håndfuld til tre deciliter Brøndum Klar. Efter cirka seks dage filtreres essensen, der har fået en flot forårsgrøn farve. Ramsløg er meget kraftig i smagen og skal fortyndes med Brøndum Klar mindst 1:4. Du kan også bare vælge at lade ramsløg trække cirka 24 timer, hvorefter den er klar til at drikke som en dejlig forårssnaps.

Trækketid: en eller seks dage

Drikkeklar: omgående, men essensen skal fortyndes meget 1:4

Lagring: bliver bedre med tiden

Gæslingesnaps lavet på pilens blomster. Foto: privat
Grøn snaps med ramsløg. Foto: privat
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sigtelse i sag om knivstik: Varetægtsfængslet kvinde stak mindst seks gange for at dræbe

Livsstil For abonnenter

Gør det selv-manden Kjeld Bjerre: Roberta er klar til at komme på græs

Annonce