Annonce
Livsstil

Opskrift på risotto med kantareller og græskar

Maden tilberedes på bålet. Foto: Helle Troelsen

En skøn efterårsret, der kan tilberedes over bål, er en risotto, der er blød, cremet og yderst velsmagende.

Opskriften er kreeret af Pernille Hoffmann Køppen, som har skrevet bogen ”Mad over bål”. Den indeholder en masse lækre opskrifter på retter, der let kan tilberedes over bål.

I denne opskrift indgår grøntsager fra køkkenhaven i Troensehaven, blandt andet græskar, løg og timian samt kantareller fra skoven, hvor Pernille bor. Ingredienserne klæder hinanden både i smag og konsistens, og så der er knald på farverne.

Når Pernille laver mad over bål, skal det være nemt, og derfor foretrækker hun også retter, der alle skal i én gryde. Ikke noget med vanskelige processer, hvor ingredienserne skal op og ned i gryden. For hende er der én vej - indtil det skal spises. Det minimerer i øvrigt også mængden af opvask.

Annonce
Risottoen med parmesan på toppen og lidt frisk timian er klar til servering. Foto: Helle Troelsen

Det skal du bruge til fire personer

1/2 hokkaido-græskar, eller gerne lidt blandede græskar

1 skål kantareller

1 stort skalotteløg

2-3 fed hvidløg

2 dl hvidvin

2 dl risottoris

1 hønsebouillonterning

Cirka 10 friske kviste timian

2 tsk. fennikelfrø

Salt og peber

1-1,5 liter vand

Smør og olie til stegning

Parmesan til servering

Sådan gør du

Rengør svampene med en tør børste og skær eventuelle dårlige dele fra. Skær svampene i grove tern. Hak hvidløg og løg i små tern. Fjern kernerne fra græskarret og skær det i mundrette bidder. Du behøver ikke at skrælle græskarret - når det bliver stegt, bliver skrællen blød, og det hele kan spises.

Sæt gryden over bålet og læg en god klat smør (cirka to spiseskefulde) og den samme mængde olie i gryden. Lad det bruse op, hvorefter du tilsætter græskar, hvidløg og skalotteløg. Lad det stege, til løgene begynder at blive klare. Tilsæt da svampe, de friske timiankviste og stødt fennikelfrø. Lad grøntsagerne stege et par minutter - det må ikke tage farve.

Hvis du synes, at det går lidt for hurtigt, så tag gryden af bålet og lad den køle af. Hvis der bliver tørt i gryden, er det vigtigt, at du tilsætter ekstra smør og olie, så grøntsagerne ikke brænder fast i gryden.

Tilsæt risottorisene og lad dem stege lidt. Tilsæt hvidvin og lidt vand og lad retten koge op. Der skal ofte røres i gryden. Tilsæt yderligere en halv liter vand og bouillonterningen og lad retten koge.

Det er vigtigt at tilføre vand løbende. Det hele skal ikke i på én gang, men lidt efter lidt. Det er også vigtigt at smage på risene. De skal have cirka 15 minutter og hellere en lille smule mere end mindre - risene må ikke hænge i tænderne, når du tygger på dem. Omvendt synes jeg ikke, at det skal koges helt til ukendelighed.

Smag til med salt og peber.

Retten er færdig, når den har en god, cremet konsistens. Server med et godt drys friskrevet parmesan på toppen og lidt frisk timian.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Lynfrosten giver nye muligheder

Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

Annonce