Annonce
Erhverv

Opsang til erhvervsledere: Kom nu ud af busken

Pandaen Xing Er (billedet) har sammen med Mao Sun fået meget opmærksomhed de seneste dage efter ankomsten til Danmark. Måske skulle vi i stedet interessere os noget mere for, hvorfor vi har det så godt, og hvordan vi kan blive ved med at have det, mener dagens klummeskribent Ole Bang Nielsen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Det har været nogle ret ligegyldige historier, blandt andet om pandaer, der har optaget dagsordenen de seneste par uger, mener dagens klummeskribent, erhvervsmanden Ole Bang Nielsen. Han opfordrer andre erhvervsledere, også de fynske, til at stå mere frem og fortælle om glæder og sorger ude i det erhvervsliv, som er en forudsætning for det danske velfærdssamfund. Alt for meget positivt tages i dag for givet, mener han.

Et hurtigt kig på mediernes overskrifter i de seneste uger viser noget om, hvad danskerne over en bred kam interesserer sig for og kan hidse sig op over lige nu: Et mislykket interview med en kendt skuespillerinde, et par pandabjørne, afgørelsen i årets X Factor og nogle homofobiske tilråb til fodboldkampe. Tilsæt lidt svært gennemskuelige forslag til en pensionsreform plus en idiot, hvis eneste formål er at skabe voldelige konfrontationer, så tror jeg, vi er nogenlunde dækket ind med nyheder i dagens Danmark.

Hvis det virkelig er det, vi som danskere anser for at være væsentlige problemstillinger, er der ikke noget at sige til, at vi er blandt verdens lykkeligste mennesker. Hold da op, her går det godt!

Og det gør det jo også – altså går godt. Masser af fremgang, masser af nye arbejdspladser, masser af ”økonomisk råderum”, masser af alt godt. Fattigdom i vores del af verden er blevet et relativt begreb, og ulighed – hvis det er et problem - skal sættes på en matematisk formel, for at vi kan forholde os til det.

Da vi er i et valgår med et folketingsvalg lige rundt om hjørnet, er der heller ingen grænser for, hvor mange løfter, der strøs ud med rund hånd. Børn, studerende, fattige, svage, syge og ældre skal alle have mere af det hele. Føromtalte ”økonomiske råderum”, som efter min bedste overbevisning er mere en teoretisk/statistisk og ikke mindst politisk sukkermad, er da vist brugt op adskillige gange, hvis alle løfterne skal indfries.

Tænk, hvis vi i de private husholdninger begyndte at bruge penge, som vi MÅSKE ville tjene om 5 og 10 år. Min bankrådgiver ville nok blive en anelse skeptisk.

Men sådan er det. Historien her skal egentlig handle om, hvordan ovenstående dagsorden måske burde ændres, og hvem der skal være med til at ændre den? Fordi i vores iver efter at bruge hinandens penge og lade os underholde af brød og skuespil fremfor reelle problemer, har vi en tilbøjelighed til at glemme, hvor pengene kommer fra. I en velfærdsstat som den danske er det nemt at forfalde til fordelingspolitik: Altså hvem skal have hvilken del af lagkagen, og så tage det som en selvfølge, at der er en lagkage at spise af.

I den forgangne uge så jeg et klip med en engelsk EU-politiker, som i en tale til EU-Parlamentet beklagede, hvorledes Brexit efter hans mening var blevet en realitet. Ifølge ham havde tilhængerne af EU - politikere, virksomheder, borgere og medier - i årtier overladt hele scenen til opportunister, skeptikere og den del af pressen, som helst taler i negative overskrifter.

Tilhængerne havde fuldstændig glemt at skabe en modvægt eller endda overvægt af de positive sider ved EU. Fred, frihed og økonomisk fremgang var endt som en selvfølge, som man ikke mente det nødvendigt at tale om eller kæmpe for. En katastrofal fejl, skulle det vise sig.

Hvis vi ikke passer fantastik godt på, så kan vi meget vel havne i den samme situation her i Danmark. Både i relation til EU - og i det hele taget. Alt for meget af alt det positive og uundværlige tages som en selvfølge, og i stedet leder vi efter hullerne i osten.

Her må vi alle sammen sikre, at det ikke sker – ikke uden kamp i hvert fald.

Alle de penge, som vi alle sammen gerne vil have vores andel af, skabes uden undtagelse i private virksomheder. Privat foretagsomhed er grundlaget for den danske velfærdsmodel. Men hvor mange kræfter bruges der egentlig på at snakke om, hvordan vi sikrer, at lagkagen fortsat er spiselig og måske endda kunne bages en smule større til fælles gavn og glæde?

Alt for få, efter min mening. Og det er i det store og hele vores egen skyld – vi, der har vores gang i de private virksomheder. Vi er tilbøjelige til at holde os ude af rampelyset, og hvis vi gerne vil have vores holdning ud til offentligheden, så lader vi det gå igennem interesseorganisationer som Dansk Industri, Fynsk Erhverv m.fl. Ikke et ondt ord om dem, men budskabet ender så bare med at blive generaliseret og dermed lidt for upersonligt og ukonkret.

Vi har behov for, at flere virksomheder og virksomhedsledere står frem og fortæller ikke bare om problemer, men også om gode og positive historier, som kan motivere og hjælpe andre frem, og som kan tage overskrifterne.

Vi skal stå frem og fortælle om, hvad vi oplever på godt og ondt. Helt konkret og med ansigt på. I relation til nødvendigheden af og fordelene ved at være en del af EU, i relation til behovet for udenlandsk arbejdskraft, i relation til glæderne ved den danske velfærd, den danske model og det danske uddannelsessystem og så videre.

Ikke i form af skræmmekampagner, de er alt for nemme at skyde ned, men i form af faktabaseret, konkret og lokalt relevant information. Personificeret af rigtige virksomheder, ejere og ansatte. Vi kan ikke vente med at berette om den velintegrerede syriske flygtning, som har skaffet sig et arbejde, indtil han bliver smidt ud af landet. For nu at tage et eksempel.

Vi må ikke overlade scenen til Ghita Nørby, Xing Er og Mao Sun (pandaerne i Københavns Zoo, red.), Thomas Blachman og Viktor Fischer. Vi skal have erobret overskrifterne tilbage, så de kan komme til at handle om noget meget mere relevant.

Annonce

Ole Bang Nielsen

Ole Bang Nielsen, 60 år og bor i Munkebo - men på vej til Odense.

Bestyrelses-formand i Titech Electric A/S, Bacher Work Wear A/S og Smartkidz ApS.

Medlem af bestyrelsen i HCA Airport.

Har beklædt en række topposter i fynsk erhvervsliv gennem årene, senest som adm. direktør i Odense Sport & Event A/S 2013-2018.

Uddannelse: HD (A).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Inden ny lov er færdig: V og K i Odense vil aktivere indvandrere på fuld tid

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];