Annonce
Nordfyn

Oprydning: Masser af affald på Vigelsø

Efterskoleeleverne samlede også skrald på det lave vand syd for Vigelsø. Privatfoto
Elever fra Klintebjerg Efterskole fik hurtigt sækkene fyldt, da de forleden besøgte Vigelsø for at samle affald både på den åbne og den ellers lukkede del af øen.

Vigelsø/Klintebjerg: Der var gevinst i rigelige mængder, da eleverne fra Klintebjerg Efterskole forleden var en tur på Vigelsø for at samle skrald.

Efterskolen havde fået en særlig tilladelse fra Vigelsøs ejer, Naturstyrelsen, til også at samle ind på sydøen, hvor besøgende ellers ikke må færdes, og det var en stor oplevelse for det hold af elever, der tog sig af det område, fortæller efterskolelærer Mikkel Koch.

- De fandt meget affald på sydøen og kunne se, at der er endnu mere at samle op i retning ind mod Seden, hvis vi kan få lov af Naturstyrelsen til at komme igen, siger Mikkel Koch.

Meget af det, eleverne fik i de store affaldsposer, var bitte små plaststykker fra iturevne poser, men der var også tomme øldåser og colaflasker.

Og sammen med den type affald, der er mest almindeligt at finde i naturen, fandt eleverne også storskrald i form af blandt andet gamle bildæk. De er formentlig faldet af affaldstransporter på Odense-siden af fjorden, gættede skrald-samlerne på.

Ud over at gøre en nyttig indsats med at fjerne affald fra den fredede ø, havde efterskoleeleverne også en hyggelig formiddag med god stemning og fællesskab.

Eleverne på skolens jagt- og fiskerilinje er i forvejen fortrolige med den åbne del af Vigelsø, fordi de hjælper Naturstyrelsen med blandt andet at slå græs og holde stierne ryddet, men skraldindsamlingen var for alle skolens omkring 60 elever.

De medbragte affaldssække blev hurtigt fyldt, men der blev også fundet storskrald, der ikke kunne være i sækkene. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der er lys - også i den mørke tid

Da Hitlers sorte fugle fløj over Danmark i de tidlige morgentimer for 80 år siden, var det begyndelsen på fem mørke år. Begivenhederne 9. april 1940 var imidlertid også begyndelsen til, at danskerne endnu engang indså, at det lille land højt mod nord ikke kan klare sig alene. Læren af besættelsen var derfor blandt andet, at vi aktivt skal indgå i samarbejder, der rækker langt ud over vores egne grænser, hvis vi skal kunne løse vores sikkerhedsmæssige, politiske og økonomiske problemer. Derfor er 9. april 1940 på den ene side en sort dag, på den anden side en lysets dag, fordi det da stod klart, at vi er nødt til at binde os tæt sammen med andre lande for at løse fælles udfordringer. Besættelsen er på sin vis baggrund for Danmarks engagement i krigene på Balkan, i Irak og i Afghanistan. Den er også årsagen til, at danske politifolk og jurister og folkeretseksperter har været udstationeret i talrige stater verden over. Og den er katalysator for vores tætte samarbejde med andre europæiske og vestlige lande i EU, FN, Nato, WHO og talrige andre internationale institutioner og sammenslutninger. Bevares: Det er ikke, fordi dansk forsvars- og udenrigspolitik har været konsekvent. Fodnotetiden i 1980'erne står som et lavpunkt i vores omgang med vores allierede. På samme måde er danskernes til tider meget valne holdning til EU-samarbejdet et problem. Det ændrer imidlertid ikke på, at vi qua besættelsen har forstået det betydningsfulde i at samarbejde med andre. Også, når epidemier raser. Engang var Danmark et lille, fattigt land. Lille er landet stadig, men det har udviklet sig til at høre til blandt de rigeste lande i verden. Det skyldes ikke, at vi har store mængder af naturressourcer eller et særligt gavmildt klima. Det skyldes vores evne til at samarbejde med andre lande. Besættelsen og de mørke år, der fulgte, understreger - ligesom alt, hvad der er sket i de seneste måneder - at det er vigtigt, at vi fortsat forpligter os i EU, Nato og andre organisationer, der er med til at holde verden rundt om os i balance. Uden EU og uden Nato ville vores økonomiske, politiske og sikkerhedspolitiske grænser engang været blottet. Derfor skal vi holde fast i at ville samarbejde. Også i disse tider. For der er lys i den mørke tid.

Annonce