Annonce
Fyn

Opruster i kampen mod tyvene: Topsikkerhed hos fynsk tandlæge efter indbrud for millioner

Tandlæge og klinikejer Kaspar Haustrup Hermansen har flere gange måttet styrke sikkerheden i klinikken i Haarby for at holde langfingrede, ubudne gæster ude. Indbruddene frustrerer ham, for de går både ud over personale og patienter. Foto: Frederik Nordhagen
Efter adskillige indbrud i tandlægeklinikken i Haarby har klinikejer og tandlæge Kaspar Haustrup Hermansen opgraderet sikkerheden betydeligt, så den nu er på højde med sikkerheden hos guldsmede.

I knap to måneder er der blevet boret og banket i tandlægeklinikken på Bøgevej i Haarby. Ikke i tænderne, men i det rum i klinikken, hvor det dyreste udstyr opbevares, og hvor indbrudstyve ad tre omgange har stjålet for næsten to millioner kroner.

Det begyndte med et indbrud i efteråret sidste år, fortæller tandlæge og klinikejer Kaspar Haustrup Hermansen.

- De havde aflistet et vindue på bagsiden og stjal en digital aftrykscanner, som vi havde haft en del år og ikke brugt så meget, fordi vi er gået over til en anden teknologi. Vi grinte lidt af det og tænkte, at tyvene ikke vidste, hvad de skulle gå efter.

Grinene forsvandt, for en uge efter var den gal igen, og denne gang røg det dyre udstyr. Tyvene stjal et digitalt aftrykskamera og en fræser, som bruges til hurtigt at designe og fremstille kroner til tænderne. Med teknologien slipper patienterne både for at få lavet et gummiaftryk, som skal hærde i munden i flere minutter, og for at vente på, at aftrykket sendes til en tandtekniker, som først laver en gipsmodel og senere den endelige krone.

Tandlægen har derfor selv reklameret med udstyret, som adskiller hans klinik fra andre tandlæger, men som altså også er eftertragtet blandt kriminelle.

Annonce
Klinikken i Haarby er ikke den eneste, der har mistet kostbart udstyr. Ifølge Codan, der forsikrer omkring 80 procent af de danske tandlæger, er der sket en markant stigning i indbrud, hvor tyve stjæler for mindst 100.000 kroner. Foto: Frederik Nordhagen

Improviseret rambuk

Klinikejeren måtte vente en måneds tid på, at forsikringssagen var ordnet, og leverandøren kunne komme med nyt udstyr. Tiden brugte han på at sikre sig mod nye indbrud. Haarby-tandlægen har altid haft alarm, men nu kom der også videoovervågning, ligesom klinikken blev sikret med et rullejalousi af aluminium og en seks mm tyk ståldør ind til rummet med det kostbare udstyr.

Men indbruddene fortsatte i det nye år.

- De prøvede at sparke ståldøren op, men de kunne ikke komme igennem, så de forlod klinikken igen uden at stjæle noget.

Sidst i marts kom sikkerhedsudstyret op til den endelige eksamen - og dumpede med et brag.

- Tyvene startede med at gå rundt og finde de fire overvågningskameraer, som de sprayede til med sort tavlelak, så man ikke kunne se, hvad der foregik, fortæller tandlægen.

Og denne gang var ståldøren ingen hindring.

- De havde fået fat i en stor, tung kantflise, som de satte op i et rem-system og brugte som rambuk. Det lykkedes dem at banke ståldøren ud af væggen og ind i sikringsrummet. Og så løb de med alt udstyret derinde, fortæller Kaspar Haustrup Hermansen, der har været frustreret over tyverierne.

- Indbruddene har givet utryghed og frustration hos personalet og betydet, at vi ikke kunne yde den service i Haarby, som vi gerne ville. Heldigvis har kunderne været søde til at køre til klinikken i Faaborg, når det har været nødvendigt, siger Kaspar Haustrup Hermansen, hvis klinik er en del af Faaborgklinikkerne og Fyns Implantatcenter, der også har afdelinger i Faaborg og Svendborg.

Topsikkerhed

Igen gik tandlægen i tænkeboks og rådførte sig med forskellige personer med forstand på sikkerhed.

- Det var åbenbart ikke godt nok, så hvad kunne jeg gøre for at dæmme op for det? Jeg nægtede at acceptere, at vi ikke skulle kunne have den teknologi i klinikken.

- Jeg lavede en masse research og fandt frem til en løsning, der burde sikre os i fremtiden, siger Haarby-tandlægen, der ikke vil spolere overraskelsen for tyvene ved at gå i detaljer om de nye foranstaltninger.

Det sikrede rum stod færdigt i maj med en sikkerhedsstandard på højde med den hos guldsmede og juvelerer. Hver dag inden lukketid fjerner tandlægerne desuden kamera-enheden og usb-nøglen med licensen, så udstyret ikke kan bruges.

- Jeg har brugt 200.000 på det rum, så jeg håber, jeg kan have mit udstyr for mig selv og yde den service til vores patienter, som vi gerne vil. Der har ikke været noget hen over sommeren, og skal tyvene ind i rummet nu, skal de vælte huset, siger Kaspar Haustrup Hermansen.

Det dyreste tandlægeudstyr opbevares nu i et særligt sikkert rum. Klinikken er desuden blevet beskyttet af disse metalpæle, som skal forhindre rambuktyverier. Foto: Frederik Nordhagen

Video: Fyns Politi

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Chefredaktøren anbefaler: Frygt er terrorens farligste virkemiddel

Retten i Odense valgte at dobbeltlukke dørene i landsdækkende mulig terrorsag og nedlægge navneforbud trods protester fra pressen. Manden blev varetægtsfængslet i foreløbig fire uger. Læs historien her

Annonce