Annonce
Udland

Oprørere tager skyld for angreb mod politiskole i Colombia

Angrebet mod en politiskole i Bogota er gengæld for styrets angreb mod os, meddeler colombiansk oprørsgruppe.

Den colombianske oprørsgruppe ELN påtager sig skylden for et bombeangreb mod en politiskole torsdag i sidste uge. Angrebet kostede 20 personer samt gerningsmanden livet.

Det skriver nyhedsbureauerne AFP og Reuters.

Angrebet, der fandt sted i hovedstaden Bogota, var en reaktion på, at præsident Ivan Duque ifølge ELN ikke har respekteret en våbenhvile, som oprørsgruppen erklærede i slutningen af december.

Det fremgår af en erklæring på ELN's hjemmeside.

Angrebet var rettet mod et "militær anlæg", hvor folk bliver trænet til efterretningsopgaver og til aktivt at deltage i krig, hedder det.

- Operationen mod det nævnte anlæg og soldater er lovlig inden for rammerne af krig, skriver ELN.

ELN tilføjer, at militæret under en våbenhvile hen over julen angreb gruppens lejre.

Torsdagens angreb, der blev udført med en bil proppet med sprængstoffer, udløste folkelige protester i Colombia.

Titusindvis gik søndag på gaderne landet over for at tage afstand fra vold og for at vise deres solidaritet med politiet.

De 20 politifolk, der blev dræbt i eksplosionen, var mellem 18 og 23 år. Angrebet er det mest blodige i Colombia i næsten 16 år.

Hændelsen har forværret udsigten til, at fredsforhandlinger mellem oprørerne og regeringen kommer tilbage på sporet.

ELN anses for at være den sidste oprørsgruppe af betydning i Colombia.

I 2016 indgik daværende præsident Jose Manuel Santos en fredsaftale med landets største guerillabevægelse, den venstreorienterede Farc, som i årtier havde bekæmpet skiftende regeringer.

Fredsaftalen indebar, at Farc blev omdannet til et politisk parti.

Santos indledte i februar 2017 også forhandlinger med ELN, der omfatter cirka 2000 guerillasoldater.

Men præsident Duque aflyste senere samtalerne og forlangte, at ELN indstiller sine angreb og frigiver gidsler.

Fredsdrøftelserne fandt sted i Cubas hovedstad, Havana.

ELN opfordrer præsident Duque til at sende forhandlere tilbage til Havana og genoptage samtalerne.

- Præsident Duque, vi gentager, at krig ikke er fremtiden for Colombia. Det er fred. Så vi minder dig om, at den bedste ting for landet er at sende din delegation til forhandlingsbordet, skriver ELN i meddelelsen mandag.

Men den invitation har Duque ikke reageret på.

Tværtimod har han ifølge Reuters anmodet Cuba om at tilbageholde og udvise ti oprørsledere fra ELN, som har været involveret i fredsforhandlingerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce