Annonce
Nordfyn

Opråb til frivillige: Akuthjælp til Nordfyns frivillige hjertehjælpere

Flemming Lunde Sørensen, formand for Nordfyns Hjertestarterforening kalder det et katastrofe, at det nordfynske system med frivillige førstehjælpere ikke må fortsætte sideløbende med Trygfondens hjerteløber-system. Foto: Betty Rasmussen
Formand for Nordfyns Hjertestarterforening kalder nyt system med hjerteløbere en katastrofe for Nordfyn. Han opfordrer alle frivillige til at lade sig uddanne som akuthjælpere.
Annonce

Nordfyn: - Meld dig som akuthjælper, så vi kan få frivillige akuthjælpere bredt fordelt på hele Nordfyn.

Opfordringen er kort og præcis fra formand for Nordfyns Hjertestarterforening Flemming Lunde Sørensen, og den er først og fremmest rettet mod de medlemmer af hjertestarterforeningen, der hidtil udelukkende har deltaget som førstehjælpere.

For kun ved at få mange flere akuthjælpere, kan Nordfyn blive tilnærmelsesvist lige så godt dækket ind med frivillig førstehjælp, som kommunen er i dag, mener Flemming Lunde Sørensen.

Frivillig hjælp

Fra 1. maj har Region Syddanmark været tilmeldt Trygfondens hjerteløber-ordning. Det betyder, at den nordfynske førstehjælper-ordning er lukket, mens akuthjælper-ordningen stadig fungerer.

Hjerteløbere: Et landsdækkende system under Trygfonden, som alle kan tilmelde sig. Via en app bliver op til 20 hjerteløbere inden for en radius på 1,8 kilometer tilkaldt, når alarmcentralen får et opkald med mistanke om hjertestop. Der er ikke krav om førstehjælpskursus for at være hjerteløber,

Akuthjælpere: Bliver via en app kaldt ud til alle udrykninger med "horn og blink" inden for en radius på op til fem kilometer. Akuthjælperne får et 12 timers kursus.

Førstehjælpere: De ni førstehjælpere, der var nærmest alarmstedet, blev kaldt via en app. De tre, der først meldte sig klar, blev sendt afsted. Ordningen fungerer ikke længere.

Forskellen på de to kategorier af frivillige, der rykker ud og forsøger at redde liv, før ambulancen når frem, er, at førstehjælperne bliver kaldt ud, når alarmcentralen får en melding om en person med hjertestop eller en situation, der kan udvikle sig til hjertestop.

Akuthjælpere kan blive kaldt ud i alle tilfælde, hvor alarmcentralen vurderer, at den frivillige kan gøre gavn, indtil ambulancen når frem. Eller sagt med andre ord:  Alle udrykninger med horn og blink.

Førstehjælp og corona

Mens frygten for smitte med corona-virus var på sit højeste, var det ikke hensigtsmæssigt, at frivillige førstehjælpere kom i nærkontakt med personer med muligt hjertestop.

Men nu er smitterisikoen på et så lavt niveau, at Nordfyns Hjertestarterforening igen opfordrer sine medlemmer til at aktivere den app, der kalder dem ud ved mistanke om hjertestop.

Dog er det helt i orden, hvis de frivillige udelukkende sætter ind med hjertemassage og ikke kunstigt åndedræt.

- I mange andre lande bruge man kun hjertemassage, fordi tiden, der går med at skifte mellem massage og kunstigt åndedræt, kan skade, fortæller formand for Nordfyns Hjertestarterforening Flemming Lunde Sørensen.

I Nordfyns Hjertestarterforening er cirka 300 uddannet som førstehjælpere, hvoraf godt 70 også er akuthjælpere.

Begge grupper er indtil maj i år blevet kaldt ud til uheld via en app på deres telefon som er en del af systemet Danmark Redder Liv. Men fra 1. maj fungerer førstehjælper-ordningen ikke længere, mens akuthjælper-ordningen fortsætter.

Annonce

Hjerteløberne

Fra 1. maj i år er Region Syddanmark nemlig tilsluttet Trygfondens landsdækkende hjerteløberordning, hvor frivillige ligeledes kaldes til mistanke om hjertestop ud via en app, hvis der kommer en alarm om et muligt hjertestop i nærheden.

https://fyens.dk/artikel/vred-hjertestarterformand-ny-ordning-svigter-folk-i-udkantsomr%C3%A5der

Umiddelbart kan det lyde som om, det er ligegyldigt, hvilken app de frivillige bruger, bare de bliver tilkaldt, men der er flere forskelle på det nye og det gamle system.

En af de væsentlige forskelle er, at i det system, der har fungeret på Nordfyn indtil maj, bliver de ni førstehjælpere, der er nærmest alarmstedet, tilkaldt. I Trygfondens hjerteløber-app bliver op til 20 hjælpere tilkaldt, men kun inden for en radius på 1,8 kilometer.

Og det er en forskel, der kan have stor betydning i tyndt befolkede områder eller langs kysten.

Annonce

- En katastrofe

Nordfyns Hjertestarterforening har kæmpet indædt for at få lov til at beholde det system, der har fungeret på Nordfyn i tre år. Men forgæves. Region Syddanmark, der står for at tilkalde de frivillige via Alarmcentralen, siger nej. Nordfyn skal ligesom resten af regionen benytte hjerteløber-appen.

Men til gengæld får Nordfyn lov til at køre videre med akuthjælper-ordningen, hvor akuthjælperne får 12 timers uddannelse og bliver tilkaldt i en radius på op til fem kilometer.


Hvis bare de (Region Syddanmark, red.) havde ladet det gamle system køre parallelt med hjerteløberne, havde Nordfyn været fantastisk dækket ind. Lige nu er det en katastrofe.

Flemming Lunde Sørensen


Derfor lyder opfordringen altså fra hjertestarterforeningens formand Flemming Lunde Sørensen til alle de tidligere førstehjælpere, at de skal melde sig som akuthjælpere.

- Hvis bare de (Region Syddanmark, red.) havde ladet det gamle system køre parallelt med hjerteløberne, havde Nordfyn været fantastisk dækket ind. Lige nu er det en katastrofe med den snævre radius, når hjerteløberne bliver kaldt ud, siger Flemming Lunde Sørensen, der vil være tilfreds, hvis foreningen kan komme op på 150 akuthjælpere.

Annonce

Kursus til akuthjælperne

Uddannelsen af de frivillige akuthjælpere betales af Region Syddanmark, og pengene er der, også selv om der pludselig skulle komme en stor gruppe akuthjælpere fra Nordfyn, der gerne vil have et kursus.

Mads Skau (V) er formand for det præhospitale udvalg i Region Syddanmark, og han lover, at der nok skal være penge til kurser til alle de frivillige nordfynboer, der har lyst til at blive akuthjælper. Arkivfoto: Fynske Medier

- Jeg er dybt taknemmelig for dem, der vil yde en frivillig indsats for at være med til at redde liv. Og hvis de penge, der er afsat til uddannelse, skulle slippe op, må jeg jo gå til Regionsrådet og bede om flere, men dér er vi ikke endnu, siger formand for Præhospitalsudvalget i Region Syddanmark Mads Skau (V).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart For abonnenter

Middelfart falder fra nummer 4 til nummer 29: Grøn vækstkommune på voldsom rutsjetur i årlig undersøgelse om lokalt erhvervsklima

Fyn

OUH er ifølge statistikker bedst til behandling af børnecancer: Fynske læger ser ingen grund til centralisering

Annonce