Annonce
Odense

Opråb fra Tinderbox: - Vi står på en brændende platform

Brian Nielsen, festivalchef for Tinderbox og Northside, er sikker på, at festivalerne kan afvikles sikkert i sommeren 2021, så Tusindårsskoven igen kan fyldes som til koncerten med Prophets of Rage i 2018. Arkivfoto: Vibeke Volder
Tinderbox har sammen med en række af landets største festivaler arbejdet intenst med at skabe et forslag til corona-pas samt en testplan, som blandt andet gør det sikkert at tage på festival. Men festivalerne savner akut politisk svar på, om der er opbakning til den model.
Annonce

Festival: Sidste uge bragte Politiken en kronik skrevet af arrangørerne bag de største danske festivaler. Deriblandt Tinderbox Festival i Odense.

Målet var at råbe de danske politikere - ikke mindst kulturminister Joy Mogensen (S) - op og gøre venligt, men yderst bestemt opmærksom på, at det begynder at nærme sig sidste udkald, hvis de danske festivaler skal afvikles i 2021.

- Det er sidste desperate forsøg på at få gjort opmærksom på, at det, vi laver, tager så lang tid at forberede, at vi ikke kan vente til foråret og håbe på, at alle er vaccinerede, eller smittetallet faldet signifikant, før vi får en tilbagemelding. Vi har booket programmerne, vi har lavet detailplanlægningen, men vi har en deadline for at kunne blive klar til afvikling af Tinderbox i 2021. Det samme gælder for Roskilde Festival, Northside, Copenhell, Smukfest og landets øvrige festivaler, siger Brian Nielsen.


Vi er nødt til at vide, om festivaler har gang på jord i 2021, og vi skal vide det nu. Derfor savner vi akut svar på det omfattende og seriøse arbejde, vi har lagt det seneste halve år. Vi står på en brændende platform, hvor flammerne vokser fra 1. januar

Brian Nielsen, festivalchef for Tinderbox og Northside


De store danske festivaler har brugt det seneste halve år på i fællesskab at udtænke løsninger for, hvordan festivalerne kan afvikles sundhedsmæssigt forsvarligt. Planerne indebærer blandt andet hurtig-test og et corona-pas, formodentlig i en mobilapp, hvor man kan bevise, at man enten har fået vaccinen, er negativ testet, eller at man har haft corona og dannet antistoffer.

- Vi har siden sommer gjort opmærksom på, at der var en løsningsmodel på vej. Men vi må konstatere, at vi har haft virkelig svært ved at trænge igennem. De seneste måneder har vores appel taget til i styrke, og nu nærmer det sig et regulært råb om hjælp. Som desværre drukner lidt i alle mulige andre politiske agendaer og situationer, fortsætter Brian Nielsen.

Annonce

Frygten skal fjernes

Festivalerne og deres sikkerhedschefer har blandt andet samarbejdet med en lang række førende professorer i infektionsmedicin og mikrobiologi foruden sikkerhedseksperter i at afvikle fodboldkampe i superligaen og internationalt i UEFA-regi.

- Det er kapaciteter med en enorm viden om Covid-19, større menneskemængder og sikkerhed. Når de konkluderer, at man sundhedsmæssigt forsvarligt kan samle festivalpublikummer til sommer, burde det få nogen til at reagere. Også fordi denne model reelt kan bruges for både teatergæster, ishockeytilskuere og restaurantgæster. Vi skal arbejde os tilbage mod normalen og have fjernet frygten, uddyber Brian Nielsen.

Han kalder det bydende nødvendigt, at de ”nogen” snart reagerer. For det er ikke altid sandt, at alt godt kommer til den, der venter.

- Vi er nødt til at vide, om festivaler har gang på jord i 2021, og vi skal vide det nu. Derfor savner vi akut svar på det omfattende og seriøse arbejde, vi har lagt det seneste halve år. Vi står på en brændende platform, hvor flammerne vokser fra 1. januar, siger Brian Nielsen.

Annonce

Realistisk at samle 40.000

Han har forståelse for, at det har været endnu en begivenhedsrig uge for danske politikere med de skærpede restriktioner i 38 kommuner. Det er uheldig timing, men det ændrer ikke ved, at det nærmer sig sidste udkald for Tinderbox og de andre festivaler.

- Vaccinen alene kan nok ikke redde den danske festivalsommer, men den er en regulær gamechanger. Hver gang, en person vaccineres, er der en færre, der smitter. Sammen med en række andre tiltag indikerer det, at det på ingen måde er urealistisk at samle 40.000 mennesker i Tusindårsskoven i slutningen af juni, mener Brian Nielsen.

Han oplever ofte, at politikere og omverdenen har svært ved at forstå, at kulturelle begivenheder som Tinderbox og Northside eksisterer på fuldstændig samme vilkår og præmisser som butikker på enhver gågade.

- 1. januar udløber den nuværende kompensationsordning, som Tinderbox i øvrigt ikke har modtaget en krone af endnu. Derfor er vi nødt til at vurdere, hvad der giver mening. Hvis ikke regeringen har tilkendegivet, at kompensationsordningen forlænges, eller at man vil arbejde for grønt lys til vores model, er vi nødt til at agere efter det, siger Brian Nielsen.

På spørgsmålet om, hvorvidt agere betyder at kaste håndklædet i ringen, svarer han følgende:

- Vi har stort set ingen indtægt haft siden nedlukningen i marts, og vi har ikke modtaget nogen kompensation for vores udgifter endnu. Hvis vi ser ind i et 2021 uden indtægter, er vi nødt til at reducere vores organisation betragteligt.

- Vi har ikke noget at betale løn af, og virksomheden er for længst tilpasset forholdene. Det er samme vilkår for alle andre danske festivaler, og i værste udfald ender det med, at samtlige danske festivaler kan blive tabt på gulvet, siger Brian Nielsen.

Annonce

Enorm erfaring kan gå tabt

Festivalchefen frygter, at mange af dem, der har været med til at forme de danske festivaler, allerede er på udkig efter job i andre brancher. Hvilket gør det endnu mere vanskeligt at skulle bygge et nyt festivallandskab op fra grunden, hvis det kollapser næste år.

- Tag en festival som Roskilde, der skulle have være afholdt for 50. gang i sommer, der har de ansatte en enorm erfaring opsparet, som kan risikere at gå tabt. Hvis ikke der arrangeres festivaler i 2021, har jeg en alvorlig frygt for, at det heller ikke sker i 2022, fordi organisationerne bag kan være kollapset. Det er ikke for at male fanden på væggen, det er en helt reel bekymring, siger Brian Nielsen, der tilføjer, at det fælles fodslag heler gamle sår.

Brian Nielsen, festivalchef for Tinderbox og Northside, har i samarbejde med en række af landets øvrige store festivaler udarbejdet et bud på, hvordan festivaler kan afvikles sikkert i 2021. Foto: Simon Staun

Da Tinderbox blev etableret i 2015, var det ikke uden kritik fra en række af landets øvrige festivaler, der mente, at modellen med økonomisk støtte fra Odense Kommune gav Tinderbox nogle fordele i festivalmarkedet.

Der kom både hårde bemærkninger fra Roskilde Festival i øst og Smukfest i vest. Den kritik er endegyldigt forstummet under det seneste halve års samarbejde.

- Jeg kan kun tale for mit eget vedkommende, men jeg synes, det har været ekstremt positivt at opleve, hvordan vi har stået skulder ved skulder for at løse et problem, der rammer os alle. Det er en enorm styrke for branchen, at de største festivaler kan stå sammen, og jeg kan sagtens forestille mig, at det har skabt grundlaget for et øget samarbejde i fremtiden, siger Brian Nielsen.

Annonce

Et ubegribeligt limbo

Festivalchefen for Tinderbox og Northside understreger, at han aldrig kunne finde på at afvikle en festival, hvis det ikke er sundhedsmæssigt forsvarligt.

- Vores festivaler skal de facto være sikre. Det er derfor, vi har en forventning om, at vores store arbejde behandles seriøst. Jeg mener faktisk, at den retning, vi udstikker, kan være modellen til at genåbne resten af samfundet. Samfundet kan ikke overleve med restriktioner, og når festivalerne er verdensmestre i at håndtere store menneskemængder, gav det måske god mening at lytte mere til, hvad vi har at tilbyde, konstaterer Brian Nielsen.

Som festivalarrangør har han aldrig befundet sig i en lignende situation.

- Det er et ubegribeligt limbo, fordi vi har solgt en kæmpe portion billetter til en festival, som allerede er skubbet et år. Jeg vil så gerne afvikle en festival til sommer, og jeg mener helt oprigtigt, at vi har en plan, som gør det forsvarligt. Det skal være mere sikkert at befinde sig på en festival end at bevæge sig rundt i resten af samfundet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Tanja blev meldt til politiet for at holde sin salon åben: - Det er aldrig sjovt at blive beskyldt for noget, man ikke har gjort

Debat

Debat: Vi vil have rent vand i hanerne

Coronavirus

Live:  Danmark finder første tilfælde af sydafrikansk virusvariant

Fyn For abonnenter

Snørklet vej til livreddende stik: 99-årige Gerda og Asta på 102 har meget svært ved at få bestilt tid til Covid-19 vaccine

Annonce