Annonce
Danmark

Opråb fra 36 borgmestre: Køb en avis

Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og Esbjergs borgmester Jesper Frost (V) går sammen med en masse borgmesterkolleger om at fremme de lokale og regionale medier, der har tabt mange annoncekroner under coronakrisen. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
36 af landets borgmestre går sammen om en klar opfordring til borgere og virksomheder om at støtte de lokale og regionale medier, der lige nu lider store tab under coronakrisen.

Medier: - Køb en avis, inden det er for sent! Så enkel er opfordringen fra den socialdemokratiske Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel og Venstre-borgmester Jesper Frost Rasmussen fra Esbjerg.

Sammen har de med stigende bekymring set på, at de lokale og regionale medier bløder penge, fordi coronakrisen har sat en brat stopper for store dele af annonceomsætningen.

- Jeg kan se, at mange af de lokale medier tager rigtig meget vand ind under coronakrisen. De har i forvejen været igennem nogle meget svære omstillinger, og nu hører vi om en dramatisk nedgang i annonceindtægterne. Jeg er reelt bekymret for, at coronakrisen kommer til at koste nogle af vores regionale og lokale medier livet, siger Peter Rahbæk Juel.

Sammen med Jesper Frost Rasmussen har han derfor kontaktet snesevis af borgmesterkolleger fra hele landet. Rahbæk Juel tog sig af de røde borgmestre, Frost Rasmussen tog de blå. Indtil nu har så mange meldt tilbage, at i alt 36 bakker op om den klare opfordring til borgere og virksomheder om at støtte de lokale og regionale medier i tide.

- Det er ret vigtigt, at vi får vist noget opbakning til de lokale medier. Som borger kan man tegne et abonnement på sin lokale avis, og som virksomhed kan man tegne annoncer, siger Peter Rahbæk Juel.

Både han og Jesper Frost Rasmussen hæfter sig ved, at mediehusene har svært ved at få gavn af de massive hjælpepakker, som et enigt folketing har vedtaget for at hjælpe erhvervslivet. Det skyldes, at medierne ikke lukker ned for aktiviteterne, men tværtimod skruer op for at dække coronakrisen bedst muligt for borgerne.

- Jeg håber også, at der er nogle landspolitikere, der vil løfte sagen, så medierne kan få en form for redningsplanke. Jeg tror, at det betyder noget, når så mange borgmestre går ud og sender et signal, siger Jesper Frost Rasmussen.

Hver gang et lokalt medie dør, så bliver lokalsamfundet fattigere, og vores lokale demokrati bliver mere kalorielet. Der er brug for dygtige fagjournalister, der kan trænge til bunds i, hvad der sker i kommunen og lokalsamfundet. Alt det, der hører hjemme i et sundt, lokaldemokratisk økosystem.

Peter Rahbæk Juel (S), borgmester, Odense

Annonce

Jysk Fynske Medier taber millioner

Jysk Fynske Medier står bag 13 lokale og regionale dagblade, en lang række ugeaviser, netaviser og radiostationer. Koncernen, der har stort set alle sine aktiviteter i provinsen, lægger ikke skjul på at være hårdt ramt af coronakrisen. Tidligere på ugen oplyste koncernchef Jesper Rosener, at virksomheden står til at tabe 125 millioner kroner på især tabt annoncesalg. Det har fået flere end 1100 ansatte til at tilbyde at gå ned i løn i en tremåneders periode for at hjælpe deres arbejdsplads gennem krisen.

Jesper Rosener understreger, at Jysk Fynske Medier som koncern ikke står på afgrundens rand, men det trecifrede milliontab kan ikke undgå at medføre et markant underskud i 2020-regnskabet. Derfor er han glad for støtten, der kommer på borgmestrenes eget initiativ.

- Hvor er vi glade for opbakningen. Vi har behov for den, og vi støtter den selv med en annoncekampagne i alle vores aviser. Vi vil også forsøge at brede kampagnen ud til andre mediehuse, så det forhåbentlig er noget, der kommer til at dække alle Danmarks lokale og regionale medier, siger Jesper Rosener.

De mange borgmestre vil især bruge de sociale medier til at opfordre deres store netværk og mange følgere til at bakke op om aviserne. Odense-borgmester Peter Rahbæk Juels mål er at undgå avislukninger.

- Hver gang et lokalt medie dør, så bliver lokalsamfundet fattigere, og vores lokale demokrati bliver mere kalorielet. Der er brug for dygtige fagjournalister, der kan trænge til bunds i, hvad der sker i kommunen og lokalsamfundet. Alt det, der hører hjemme i et sundt, lokaldemokratisk økosystem, siger Peter Rahbæk Juel.

Han peger på, at erhvervslivet grundigt skal overveje at genoptage den annoncering, der pludselig blev afblæst, da coronavirussen begyndte at brede sig i Danmark i sidste uge.

- Virksomhederne har fået nogle hjælpepakker, der forhåbentlig kan give lidt ro i maven. Nu skal virksomhederne overveje, om nogle af de annoncer, der er annulleret, kan komme tilbage igen. Ellers kan man risikere, at det medie, hvor man plejer at annoncere, simpelthen forsvinder, siger Peter Rahbæk Juel.

Annonce

Ingen Tom uden Jerry

Jesper Frost Rasmussen i Esbjerg er enig og opfordrer samtidig folk til at støtte aviserne ved at købe et abonnement.

- Som borgmestre har vi brug for, at der er nogen, der udfører et journalistisk arbejde, og som også holder os i ørerne, så vi får nuanceret samfundsdebatten på den rigtige måde. Hvis vi ikke har de lokale medier, så er der ikke nogen til at bringe historierne set fra et regionalt eller lokalt perspektiv, siger Jesper Frost Rasmussen.

I andre lande har udviklingen i de senere år kostet mange mindre og mellemstore mediehuse livet, og det har ført til såkaldte nyhedsørkener, hvor hele kommuner eller regioner ikke dækkes af uafhængige medier. Den situation ønsker borgmestrene bag det nye initiativ ikke at stå i.

- Man skal ikke tage fejl af, at som borgmestre og lokalpolitikere er vi helt opmærksomme på, hvad det betyder at have gode og professionelle lokale medier, siger Peter Rahbæk Juel.

- Nogen vil sige, at journalister tit er en sten i skoen for jer politikere, så hvorfor støtter I dem alligevel?

- Haha, så vil jeg svare kækt, at hvad er Tom uden Jerry, eller hvad er de tre små grise uden Store Stygge Ulv? Som borgmestre har vi brug for et professionelt modspil fra medierne. Ellers er lokalsamfundene efterladt med, hvad der tilfældigvis blæser på internettet eller sociale medier. De fleste ved godt, at det kan man ikke bygge et lokalsamfund på, siger Peter Rahbæk Juel.

Peter Rahbæk Juel (S) ringede til de røde borgmestre, og Jesper Frost Rasmussen (V) ringede til de blå. Alle bakker op om, at Danmark ikke kan undvære de lokale og regionale medier. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Syv danske festivaler står sammen: Ikke realistisk med festivaler før sidst på sommeren

Middelfart For abonnenter

Stribonitter så omdiskuteret olieberedskabslager indefra: - Byggeri i seks etager er en skændsel for området

Annonce