Annonce
Indland

Oplysninger om Forsvarets ansatte lækket i sikkerhedsbrist

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Telefonnumre og brugernavne på 255 personer i Forsvaret har ligget frit fremme i fem år, viser aktindsigt.

Oplysninger som brugernavne, telefonnumre og e-mail-adresser på 255 personer i Forsvaret har i en femårig periode fra 2014 til 2019 ligget tilgængeligt på internettet.

Det blev opdaget i marts 2019, hvor oplysningerne igen blev sikret.

Det skriver Radio24syv på baggrund af en aktindsigt i Forsvarets egen anmeldelse af situationen til Datatilsynet.

- Lækket kan anfægte den enkeltes sikkerhed eller volde personen alvorlige problemer, skriver Forsvaret ifølge Radio24syv.

De lækkede oplysninger drejer sig om blandt andet om navne, telefonnumre, e-mail-adresser og brugernavne til en ikke oplyst platform i Forsvarets it-system.

Forsvaret kalder selv lækagen en "sikkerhedsbrist" i anmeldelsen til Datatilsynet. Ekspert i it-sikkerhed Peter Kruse vurderer over for Radio24syv, at lækagen er alvorlig, da oplysningerne kan bruges til at hacke Forsvaret.

I de fem år oplysningerne var tilgængelige, kunne alle og enhver få adgang til oplysningerne via søgemaskiner som Google og Bing.

Ifølge anmeldelsen fra Forsvaret har der været to tilfælde, hvor mindst én person i udlandet uden tilknytning til Forsvaret har tilgået oplysningerne.

Forsvaret skriver i et skriftligt svar til Radio24syv, at det er sket fra henholdsvis Holland og USA, men Forsvaret ønsker ikke at svare på, om det har været den samme person, som begge gange har tilgået oplysninger.

Ifølge Peter Kruse er det næppe oplysninger, man tilfældigt er faldet over på internettet.

- Man må næsten tro, at der er blevet lavet en meget specifik søgning efter oplysninger af denne karakter, siger han.

Det fremgår af anmeldelsen til Datatilsynet, at Forsvarets Efterretningstjeneste kategoriserer et ukendt antal af de berørte ansatte som "nøglepersoner".

Det er uvist, hvad der præcist menes med "nøglepersoner", men i et skriftligt svar oplyser Forsvaret følgende til Radio24syv:

- Blandt de mange ansatte, der arbejder inden for Forsvarsministeriets område, er der en række medarbejdergrupper, der efter Forsvarets Efterretningstjenestes vurdering er særligt udsatte for fremmed efterretningsindhentning.

- Det skyldes deres arbejdsområder eller adgang til informationer om eksempelvis Forsvarets virke. Disse betegnes som nøglepersoner eller særligt personel.

Forsvaret skriver til Radio24syv, at det er "beklageligt", at der er sket et brud på persondatasikkerheden for de berørte medarbejdere i Forsvaret.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce