Annonce
Rejser

Oplev den historiske og kulturelle side af Dubai

Det er en oplevelse i sig at at gå gennem Dubais krydderimarked Spice Souk. Foto: Andreas Bjerre
Mange forbinder Dubai som turistdestination med store skyskrabere og luksushoteller. Men bag glimmeret er der opstået et ønske om at holde det gamle i live.
Annonce

Verdens højeste bygning i Burj Khalifa med 828 meter, verdens næststørste shoppingcenter i Dubai Mall med 1200 butikker og verdens største menneskeskabte ø i Palm Jumeirah.

Det er bare nogle af eksemplerne på den overdådige luksus, mange nok forbinder med Dubai. Med sol året rundt, gourmetrestauranter, ekstravagante hoteller og både naturlige og "nybyggede" hvide sandstrande er ørkenstaten en sikker feriedestination, hvis man er på udkig efter storby og badeferie på samme tid.

Siden man fandt olie i staten tilbage i 1966, har Dubai gennemgået en vild udvikling fra stille, fattig fiskerby til moderne, rig millionby, hvor der ikke er det, man ikke kan betale sig fra. Byen er vokset fra 40.000 indbyggere i 1960 til over tre millioner indbyggere i 2019. Det skyldes dog i høj grad immigranter, som har gjort Dubai til en international smeltedigel af nationaliteter og kulturer. Kun godt 12 procent af byens befolkning stammer fra de oprindelige emirater.

Den utroligt hurtige forandring har i de senere år affødt et modsvar på den store vækst med ønske om at bevare det historiske. Når man først har krydset alle de store besøg af på sin "to do"-liste på sin ferie, er der derfor opstået mange muligheder for at se den lokale, kulturelle side af Dubai.

Vejen dertil

Emirates flyver direkte fra København til Dubai International Airport. Er man ude i god tid, kan en returbillet fås for ned til 3500 kroner pr. person. Rejsen tager seks-syv timer.

Annonce

Tag på kulturel vandring

Et godt sted at begynde er på centret Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding.

Centret ligger i Dubais historiske bydel Al Fahidi, og her kan man nyde et emiratisk måltid, mens centrets værter giver en åben og ærlig indføring i lokal kultur, skikke og dagligdag.

Det er også muligt at få en guidet vandring gennem de lave, sandfarvede huse i den gamle by med de mange karakteristiske vindtårne, som var fortidens aircondition. Endelig kan man komme på besøg i centrets nærliggende moské.

Centrets værter er meget høflige og svarer velvilligt på ethvert spørgsmål, stort som småt, om livet, kulturen og religionen i De Forenede Emirater og Dubai.

Vil man have en forståelse for emiratisk kultur, finder man det her.

Annonce

Besøg de lokale markeder

Man kan finde flere museer, som fortæller om Dubais historie – for eksempel Al Shindagha Museum, Dubai Museum og Al Fahidi-fortet, alle i den gamle bydel.

Vil man hellere opleve kulturen på egen krop, skal man tage en tur ind i de gamle markeder – ellers souk som det hedder på arabisk.

Parfume- og krydderimarkederne ligger i gåafstand fra hinanden på den nordlige side af Dubai Creek, og lige syd for floden ligger tekstilmarkedet. Floden krydses nemt i de små vandtaxier – kaldet abra – som kun koster to kroner.

Vil man gerne vide mere på sin vandring, kan det anbefales at hyre en guide. Redaktionens udsendte blev guidet rundt af Nada Badran fra Wander With Nada, som med stor entusiasme berettede om alt fra lokal tøjstil til det arabiske køkken på vores vej gennem de små, snørklede gader på markederne. Alt imens fik vi smagsprøver på lækre, lokale specialiteter som arabisk kaffe, chokoladedadler og iransk faloodeh-dessert (nudler lavet af stivelse i en halvfrosset sirup).

Om rejsen

Rejser var inviteret til Dubai af Dubai Corporation of Tourism & Commerce Marketing, som sørgede for transport, ophold og forplejning.

Annonce

Moderne kunst og kultur

Går ønskerne i retning af mere moderne kunst og kultur, er der råd for det.

Midt i Dubais industriområde ligger Alserkal Avenue. Hvad der før bare var en række tomme industrihaller, er i dag et helt unikt samlingssted for kunstnere.

I de 90 haller finder man alt lige fra traditionelle kunstgallerier og fotoudstillinger over danseteater og kreativ genbrugskultur til konceptbutikker, biograf og chokoladeværksted, hvor man kan følge chokoladens vej fra bønner til plader.

Hvis du vil vide mere

Se mere:
www.cultures.ae
www.wanderwithnada.com
www.alseef.ae
www.alserkalavenue.ae
Annonce

Bo som i gamle dage

Vil man have den fulde oplevelse af emiratisk kultur fra morgen til aften, skal man booke sig ind på hotellet Al Seef Heritage Hotel. Stedet er nybygget i 2018, men det er opført som små klynger af gamle, arabiske huse langs floden Dubai Creek.

Konceptet er gennemført, og var det ikke for de mange butikker og restauranter, der ligger i stueetagen under lejlighederne, ville man ikke kunne se forskellen på hotellet og den gamle bydel i Al Fahidi-distriktet.

Her møder firestjernet service landets traditionelle kulturarv, og man føler virkelig, at man er rejst tilbage i tiden, når man træder ind på værelset, hvor rummets afdæmpede farver, "slidte" træskodder foran vinduerne og små detaljer som ophængte lanterner giver lejligheden et rustikt udtrykt. Selv moderniteter som tv, hårtørrer, køleskab og minibar er nydeligt gemt af vejen og kamufleret i værelsets interiør.

Hotellet er beliggende lige op til den gamle bydel og gør det derfor nemt at udforske det gamle Dubai på gåben, så man slipper for metro eller taxi.

Praktisk om rejsen

Visum

Visum kræves for nordiske statsborgere. Gratis 90 dages visum fås ved ankomst til lufthavnen i De Forenede Arabiske Emirater. Passet skal være gyldigt i mindst seks måneder efter udrejse.

Turistsæson

Turistsæsonen i Dubai går fra oktober til april. I den periode falder temperaturen tilpas meget til udendørsaktiviteter. Uden for sæson har mange aktiviteter lukket. I december er den gennemsnitlige dagstemperatur 25 grader. I juli kan den ramme 50 grader.

Priser

Valutaen i Dubai er De Forenede Arabiske Emirater dirham - forkortet til AED. 1 dirham svarer til 1,8 kroner.

Prisniveauet i Dubai svinger utroligt meget. Især i de mere luksusprægede områder er priserne over de danske, mens man i de mindre glamourøse områder kan få pengene til at række langt.

I Al Fahidi, den gamle bydel i Dubai, kan man stadig se, hvordan husene så ud i gamle dage. Tårnene, som stikker op, fungerede som aircondition og kunne faktisk sænke temperaturen 10 grader. Foto: Dubaitourism/Layal El Alam
Hos Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding kan man blive klogere på emiratisk kultur og levevis. Man kan også besøge den lokale moske. Foto: Andreas Bjerre
Det emiratiske køkken er rig på smagsoplevelser - og krydderier. Foto: Andreas Bjerre
Den bedste måde at krydse floden i Dubai, Dubai Creek, er med vandtaxi - de såkalte abra. Det koster kun to kroner at blive fragtet over. Foto: Andreas Bjerre
I den gamle bydel ligger der mange små museer. For eksempel kaffemuseet Coffee Museum, da kaffe er en stor del af emiratisk kultur. Foto: Andreas Bjerre
Alserkal Avenue byder blandt andet på helt tradionelle kunstudstillinger - både gammel og moderne kunst. Foto: Andreas Bjerre
I en af industrihallerne i Alserkal Avenue finder man Mirzam Chocolate Makers, hvor man både kan følge chokoladens vej fra bønner til plade - og selvfølgelig købe chokoladen. Foto: Andreas Bjerre
Hotellet Al Seef Heritage Hotel ligner bare en samling gamle huse, men det er rent faktisk nybygget i 2018. Foto: Andreas Bjerre
På værelser er der kræset for detaljerne, så det ligner et gammelt hus - blandt andet med "slidte"skodder for vinduerne. Foto: Andreas Bjerre
Hotellet Al Seef Heritage Hotel ligner bare en samling gamle huse, men det er rent faktisk nybygget i 2018. Foto: Andreas Bjerre
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Tvunget til at forlade byrådet efter anmeldelse fra lokal avis: - Det er godt nok det mest usmagelig, jeg har været udsat for

Kerteminde For abonnenter

60 dage for et facebook opslag: - Det er samfundet, der har censureret en folkevalgt politiker, mener forsvarsadvokat

Nyborg

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

OB

OB-træner vil konkludere halvvejs

Nordfyn

Efter dommen til vanvidsbilist: Dansk Folkeparti afkræver justitsministeren svar

Annonce