Annonce
Kultur

Få inspiration til sommeroplevelser i grænselandet: Sønderjyllands rige historie vækkes til live

Her kan du find inspiration til oplevelser i Sønderjylland. Fotos: Simon Trøjgaard Jepsen, Birgitte Carol Heiberg, Morten Juhl og Ulrik Pedersen. Collage: Morten Seest Jensen
Vi har samlet en række artikler om oplevelser i Syd- og Sønderjylland til sommerinspiration.

Syd- og Sønderjylland går en stor sommer i møde.

Den stort anlagte fejring af 100-året for Genforeningen skulle være løbet af stablen sidste år, men af gode grunde måtte størstedelen af arrangementerne udskydes.

De er i stedet strøet ud over sommermånederne i år, og i her kan du blandt andet læse en guide til nogle af de genforeningsarrangementer, der finder sted i løbet af sommeren. Som et af højdepunkterne besøger dronning Margrethe Sønderjylland for at følge i fodsporene på sin farfar, Christian 10., som besøgte egnen umiddelbart efter Genforeningen i 1920.

Annonce

Nedenfor finder du også et portræt af den 27-årige chefkok Mikkel Klintmann og Aarøsund Badehotel, hvor han slår sine folder.

Den unge københavner flyttede til Haderslev-egnen uden at have noget kendskab til området, og i løbet af kort tid har han været med til at gøre det historiske badehotel til et kulinarisk fyrtårn i området. Den unge kok er drevet af sin jagt på perfektion, og til det bruger han også urter, som han samler langs kysten ved Aarøsund. Du kan også få inspiration til selv at gå på jagt efter urter langs den jyske vestkyst.

Men Genforeningen og badehoteller er ikke de eneste anledninger til at granske Syd- og Sønderjyllands rige historie. Vi skal også endnu længere tilbage, nemlig til perioden fra slutningen af 1500-tallet og cirka 100 år frem: På Hex! Museum of Witch Hunt i Ribe bliver historien om de danske hekseforfølgelser foldet ud.

Her kan gæsterne blive klogere på troldfolk, på hvid og sort magi og på Danmarks bedst kendte heks, Maren Spliids, som endte sine dage på bålet efter en uoverensstemmelse med den fattige skrædder Didrik. Ved brug af velvalgte og effektive midler får museet gjort troldfolkenes historie og samtid levende.

Ung chefkok har trukket sovs og kartofler ud af Aarøsund Badehotel: - Det er ligegyldigt, hvis man ikke jagter det perfekte

- Når jeg er ude at plukke urter, nulstiller jeg tankerne. Vi bruger cirka en time om dagen, og det er ret godt givet ud. Der har du et fristed. Der kan du trække vejret helt ned i maven, fortæller Mikkel Klintmann. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

27-årige Mikkel Klintmann har på lidt over to år formået at løfte det gastronomiske niveau på Aarøsund Badehotel. Men det har langtfra været nogen badeferie for den unge københavner, der fra første dag i køkkenet har sat barren højt og stræbt efter at bringe den lille sønderjyske by på det gastronomiske danmarkskort.

Da troldfolk blev brændt på bålet

Hex! Museum of Witch Hunt er en audiologisk oplevelse, hvor man hele tiden er underlagt et ildevarslende lydtapet. Desuden kan man med en lydguide få flere fortællinger om de historiske genstande, begivenheder og personer, som museet beskæftiger sig med. Foto: Birgitte Carol Heiberg

På Hex! Museum of Witch Hunt i Ribe kan du dykke ned i et mørkt kapitel i danmarkshistorien, hvor troldfolk blev brændt på bålet for deres udyder. Ribe var et hotspot for de danske hekseforfølgelser, og det var her, Maren Spliids blev brændt på Galgebakken i 1641. Læs artiklen ved at følge linket her.

Royal Run, folkefest og folkemøder: Fejringen af Genforeningen fortsætter i 2021

Til fejringen af Genforeningen er flere arrangementer på plakaten. Blandt andet besøger dronning Margrethe Sønderjylland. Foto: Morten Juhl

2020 var 100-året for Genforeningen af Sønderjylland med Danmark, og der var lagt op til en stor fejring, men mange af arrangementerne måtte aflyses på grund af covid-19. Denne sommer bliver fejringen genstartet med festlige begivenheder helt frem til oktober.

Det forsvundne hertugdømme, hvor Haderslev var hovedstad

Udstilling om den Forsvundende Hertug på Haderslev Museum. Mikkel Leth Jespersen viser rundt. Foto: Birgitte Carol Heiberg

I anledning af 500-året for hertug Hans den Ældres fødsel har Museum Sønderjylland i Haderslev en særudstilling, der omhandler den folkekære fyrste, som skabte de første diger og var med til at udbrede den lutherske tro i Sønderjylland. Læs historien her.

Lægan Pumpestation er Tøndermarskens livslinje

Lægan Pumpestation stod færdig i 1929. Pumperne kan flytte 16.000 liter vand i sekundet, når de alle er i sving. Pr-foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet

Tidligere i år åbnede udstillingen i Lægan Pumpestation, som er en del af det storslåede ingeniørprojekt, der afvandede Tøndermarsken og stadig i dag sørger for, at Vidåen ikke går over sine bredder og oversvømmer området. Tryk på linket her for at læse historien.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Nyborg For abonnenter

Sygeplejerske fra Nyborg undrer sig over regeringens plan om nærhospital i hendes hjemby: - Det er helt malplaceret

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Det begyndte med en legetøjsgravemaskine for tre år siden: Nu er firmaet på byggepladser i hele verden

Nordfyn For abonnenter

Daniella blev kørt ned - og folk kører stadig for stærkt: Bøderegn på ulykkesstrækning

Middelfart

Skeletter, skøre ansigter og vilde designs: Se alle læsernes græskarfotos fra årets uhyggeligste højtid her

Assens

Nu står det helt klart: Ingen kommunale kroner skal  investeres i porno, våben og olie

Faaborg-Midtfyn

Er det valgets største bommert? Han efterlyser bedre skoler, men hans valgplakat skæmmes af stavefejl

Navne For abonnenter

Hov, hvad er nu det for nogle sjove små skilte: Torben tager kampen op mod fartdjævlene

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Faaborg-Midtfyn

Assens

Michelle og Jonas har byens mest mærkværdige bil: - Så kan jeg da finde den, hvis folk stjæler den

Fyn

Går dit kryds til den rigtige fynbo? Tag testen og se, hvilken politiker der vil det samme som dig i din kommune

Nyborg

Ups! Uheld på køreteknisk anlæg: Elev-lastbil væltede om på siden

OB For abonnenter

Svært at se at noget bliver bedre: OB mangler at rykke sig bare en meter

Kerteminde

Grillos-Mike stopper på 'Hovedet': - Nogle gange er det jo ikke altid godt, når det går godt

Annonce