Annonce
Sydfyn

Oplagt til bynære boliger: Venstre foreslår at sælge Socialforvaltningens bygninger overfor biblioteket

Venstre foreslår at købe en af Svendborg Erhvervsskoles dyre bygninger og på den måde give den økonomisk trængte skole et nap med. Det kunne være AMU-skolen, forestiller gruppeformand, Lars Erik Hornemann (V) sig. Sidst den blev handlet var i 2007 for 54 millioner kroner. Arkivfoto: Michael Bager
Venstre vil flytte Socialforvaltningen ud i en af Erhvervsskolens bygninger på Ryttervej og foreslår at sælge forvaltningens nuværende adresse, Svinget 14, så en investor kan opføre bynære boliger.

Svendborg: Svendborg Erhvervsskole har alt for mange dyre bygninger, som man har svært ved at komme af med. Det tynger skolen økonomisk og står i vejen for en fusion med Svendborg- og Faaborg Gymnasier. Derfor foreslår Venstre nu at give en hjælpende hånd.

Partiets ide er at flytte Socialforvaltningen fra sin nuværende adresse Svinget 14 over for biblioteket til en af Erhvervsskolens bygninger på Ryttervej, og de rømmede bygninger forestiller partiet sig, at kommunen kan sælge til en investor, der kan opføre bynære boliger.

Det forklarer gruppeformand i Venstre, Lars Erik Hornemann.

- Salget af Svinget skal være med til at finansiere købet og ombygningen af eksempelvis AMU-skolen. Det er ikke sikkert, at det kan finansiere det hele, men det kan jo være, at vi så kan få skabt os nogle mere tidssvarende rammer, som på den lange bane ville være mere fornuftigt at etablere sig i end Svinget, siger han.

Hornemann er ikke i tvivl om, at der nok skal være en investor, der vil købe og ombygge Svinget.

- Det tror jeg faktisk, der er. Vi har jo talt om det her på et tidligere tidspunkt, hvor vi også fik lavet nogle beregninger. Det var mens jeg var borgmester. Og der var interesse for det, men jeg vil ikke sætte navn på hvilken investor. Men ejendomsinvestorer er bestemt interesserede i Svinget. Bynære boliger og lejligheder af en vis kvalitet er efterspurgte, siger Lars Erik Hornemann.

Annonce

AMU-skolen

AMU-skolen ligger på Ryttervej 59 og har et samlet areal på 5954 kvadratmeter. Skolen ligger på en 30.000 kvadratmeter stor grund. Hovedbygningen i to plan indeholder blandt andet 17 undervisningslokaler, toilet-, bade- og omklædningsrum samt en kantine med køkkenfaciliteter. I forlængelse af hovedbygningen er der 1800 kvadratmeter værkstedshaller med teorilokaler.

Efteruddannelsesinstitutionen AMU-skolen (AMU står for arbejdsmarkedsuddannelser) på Ryttervej blev taget i brug i 1994 og indviet året efter. En ny struktur og nye tilskudsordninger betød i 2003, at det var vanskeligt at få økonomien til at hænge sammen på AMU-skolen, en selvejende institution under AMU-Fyn. Skolen blev i 2007 solgt til Svendborg Erhvervsskole for 54 millioner kroner. Erhvervsskolen lancerede samtidig en stor plan om at samle alle aktiviteter i et campusområde - en samlet vision til 190 millioner kroner.

Visionen smuldrede dog, og i 2008 blev den økonomisk pressede Svendborg Erhvervsskole nødt til at sætte AMU-skolen til salg. Solgt blev den dog ikke, men stod i stedet tom frem til 2011, hvor smykkefirmaet Aagaard/Kranz og Ziegler lejede sig ind. Virksomheden gik dog konkurs i begydnelsen af 2015 og flyttede ud og siden har den stået tom.

Svendborg Kommune har siden bragt AMU-skolen i spil til flere nationale formål: Først som domicil for en ny Søfartsstyrelse (gik til Korsør), siden som ny politiskole i det vestlige Danmark (gik til Vejle) og som domicil for skattestyrelsen.

AMU-skolen var også i spil som nyt kommunalt sundhedshus, men det endte i stedet i den tidligere social- og sundhedsskole i Hulgade.

Redningsforsøg

Fra 2005 til 2007 opkøbte Svendborg Erhvervsskole og Gymnasier flere ejendomme og skolens gæld steg fra godt 100 millioner til 222 millioner kroner. Det viste sig dog at være fejlinvesteringer, der i dag tynger skolen og står i vejen for en fusion mellem Svendborg og Faaborg Gymnasier.

Venstres forslag om at købe en af bygningerne er altså tænkt som et redningsforsøg, fortæller Lars Erik Hornemann.

- Vi synes jo, at kommunen er forpligtet til at styrke vores uddannelser fremadrettet, og den fusion, tror vi på, er rigtig vigtig for, at vi holder stærke uddannelsesinstitutioner på Sydfyn. Samtidig er Svinget jo ikke tidssvarende, og derfor mener vi, det er win win at se de to ting i sammenhæng, siger han og fortsætter:

- Jeg tænker, det kunne være den gamle AMU-skole. Men hvis vi skal flytte ud på den, kræver det selvfølgelig, at den bygges om til det formål. Men der er rigtig mange kvadratmeter og gode forhold, så man har mulighed for at etablere cirka det samme antal arbejdspladser derude, sådan som jeg husker vores tidligere beregninger på det.

Søger flertal

For at ideen kan blive til virkelighed, skal Venstre finde flertal blandt byrådets medlemmer.

- Jeg tænker, at jeg vil starte med at rejse ideen på et gruppeformandsmøde og fortælle om vores overvejelser. Så kan det være, at vi på gruppeformandsmødet kan finde opbakning til, at administrationen udarbejder et forslag til, hvordan det her kan gribes an, så man får en konkret sag at forholde sig til, så det kan blive et tema ved budgetforhandlingerne, og man kan blåstemple det i Økonomiudvalget, lyder det fra Lars Erik Hornemann og minder om at:

- En del af det er jo også, at du vil få flere boliger tæt på midtbyen, og det kunne give god mening for forretningslivet, slutter Lars Erik Hornemann.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Skal vi flette vore ...

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce