Annonce
Fyn

Opklaring for mange millioner: Indbrudstyve lagt ned på stribe

De resterende tyvekoster fra en maskinhal ved Ørbæk på Østfyn med anslået værdi af tre millioner kroner fylder flere store containere, og mange af tingene er allerede givet tilbage til de rette ejere. Sammen med resten af indbrudsgruppen har Johni Müller fra Fyns Politi registreret de enkelte tyvekoster. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
En særlig indbrudsgruppe i Fyns Politi har opklaret indbrud med tyvekoster for anslået 13,5 millioner kroner. Lige nu sidder 14 varetægtsfængslet i en stribe sager.

En lang række indbrud og en særlig indsats fra en indbrudsgruppe i Fyns Politi har ført til, at tyvekoster for anslået 13,5 millioner kroner siden januar er kommet tilbage til deres rette ejere.

- Tre ting er vigtige for os. Det første er, at gerningsmænd straffes for det, de har begået, og det andet er, at ejerne får deres ting tilbage. Det tredje er at få bragt antallet af indbrud ned, og det har vi haft held til, fortæller Jesper Pedersen, vicepolitiinspektør i Fyns Politi og overordnet chef for den afdeling, som hedder Proaktiv og blandt andet har ansvar for indbrudsgruppen.

I sommer fandt Fyns Politi et stort lager af stjålne ting fra især byggepladser i en maskinhal ved Ørbæk. En ung dansk mand fra lokalområdet sidder varetægtsfængslet foreløbig som den eneste i sagen. Tyvekosterne i maskinhallen beløb sig til anslået tre millioner kroner, og de fleste af tingene er allerede kommet tilbage til ejerne.

Men selv et beløb som tre millioner kroner i værdier er blot en mindre del af det samlede beløb, de opklarede indbrud repræsenterer.

En anden sag handler om tyvekoster for omkring én million kroner, hvor to personer fra Sjælland blev anholdt i Langeskov på Fyn med tyvekoster fra fire indbrud på Østfyn. I samarbejde med Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi kunne man gennem efterforskning opklare yderligere indbrud af blandt andet dyre designerting.

Annonce

- Tre ting er vigtige for os. Det første er, at gerningsmænd straffes for det, de har begået, og det andet er, at ejerne får deres ting tilbage. Det tredje er at få bragt antallet af nedbrud ned, og det har vi haft held til.

Jesper Pedersen, vicepoliinspektør i Fyns Politi

Kærlighedsbrev blev stjålet

Selv om en del af tyvekosterne har været af høj værdi, er det ikke nødvendigvis det, ejerne er mest glade for at få igen, for ofte har de fået penge udbetalt af deres forsikringsselskab. Det forholder sig straks anderledes med ting, som har høj affektionsværdi, for de er ofte meget personlige og kan ikke gøres op i penge.

- Vi fandt under en efterforskning et smykkeskrin, som indeholdt et kærlighedsbrev fra en ældre mand til hans kone. Der lå også en fødselsdagshilsen i skrinet. Efterforskeren, som var på sagen, fortsatte og fortsatte sin søgen, og til sidst lykkedes det at finde frem til ejeren. Det vakte stor lykke, for sådan et kærlighedsbrev er uerstatteligt, fortæller Jesper Pedersen.

Et andet eksempel er en mand, som havde fået stjålet en brændekløver. Manden havde allerede fået udbetalt 25.000 kroner fra sit forsikringsselskab, men affektionsværdien var for ham langt større, fordi han selv havde svejset den sammen. Derfor betalte han gladeligt pengene tilbage til forsikringsselskabet, efter at den blandt meget andet håndværkerudstyr blev fundet i en maskinhal ved Ørbæk.

Fældet af tip fra borgere

Hvor mange efterforskere, der sidder i indbrudsgruppen, varierer alt efter, hvad der ellers sker af kriminalitet i den fynske politikreds. Lige nu er antallet af indbrud lavt, så det giver bedre tid til at undersøge, hvilke tyvekoster der tilhører hvem.

- Det er vigtigt for os at vide, hvem der er på fri fod, og hvem der er fængslet af dem, vi i forvejen kender. Vi ser også på modus, det vil sige måden, der bliver begået indbrud på, og så er det vigtigt med efterforskernes brede person- og lokalkendskab. Dertil er tip fra borgerne også meget vigtige, fortsætter vicepolitiinspektøren.

Konkret bad man i maj borgerne om hjælp til at finde frem til flere indbrud, som fem mænd fra Moldova og Rumænien formodedes at have på samvittigheden. Takket være borgeres tip blev de fem mænd sigtet for yderligere syv indbrud ud over de 29 indbrud i Østjylland, Sydøstjylland, Syd- og Sønderjylland og på Fyn, politiet kunne relatere dem til.

- I flere tilfælde benyttede tyvene pudebetræk fra senge i de hjem, hvor de begik indbrud, til at bære tyvekosterne væk i, fortæller han.

Men også geografien er vigtig. Nogle indbrudstyve opererer meget lokalt, andre tager en hel stribe huse på én eller få villaveje, og nogle holder sig tæt på motorvejene på Fyn og i Jylland. Til gengæld ses det sjældnere, at tyvene opererer både på Sjælland og på Fyn af den simple grund, at de skal krydse Storebælt, som dels koster penge, dels har videoovervågning.

Fyns Politi har siden nytår opklaret indbrud på Fyn med tyvekoster for anslået 13,5 millioner kroner. Arkivfoto: Lars Rievers/Scanpix 2015
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Odense

FIF-hæder til Torben Simonsen

Annonce