Annonce
Erhverv

Opfordring til ansatte: Se hinanden i øjnene

Slå kameraet til, så dine kolleger kan se dig, når I holder møde. Sådan lyder en af opfordringerne fra PWC's ledelse til virksomhedens medarbejdere under corona-hjemsendelsen. Modelfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Et større fællesskab mellem medarbejderne var en af grundtankerne, da revisionsfirmaet PwC flyttede ind i nye lokaler i Odense sidste sommer. Tidens hjemmearbejde kræver en online kommunikation, der kan styrke samarbejde og fællesskab.
Annonce

Fyn: I lighed med tusinder af andre danskere passer mange af revisionsfirmaet PWC's medarbejdere for tiden deres arbejde hjemmefra. Det anbefalede hjemmearbejde står i kontrast til grundtanken bag indretningen af firmaets nye Odense-domicil i Munkebjerg Business Park. Her er der ingen faste pladser, men "free seating", så medarbejderne kan sætte sig sammen med de kolleger, de for tiden arbejder sammen med.

Det lader sig gøre, fordi medarbejderne kun har et skab og et tastatur. Der er et skrivebord til alle, men hvor man sidder afhænger af, hvilken opgave man sidder med. Alle dokumenter er elektroniske, og alle kan derfor arbejde 100 procent digitalt. Det er blevet den nye normal, og det vil det også være efter corona, forventer Mikael Johansen, partner og kontorleder hos PWC i Odense.

- Vores grundtanke var, at vi ville skabe et miljø med større fællesskab, og hvor man bedre kan arbejde på tværs og trække på hinandens faglige kompetencer, forklarer han.

Men netop i en tid, hvor mange må nøjes med at se kollegerne på en computerskærm, kan realiseringen af et større fællesskab synes at være rykket længere væk.

- Det er en udfordring at have et team med fire mennesker, som sidder hver sit sted. Kommunikationen bliver meget sværere. Jeg tror, alle har det sådan, at hvis det er mere effektivt at være på arbejde, så vil man hellere det. En del af vores arbejde er at mødes med kunder, og det er svært at sidde hjemme og gøre det, siger Mikael Johansen.

Annonce

Dynamikken i møder skal udfordres

Lige nu anbefales det som bekendt, at man arbejder hjemmefra, hvis man kan, og PWC's ansatte vil også på den anden side af pandemien have den mulighed.

- Vi har jo en højsæson, hvor man arbejder rigtig mange timer. Jeg tror, verden forandrer sig på den måde, at det med at være fleksibel og lægge nogle timer på andre tider af døgnet er noget, mange folk sætter pris på, hvis de kan få det til at gå op i en større enhed, og hvis det passer i forhold til kunden og til det team, man arbejder sammen med, siger Mikael Johansen.

Coronatiden har vist, at det er muligt at spare tid på transport og på digital undervisning, men de effektive onlinemøder har en bagside, mener han:

- Hvis jeg skal gennemgå et regnskab, er det meget effektivt. Men hvis jeg spørger, "har I andre ting", så får jeg oftest et svar, der er relativt kortfattet. Hvis man sidder og kigger hinanden i øjnene, når man taler sammen, kan man bedre fornemme, om der er andet, man skal tale om. Så den dynamik skal i hvert fald udfordres lidt. Men jeg synes, man kan mærke, at folk bliver bedre til det, også på tværs af alder.

- Jeg tror, alle har det sådan, at hvis det er mere effektivt at være på arbejde, så vil man hellere det. En del af vores arbejde er jo også at mødes med kunder, og det er svært at sidde hjemme og gøre det, siger Mikael Johansen, partner og kontorleder hos PWC i Odense.
Annonce

Slå kameraet til

Af samme grund opfordrer ledelsen i PWC medarbejderne til at bruge kameraet, når de mødes virtuelt, så det er muligt at se kollegernes mimik, og man ikke bare taler til en sort skærm med et køligt portrætfoto.

- Vi bruger som ledelse meget tid på at kommunikere med medarbejderne om, hvad der foregår. Men man kan godt føle sig som i en boble, når man arbejder hjemme. Så har man et telefonopkald, der kan tages som et møde, hvor man kan se hinanden, så gør det, lyder Mikael Johansens opfordring.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Her er argumenterne for, hvorfor salget af Odense Havn til én entreprenør er en god idé - eller en rigtig dårlig

Fyn

33.000 indkaldt på en gang: Kronisk syge fynboer kan få første Covid-19 vaccine stik i marts eller først i april

Annonce