Annonce
Sydfyn

Opfordring fra sognepræst før bålet tændes: Vi skal brænde for noget

Sognepræst Torben Poulsen holder båltalen ved Rantzausminde Havn og opfordrer alle til at brænde for noget. Foto: Foto: Katrine Becher Damkjær

Rantzausminde: Sognepræst Torben Poulsen fra Egense og Øster Skerninge Pastorat har en opfordring, før sankthans-bålene bliver tændt søndag aften: Vi skal huske at brænde for noget.

Sognepræsten skal holde båltalen på Strandgården ved Rantzausminde Havn, og han løfter lidt af sløret for, hvad han vil tale om:

- Da jeg nu engang er præst, kan jeg ikke dy mig for tage udgangspunkt i ham, der har givet navn til sankthans: Johannes Døberen. Han brændte for noget. Han brændte så voldsomt, at han blev straffet med halshugning. Men vi kan lære af Johannes Døberen, at vi skal brænde for noget og brænde igennem, siger Torben Poulsen.

Sognepræsten holder sin båltale klokken 20.30, og herefter er der fællessang, mens bålet tændes. Der tændes allerede klokken 18 op i en grill, og man er velkommen til at møde op med sin egen mad.

En række foreninger står bag arrangementet – blandt andet Stenbukken Grundejerforening, Svendborg Sunds Sejlklub, Havbadeforeningen og Rantzausminde Bådelaug. /gru

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce