Annonce
Nordfyn

Opfinderkonkurrence: Folkeskoleelever dystede som i Løvens Hule

Det overordnede tema for projekt Edison på Bogense Skole var "Vand på godt og ondt". Foto: Dorthe Wolff
Der var lagt op til pitches i bedste Løvens Hule-stil, da fire dommere - fem, hvis man talte Jesper Buch med på kantinens bagvæg - bedømte to 7. klassers innovative idéer i opfinderkonkurrencen Edison.

Bogense: De seneste seks uger har den stået på meget mere end ren tavleundervisning for Bogense Skoles to syvendeklasser. I stedet har eleverne i de ugentlige naturfagstimer arbejdet med entreprenørskab og innovation.

Skolen har nemlig - som den eneste på Nordfyn - involveret sig i projekt Edison, der er en landsdækkende opfinderkonkurrence for elever i 6. og 7. klasse. Under et længere forløb stifter eleverne bekendtskab med koncept- og produktudvikling i både teori og praksis. Målet er, at hver gruppe fremstiller et produkt, som de skal pitche i bedste Løvens Hule-stil, og på det mere overordnede plan er håbet at vække elevernes interesse for entreprenørskab og iværksætteri.

Annonce
Det er en cadeau til lærerne, at eleverne har haft stor idéfrihed i det her forløb. For en idé, der måske blev fejet ad bordet af ni ud af 10, kan måske være den geniale idé, der skal til.

Bue Blinkenberg, projektleder hos Bogense Plast

Ekspert i dommerkomitéen

Tirsdag holdt Bogense Skole deres egen lille lokalfinale i kantinen på Bogense Skole. Her præsenterede - eller pitchede - omkring 15 grupper af to-fire elever deres bud på, hvordan man med deres idé kan løse nogle af verdens vandudfordringer under temaet "Vand på godt og ondt".

En af dem, der sad i dommerkomitéen var Bue Blinkenberg fra Bogense Plast. Den uddannede civilingeniør arbejder som projektleder i Bogense-virksomheden, og derudover har han en master i produktudvikling og innovation.

- Vi vil selvfølgelig rigtig gerne bidrage til, at unge mennesker lærer om innovation og produktudvikling. Det er noget, som vi selv arbejder meget med i Bogense Plast, og derfor vil vi gerne være være med til at vurdere det, som de unge mennesker finder på.

Kobling til erhvervslivet

Vinderprojektet blev en vaskemaskine med indbygget mini-renseanlæg. Et anlæg, hvor det vand, der bruges i vaskemaskinens første skylning som vanligt ryger direkte i kloakken. Vandet fra anden skylning derimod ryger ind i anlægget, hvor det bliver renset og dernæst kan genanvendes i næste tøjvask. En ide, som talte lige til Bue Blinkenberg.

- Jeg synes, at ideen var meget konkret og rigtig godt beskrevet. Det er en hverdagsting, hvor man ikke overvejer ens forbrug og spild af vand, men som pludselig bliver samlet op af nogle unge mennesker, der siger "jamen, det kan vi godt gøre noget ved". At de tager noget, som er så konkret og en problemstilling, som har et stort potentiale, viser, at de har den rette tilgang til ide- og produktudvikling.

Som projektleder i en lokal virksomhed er Bue Blinkenberg glad for det Edison projektets kobling mellem teori og praksis.

- Det der manglede, da jeg selv gik i folkeskole, var netop det her link mellem undervisning og erhvervsliv, som eleverne i høj grad får her. Og så er gruppearbejde også bare sindssygt vigtigt.

Dommerkomiteen bestod af fysiklærer Naja Minna Andersen, viceskoleleder Dan Gert Christensen, civilingeniør og projektleder ved Bogense Plast Bue Blinkenberg og naturfagslærer Martin Wind. Foto: Dorthe Wolff

Cadeau til lærerne

Bue Blinkenberg retter derfor en stor ros til lærerne.

- Det er en stor cadeau til lærerne, at eleverne har haft stor idefrihed i det her forløb. For en idé, der måske bliver fejet af bordet af ni ud af ti, kan måske være den geniale idé, der skal til.

Fysiklærer Naja Minna Andersen tager imod rosen og giver også selv ros videre til sine elever.

- Jeg synes, at de har taget mega godt imod det. De har været positive i alle timer, også selv om vi har været tidspressede, fortæller Naja Minna Andersen.

Tidspresset har gjort, at Bogense-eleverne ikke deltager i den landsdækkende Edison-finale i år. Men allerede i begyndelsen af næste skoleår vil de nuværende 6. klasses-elever gå i gang med projekt Edison under et tema, hvor de får mulighed for at nå til den landsdækkende finale. En finale med en stor pengepræmie, røbede naturfagslærer Martin Wind efter præsentationerne tirsdag.

En endnu større gevinst kan der være, hvis virksomheder får øjnene op for ens ide, sådan som det for eksempel skete for de tre Vejle-piger, der i 2017 vandt den landsdækkende Edison-finale med deres ide SaniBag. Sidenhen har pigerne startet deres egen virksomhed, hvorfra de sælger produktet, som er en bionedbrydelig pose, der kan bruges som toilet dér, hvor sanitære forhold er ikke-eksisterende.

I posen er også et frø, og efter brug graves det hele ned. Siden skulle der gerne komme afgrøder op af jorden, som kan bruges til dyrefoder.

(Fra venstre) Aya, Sirid, Marie og Emmelie vandt konkurrencen med deres idé om en vaskemaskine med egen vandbesparende rensningsanlæg. Foto: Dorthe Wolff
Det var ikonisk nok med internet-entreprenøren Jesper Buch åndende i nakken, at 7. klasse-eleverne pitchede idéer. Her ideen om en kæmpe plastikstøvsuger, der under havet suger plastik op og leder det videre til en tank. Foto: Dorthe Wolff
Omkring 15 grupper med to-fire 7. klasse-elever fremlagde deres ideer over for dommerkomiteen og skolens sjetteklasseselever, som skal deltage i det landsdækkende projekt Edison næste år. Foto: Dorthe Wolff
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

Ungt ægtepar overtager kendt Bogense-spisested

Annonce