Annonce
Kultur

Opera blander 2020-radiolyd med klassisk musik

Slagtøjsspilleren Kasper Grøn bliver kandidat til sommer. Samtidig bliver sopranen Anne-Sofie Møller Olesen bachelor i klassisk sang. Sammen har de skrevet og komponeret operaen "En usynlig fjende". Foto: Kasper Grøn
Som kreativt værn mod corona-kuller skrev en slagtøjsspiller og en sopran operaen "En usynlig fjende", der handler om fem mennesker fanget i et corona-vakuum.
Annonce

Corona er grunden til, at operaen "En usynlig fjende" overhovedet er blevet til. Corona er temaet i operaen, der er skrevet og komponeret af studerende fra Syddansk Musikkonservatorium. Coronaen er også den uforudsigelige modstander, som i værste fald kan forhindre, at operaen bliver opført.

Tanken om en mulig aflysning er slagtøjsspilleren Kasper Grøn og sopranen Anne-Sofie Møller Olesen ikke meget for at tænke til ende. Siden corona-nedlukningen i marts har operaprojektet været de to musikstuderendes kreative værn mod corona-kuller.

- Tanken om at skrive en opera sammen havde ulmet længe, og da vi fysisk blev udelukket fra konservatoriet, bød chancen sig. Anne-Sofie har adgang til korfløjen i kirken, hun synger i, og der står et el-klaver, så det var det perfekte mødested, siger Kasper Grøn.

Plakaten til "En usynlig fjende" har Kasper Grøn og Anne-Sofie Møller Olesen, som har skrevet og også selv medvirker i operaen, såmænd selv designet. Foto: Kasper Grøn

Planen var, at de skulle brainstorme sammen og arbejde videre hver for sig, men sådan gik det ikke:

- Ambitionerne tog over, da vi begyndte at notere skitser ned, for det viste sig, at der kom markant bedre musik ud af det, når vi skrev sammen. Når man er to, der skal diskutere næsten hver tone, tager det længere tid, men det giver meget mere at være fælles om processen, forklarer Anne-Sofie Møller Olesen.

Annonce

Personkartotek

Fra begyndelsen lå det fast, at operaen skulle handle om fem menneskers vidt forskellige måde at forholde sig til coronaen på.

- Personkartoteket faldt hurtigt på plads, for rollerne er nærmest skrevet til det cast af sangere, vi havde i baghovedet. Handlingen reviderede vi, i takt med at coronasituationen udviklede sig. Først troede vi, der var tale om et kort afbræk, og så ville alt blive normalt igen. Så forsvandt visheden om, at verden er uforanderlig, og nu aner vi ikke, om livet nogensinde bliver som før, siger Anne-Sofie Møller Olesen.

Annonce

Fem arketyper

Personerne i operaen lever lige som alle vi andre i et vakuum og afventer svaret på, hvad fremtiden bringer. De repræsenterer hver sin arketype og dermed fem vidt forskellige måde at tackle nedlukning, restriktioner og forbud på.

Sopranen Anne-Sofie Møller Olesen (billedet), der sammen med Kasper Grøn har skrevet "En usynlig fjende", spiller Kvinde, Mette Frederiksen og Dronning i operaen. Foto: Kasper Grøn

- Den eneste tætte relation er mellem en mand og hans gamle mor, mens de øvrige karakterer står i hver deres boble, hver deres virkelighed. Én er læge i det hårdt belastede sundhedssystem, én er tvunget til at arbejde hjemme og undervise sine børn samtidig. Én er sindssygt bange og selvisolerer sig, akkurat som nogle af vores venner, som vi nærmest ikke hørte fra i de første lockdown-måneder, opremser Kasper Grøn.

Annonce

Hit på P3-agtigt

Skåret til benet handler "En usynlig fjende" om en håndfuld mennesker, der skal finde vej i en ny virkelighed.

Helt så enkelt er det ikke at sætte prædikat på operaens musik.

- Musikken er ikke skrevet ind i en bestemt stil eller tid, for vi ville ikke ane, hvilken genre vi skulle vælge. Vi har skrevet musik, der matcher situationer og stemninger i handlingen. Om det er barok, pop eller atonalt betyder ikke så meget. Det vigtige er, at musikken er med til at fortælle historierne, ikke at der er en overordnet stil, siger Anne-Sofie Møller Olesen.

Operaen "En usynlig fjende"

Tekst, musik og idé: Anne-Sofie Møller Olesen og Kasper Grøn.

Medvirkende:

Anne-Sofie Møller Olesen, sopran, Alexander Fjord Nielsen, baryton, Christina Holm, mezzosopran, og Kirsten Voss Petersen, alt, samt Nadia Jasmin Nielsen, skuespiller.

Fire korsangere og et 17-mands orkester under ledelse af Elisabeth Dichmann.

Special Guest: Andreas Ferrold Clemmensen.

Operaen er en co-produktion mellem Syddansk Musikkonservatorium og Den Fynske Opera.

Opføres på Den Fynske Opera 5.-8. december kl. 19.00.

- Vores opera har karakter af klassisk musik, men er mindst lige så influeret af den musik, vi selv lytter mest til. Så man vil kunne høre en 2020-radiolyd, sådan lidt hit på P3-agtigt, og mere elektroniske harmonier og instrumenteringer, som lægger sig tætterre op ad poppen end den klassiske musiks idealer, fortsætter hun.

Annonce

Corona-forsinkelse

Anne-Sofie Møller Olesen og Kasper Grøn havde tænkt "En usynlig fjende" som en nulbudget-opera sat op med tøj og ting fra de medvirkendes egne skuffer og skabe. Men en samtale med Ida Kiberg, der er kunstnerisk leder af Den Fynske Opera, førte til et formaliseret samarbejde med operahuset, som stiller sal og teknik til rådighed.

- Da aftalen var på plads, var det bare om at få skrevet operaen færdig. Med så mange karakterer, som alle fortjente at blive foldet ud, voksede operaen i omfang, så den varer en time og 45 minutter. Uden at have planlagt det, endte vi med at skrive en hellængde opera, siger Kasper Grøn.


Ambitionerne tog over, da vi begyndte at notere skitser ned, for det viste sig, at der kom markant bedre musik ud af det, når vi skrev sammen.

Anne-Sofie Møller Olesen, sopran


Og så var coronaen endda ved at sætte en stopper for projektet. I ugen op til første orkesterprøve blev en musiker testet positiv. Det sendte de øvrige 16 musikere hjem og forsinkede prøvearbejdet en uge.

- Men nu er vi i fuld gang. Coronaen er en risikofaktor, vi har vænnet os til at leve med, så nu koncentrerer vi kræfterne om den sidste uges hektiske opløb, siger Anne-Sofie Møller Olesen.

"Den usynlige fjende" har premiere lørdag 5. december kl. 19.00 på Den Fynske Opera.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Snørklet vej til livreddende stik: 99-årige Gerda og Asta på 102 har meget svært ved at få bestilt tid til Covid-19 vaccine

Middelfart

Online hjælp til angst- og depressionsramte ledige i Middelfart Kommune: - I stedet for at sende borgere på førtidspension, skal vi forebygge

Sport

Kaninerne skal have slikket såret

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Erhverv For abonnenter

Daniel satsede alt på it-drøm: Fynsk it-firma solgt for stort trecifret millionbeløb

Annonce