Annonce
Gear

Opels storhedstid kan genopleves

En ikonisk Opel som denne Manta B GT/E fra 1970’erne er en af de mange biler fra mærket med blitzen, som kan ses i Fredericia. Foto: Opel
Mangfoldig udstilling af historiske Opel-modeller fra 1950’erne, 1960’erne og 1970’erne sætter fokus på dengang, hvor mærket fyldte godt op på vejene.

Det er muligt, at Opel ikke fylder meget i salgsstatistikkerne længere. Men det er ikke mange årtier siden, at det tyske – og nu franskejede mærke – dominerede vejene herhjemme sammen med Folkevognsboblen.

Samtidig kan Opel i år markere, at det er 120 år siden, at bilmærket med blitzen blev grundlagt. Det markeres for fuld honnør på den store entusiast-bilmesse og brugtmarked, der traditionen tro foregår i Fredericia Messecenter i årets tiende måned. Det sker i weekenden 19.-20. oktober, hvor der vil være mindst 15 udvalgte historiske Opel biler fra især 1950’erne, 1960’erne og 1970’erne fra medlemmer af Historisk Opel Klub.

I de årtier var mærket meget udbredt og blev også brugt blandt køreskoler, hos udlejningsfirmaer og blandt repræsentanter. De udstillede biler strækker sig lige fra en Opel Olympia årgang 1952 over en Opel Diplomat Coupé fra 1965 til en Kadett C Coupe fra 1974 og en Manta B GT/E fra 1978. Men der er også masser af andre historiske køretøjer, da i alt 45 mærkeklubber deltager i de store messehaller.

Annonce

Disse historiske Opel-biler kan ses

Olympia årgang 1952, Olympia Rekord årgang 1955, Kaptajn årgang 1957, 1200 årgang 1960, Kaptajn PL-årgang 1961, Olympia pickup årgang 1961, Rekord A årgang 1964, Diplomat Coupé årgang 1965, Rekord C årgang 1969, Kadett B van årgang 1970, GT 1900 årgang 1970, Commodore A Coupe GS/E årgang 197, Manta A SR årgang 1971, Kadett C Coupe årgang 1974, Ascona A 1,2 årgang 1975, Manta B GT/E årgang 1978 og Senator A årgang 1980.Bilmesse og brugtmarkedForegår i weekenden 19.-20. oktober i Fredericia Messecenter. Her er 4.000 kvadratmeter, hvor klubber og handlende udstiller. Søndag er der opvisningskørsel med indsamling til velgørende formål, mens man denne dag også kan høre, hvordan en topfuel dragter med en topfart på 500 km/t lyder.

Masser af entusiasme

Hans Pedersen, som er ansvarshavende redaktør for messeavisen og driver HP bilnostalgi.dk, som står bag messen, har dedikeret efterårets store messeavis til Opel, hvor der er 14 sider med masser af historie, anekdoter, fakta og billeder fra de årtier, hvor orange i den sidste del var en af modefarverne.

Forfatteren, der selv havde en Opel Rekord årgang A fra 1964 som sin første bil, kommer også forbi det danske bileventyr, hvor GM havde Opel samlefabrik i København over flere årtier.

Hans Pedersen har nu udgivet 12 messeaviser og lægger ikke skjul på, at aviserne som ofte er bilhistoriske guidede ture og er hans hjertebørn. Og skribenten fortæller om, hvordan han blev draget ind i bilernes verden. En interesse for ældre biler, som startede, da han var tre år gammel.

Som sædvanlig er der i Fredericia både stumpe- og kræmmermarked, og der er flere hundrede historiske køretøjer til salg.

Hør en dragracer

Om søndagen er der opvisningskørsel af køretøjer, hvor der køres penge ind til velgørende formål. Denne dag vil det danske topfuel dracingteam - Stig Neergaard Racing - give publikum en fornemmelse af, hvilke enorme kræfter der ligger i en topfueldragster, som startes op på Køreteknisk Anlæg.

Raceren, der har en topfart på 500 km/t., kommer dog ikke ud og køre. Resten af tiden er dragraceren udstillet i Hal A.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fred friskolerne

Man kan sagtens sidde tilbage med en fornemmelse af, at det var tomme tønder, der buldrede, da Socialdemokratiet allerede fra årets begyndelse varslede store nedskæringer på friskoleområdet. Sådan gik nemlig ikke, da finanslovforhandlingerne i sidste uge faldt på plads og godt for det. For ikke alene ville det give mange kommuner et øjeblikkeligt problem med at finde plads til de friskoleelever, der risikerede at sive tilbage til folkeskolen, hvis der var udsigt til en større stigning i friskolernes egenbetaling. Det ville også ramme hårdt i de mindre byer i de kommunale udkanter, hvor engagerede lokale kræfter har forsøgt at sikre områdets fremtid ved at holde liv i den lokale skole, som lokalpolitikerne i stordriftens navn har lukket. Friskoler, der er vokset frem på gammeldags dyder som medbestemmelse og demokrati, og som regeringspartiet næppe kan være oprigtigt interesseret i at spænde ben for. End ikke selv om de 300 millioner kroner, undervisningsministeren varslede at ville tage fra driften af de 550 friskoler, kortvarigt ville pynte et andet sted i statens budget. De buldrende tønder og det kritiske blik på friskolerne var til at begribe, hvis de skyldtes, at skolerne ikke fulgte lovgivningen, eller hvis de underviste efter helt andre principper og i andre fag end dem, folkeskoleloven bekender sig til. Men virkeligheden er jo, at mange af friskolerne er oprettet på geografiske områder, hvor kommunerne for længst har sluppet deres ansvar. Med den månedlange debat om skolernes økonomi kan usikkerhed for fremtiden imidlertid være plantet så dybt i friskolemiljøet, at regeringen bør forsikre skolerne om, at debatten ikke kommer til at gentage sig til næste år. Og ikke nok med det: Regeringen skylder at sikre skolernes fremtidige eksistens og frede dem, så de kan bruge deres engagement på det, de er bedst til - at undervise børn i deres nærområde. Andet kan hverken skoler, elever eller forældre være tjent med.

Annonce