Annonce
Sydfyn

Op mod fem års ventetid på en bådplads: Fem ting du skal vide, hvis du vil have en bådplads i Svendborg

Christian Steffensen er havnemester i Svendborg. Arkivfoto: Roland P
Du skal både have penge og tålmodighed, hvis du skal gøre dig håb om at få en bådplads i en af de kommunale havne i Svendborg. Heldigvis er der gode alternativer, siger havnemester Christian Steffensen.

Svendborg: Drømmer du om at købe en båd og sejle rundt i  Det sydfynske øhav hele sommerferien, så bør du først lige tjekke, om du overhovedet kan få en bådplads en af Svendborgs havne.

Ifølge Christian Steffensen, havnemester i Svendborg Havn, har der altid været rift om pladserne, men efterspørgslen er eksploderet efter coronapandemiens indtog.

- Normalt plejer opringningerne fra folk, som ønsker en bådplads, at tage af i midten af juni, men efter at coroanen er kommet, stopper opringningerne ikke. Folk ringer hele året rundt. Der er virkelig rift efter pladserne, siger han.

Annonce

1 Hvad koster det at få en bådplads i en af Svendborgs kommunale lystbådehavne?

Der skal både lægges et depositum og en årlig leje, hvis man skal have en bådplads i Svendborg Havn. Arkivfoto: Søren S. Nielsen

Ønsker du en bådplads i Svendborg Havn, skal du skrive dig op til en bådplads. Det koster 250 kroner at blive skrevet på venteliste, og derefter koster det 100 kroner om året at være på listen. Får du tilbudt en plads, skal du betale et depositum, som er afhængig af størrelsen på din båd. Prisen er 985 kroner per fod. Det vil sige, at hvis du har en båd på 24 fod (cirka syv meter), så skal du betale 23.640 kroner i depositum. Pengene får du igen, når du ikke længere ønsker at have en bådplads. Derudover skal du også betale en årlig leje. I Rantzausminde Havn koster det i øjeblikket 173 kroner per kvadratmeter plus en fast grundtakst på 890 kroner. Så hvis din båd er syv meter lang og tre meter bred, skal du betale 4500 kroner for en bådplads.

2 Hvor lang er ventetiden, og hvor mange bådpladser er der i de kommunale lystbådehavne i Svendborg?

Ventetiden på en bådplads i de kommunale havne i Svendborg er mellem to og fem år. Arkivfoto: Brian Karmark

Der har altid været lang ventetid på bådpladser i de kommunale havne i Svendborg, men ventetiden er blevet væsentlig længere under coronaen, siger havnemester Christian Steffensen.

- Normalt siger vi, at ventetiden er mellem to og fem år. Vi har i øjeblikket 200 på venteliste. Ventetiden afhænger dog meget af, hvor stor båden er. Der kan godt være længere ventetid på de store både, siger han.

Havnekontoret bliver engang imellem kontaktet af frustrerede, nybagte bådejere, som havde regnet med at få en plads med det samme.

-Desværre sker det ind i mellem, at folk køber en båd uden at sikre sig, at de har en bådplads. Jeg plejer at sige, at det svarer til at købe et hus uden at have en byggegrund. Derfor råder jeg altid folk til at undersøge, som de kan få en bådplads, inden de køber båden, siger Christian Steffensen.

Svendborg Havn råder over 660 faste bådepladser, som fordeler sig i flere havne.

3 Hvilke havne og broer er mest populære?

Den runde lystbådehavn og Rantzausminde Havn er de mest populære, siger havnemesteren. Arkivfoto: Michael Bager

Ifølge havnemesteren er Rantzausminde Havn og Den runde lystbådehavn de mest populære.

- Bådejerne har meget forskellige præferencer. Nogle vil gerne ligge i læ i en af havnene, mens andre ikke har noget imod at ligge ved for eksempel broen ved Vindebyøre, som jo er et lidt mere udsat sted, siger Christian Steffensen.

4 Hvad gør man, hvis man ikke kan få en plads i Svendborg?

Gambøt Havn er en privat havn, som også har bådpladser. Arkivfoto: Jørgen Outzen

Der findes mange private havne og bro- og bådelav i Svendborg, som man kan forsøge at kontakte.

- Der er for eksempel Ballen Havn og Gambøt Havn. Det er fint, at de private havne kan tage noget af presset, fordi efterspørgslen er så stor, siger havnemesteren.

Man kan også kontakte en af nabokommunerne.

- Det kan for eksempel været Faaborg Havn eller Rudkøbing Havn, siger Christian Steffensen.

5 Hvorfor annoncerer kommunen om ledige bådpladser, når der ikke er ledige pladser?

På infostanderen på Johannes Jørgensens Vej annoncerer kommunen for ledige bådpladser. Foto: Henrik Nguyen

På kommunens infostandere, der blandt andet står på Johannes Jørgensens Vej og Nyborgvej, annonceres der med, at havnen har ledige bådpladser.

Der er dog ikke tale om faste bådpladser, forklarer havnemesteren.

-Vi har besluttet at leje nogle af bådepladserne i Svendborg Havn ud. De er jo normalt forbeholdt gæstesejlere, men hvis man er ivrig efter at få en plads i havnen, kan man for eksempel leje en plads i Svendborg Havn i en måned. Sådan en plads er noget dyrere end de faste pladser. Så vidt jeg husker, koster sådan en plads 4100 kroner for en måned, hvilket jo er det samme som et helt år for en fast bådplads, siger Christian Steffensen.

Ønsker man også at have pladsen i højsæsonen, skal man betale det samme som gæstesejlerne, forklarer havnemesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Rasmus har altid smerter - medicinsk cannabis giver ham et liv: - Jeg troede ikke for fem flade ører på det - jeg bad lægen rende og hoppe

Annonce