Annonce
Fyn

Op i anden liga: Mere og bedre forskning er målet for Nyt Sund

Laboratoriearbejde på Novo Nordisk.
Når hospitalet og universitetet i 2023 flytter sammen i Nyt Sund, åbner der sig uanede mængder af muligheder for fælles forskning. Det skal sende Nyt Sund op i en anden liga.
Annonce

Forskningsmæssige landvindinger frembragt i fællesskab af forskere, læger, sygeplejersker og studerende på OUH og Syddansk Universitet skal der komme flere af, når de to institutioner flytter under samme tag i Nyt Sund ved Nyt OUH i 2023.

Sådan lyder visionen for Nyt Sund, og forventningerne er store hos Kim Brixen, der er lægelig direktør på OUH:

- Jeg tror, at vi kan komme op i en anden liga, når vi flytter sammen.

Logo web Dit OUH 1spalte

Anne Kathrine Overgaard, kontorchef for eksterne projekter på Syddansk Universitet, ser også store muligheder for mere og bedre forskning.

- Vores mission er at bidrage til at forbedre menneskers sundhed. Så det er vigtigt for os at få produceret viden, som kan komme ud at virke i vores hverdag og bidrage til vores alle sammens sundhed.

- Vi er godt klar over, at bygninger i sig selv gør det ikke, så vi snakker meget om, hvordan vi kan lave en kultur og infrastruktur, som fordrer og understøtter møder og tværgående samarbejder, for man ser tit nybrud, når man tager fagligheder fra meget forskellige områder og mikser dem, siger Anne Kathrine Overgaard og slår fast:

- Vi tror dybt og inderligt på, at det her byggeri er en forudsætning for, at vi virkelig kan komme et stort skridt videre.

Annonce

Åbner op

I dag er der et godt samarbejde mellem OUH og det sundhedsvidenskabelige fakultet, der holder til i Winsløwparken ved OUH på Sdr. Boulevard.


Jeg tror, at vi kan komme op i en anden liga, når vi flytter sammen.

Kim Brixen, lægelig direktør på OUH


Men når de to - sygehuset og universitetet - fysisk flytter sammen i sammenbygningen af SDU og Nyt OUH, vil det åbne hele universitetet for OUH, mener Kim Brixen.

Forskning

Der er grundlæggende to forskellige slags forskning: Basal forskning og anvendt forskning.

Et sygehus gør sig i anvendt forskning, mens univeristeter i høj grad laver basal forskning.

Den basale forskning kan dog gøres til anvendt forskning. Nogle gange sker det med års forskydning.

Det gælder eksempelvis Einsteins relativitetsteori fra 1915, der først for alvor kom i praktisk anvendelse, da man begyndte at lave gps'er, satellitter og navigation. Her er relativitetsteorien afgørende, ellers ender med at få en forkert position.

Et andet vigtigt begreb er translation. I denne sammenhæng vil det sige, at forskerne på SDU bliver opmærksomme på de problemer, patienter på Nyt OUH oplever, og at man i fællesskab forsøger at løse de problemer - det kan være i form af nye behandlingsmetoder, nye medicin eller mere viden om udviklingen af en virus.

- Vi har en lang tradition for at samarbejde tæt og godt med sundhedsvidenskab. Det nye er, at vi også kommer tæt på teknisk fakultet og dermed ingeniørfagene og på naturvidenskabeligt fakultet og dermed forskning inden for biologi, datalogi. Og i virkeligheden også humaniora, hvor menneskekundskab, kunst og litteratur er. Der ligger uanede mængder af potentialer der, som kan opdyrkes.

- Og omvendt åbner det også hele hospitalet for de andre fakulteter. Nogle forskere fra universitetet kigger ud i verden for at se, hvor der er et hospital, der arbejder med denne eller denne sygdom. De er globalister og er lidt ligeglade med, om det er i Timbuktu, New York eller Odense. De tager bare det, der er det sejeste hospital. Men de får nok lettere øje på os, når vi bor lige ved siden af. Det håber vi da, siger Kim Brixen.

Annonce

Reklamesøjle

Og ude i verden er man begyndt at lægge mærke til de resultater, som allerede er kommet ud af samarbejdet.

- Vi har jo 1.800 reklamesøjler om året – det vil sige videnskabelige publikationer, hvor vi er nævnt som medforfatter - folk ude i verden kender os og læser de ting, der bliver produceret, og søger stillinger hos os. Der får vi det lettere og bedre, når vi bliver et større sted, siger Kim Brixen, der ikke er i tvivl om, at Nyt Sund også vil hjælpe med at rekruttere dygtige folk til OUH og SDU.

Sådan - i hvert fald nogenlunde - bliver udsigten fra Nyt OUH i den ende, hvor sygehuset bliver bygget sammen med SDU. Nyt Sund er i bygningen til venstre, mens universitetet ligger lige fremme, og letbanen er til højre. Illustration: Medic OUH

- Vi har brug for at rekruttere både fra Odense, Fyn, Syddanmark og Danmark, men vi har også brug for at rekruttere internationalt for at holde niveauet og skaffe tilstrækkelig kapacitet og kompetenceniveau.

- For det er helt klart, at folk gerne vil være på et sted, hvor man har gode muligheder for at forske, udvikle og lægge kurven til fremtiden.

OUH og den medicinske del af universitetet har gennem et stykke tid arbejdet på en fælles forskningsstrategi, som skal træde i kraft per 1. januar 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce