x
Annonce
Nordfyn

Online byrådsmøde: Tryk på en knap på computeren, og du har rakt hånden op

Byrådssalen bliver så godt som tom, når der torsdag holdes møde i kommunalbestyrelsen. Kommunaldirektør Morten V. Pedersen og borgmester Morten Andersen (V) tog forskud på de nye tider, da de for nylig fremlagde kommunens coronaplan. Arkivfoto: Henrik Larsen
Politikerne må heller ikke samles mere end 10 personer på grund af coronavirussen. Derfor finder torsdagens kommunalbestyrelsesmøde i Nordfyns Kommune sted i en næsten tom byrådssal.

Nordfyn: For første gang nogensinde afvikles byrådsmødet i Nordfyns Kommune online. Godt nok er borgmester Morten Andersen og stabschef Vicki Møberg Torp til stede på Bogense Rådhus, men de resterende byrådsmedlemmer deltager via en computer i hvert sit hjem.

- Det har været vigtigt ikke at aflyse byrådsmødet for at holde hjulene i gang i forhold til lokalplaner, tilbygning til plejehjem, med videre, forklarer borgmester Morten Andersen (V):

- Der er rigeligt, som går i stå i forvejen og bliver ramt. Derfor bruger vi denne løsning for at få sagerne afviklet og beslutningerne ført ud i livet.

Annonce

Tekniske spidsfindigheder

Mødet kommer til at foregår live med en løsning fra Kommune-TV. Dermed kan borgere og medier følge med i den demokratiske proces som normalt.

Men teknikken er ny, og derfor blev der tirsdag afholdt en generalprøve.

- Det er jo live. Så jeg vil gerne være sikker på, at tingene fungerer. Jeg tror, der bliver større opmærksomhed, fordi det er en særlig mødeform, siger Morten Andersen.

Byrådsmødet kommer til at foregå således, at de deltagende politikere kan trykke på en knap på computeren for at "række hånden op".

Derefter bestemmer administratoren, altså borgmester Morten Andersen, hvem der får ordet. Imens sættes de resterende politikere på lydløs, og således opretholdes ro og orden i det online byrådsmøde.

- Det er lidt specielt. Derfor har vi vores stabschef med, så hun kan sikre det tekniske. For det er en omfangsrig dagsorden. Jeg er ikke en IT-nørd, men almindelig bruger som andre. Det skal afvikles på ordentlig vis.

Det er ikke muligt at stemme, fordi det ikke forudses at være nødvendigt på dagsordenen, og teknikken holdes dermed simpel.

Du kan se mødet live klokken 18 torsdag den 26. marts på hjemmesiden www.nordfyn.kommune-tv.dk. Samme løsning bruges igen, hvis lukningen af Danmark forlænges til næste møde i kommunalbestyrelsen. De skærpede regler omkring coronavirus gør også, at udvalgsmøder holdes viatuelt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce