Annonce
Odense

Ondt i maven efter stenkast

De unge, der kastede sten og råbte ”danskersvin” efter Ra Ranunkel under et tv-interview lørdag, er stadig på fri fod. Politiet er ikke færdig med at efterforske sagen endnu. Det bliver i sidste ende anklagemyndigheden og senere domstolen, der skal afgøre, om stenkasterne handlede ud fra et racistisk motiv.

Ra Ranunkel er bange og utryg efter stenkast og tilråb. Men han nægter at lade sig true til tavshed om problemerne i Vollsmose

Odense: Fredag tog Ra Ranunkel, formand for fællesrådet i Vollsmose, bladet fra munden og beskrev i denne avis problemer med etnisk motiverede overfald begået mod danskere i Vollsmose af personer med anden etnisk baggrund. Problemer, som også flere andre har fortalt om til Fyens Stiftstidende, men som ingen andre tør ligge navn til.

Lørdag blev han under optagelserne til et tv-indslag udsat for tilråb som ”danskersvin”, og der blev kastet sten efter ham, så reporteren måtte afbryde interviewet før tid.

Ra Ranunkel fortæller, at bagefter fulgte gruppen af unge med anden etnisk baggrund efter ham ind i centeret, så han til sidst måtte tilkalde politiet, som hjalp ham sikkert hjem.

Han erkender, at han er bange, men han har ikke tænkt sig at trække sig fra hverken debatten om problemerne i Vollsmose eller rollen som formand for samarbejdsrådet i bydelen.

- Jeg vil godt indrømme, at jeg er bange. Jeg har ondt i maven. Jeg går rundt med de stress-symptomer, man får af sådan nogle ting. Det kan jeg godt mærke. Jeg føler mig ikke tryg. Men bortset fra de ting så fortsætter jeg (som formand, red.), hvis beboerne ønsker det.

Annonce

Ønsker respekt for alle

Om beboerne i Vollsmose fortsat ønsker Ra Ranunkel som formand efter hans udtalelser om en spirende etnisk konflikt, hvor danskere forfølges, skal afklares på møder i de kommende dage.

- Jeg er selvfølgelig nødt til at være sikker på, at de bakker mig op. Det er klart. Det er jo et demokrati, så der er nogle spilleregler, og man kan ikke gå rundt og repræsentere nogle eller sige noget på nogles vegne, hvis de er uenige med en, siger han og slår samtidig fast, at hans udtalelser ikke skal ses som et forsøg på at optrappe den tilspidsede situationen i Vollsmose.

- Jeg kæmper for et Vollsmose, hvor vi lever dør om dør, side om side med hinanden i respekt for hinanden, og det gælder alle etniske grupper. Hvis nu det havde været en gruppe af danske skinheads, der gik rundt og chikanerede palæstinensere, ville jeg også have sagt fra på samme måde.

- Men når flere og flere beboere henvender sig til mig som formand for samarbejdsrådet herude og giver udtryk for at det (etnisk motiverede overfald, red.) er et stigende problem, så kan jeg ikke bare ignorere det, slår han fast.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Fyn For abonnenter

26,5 milliarder fordelt til sundhed, forurening og trafik: Sådan påvirker regionens budget dig

Fyn

Borgmester om Middelfarts jobvækst: - Først og fremmest er det et udtryk for, at mange af kommunens virksomheder klarer sig godt

Annonce