Annonce
Assens

Ondskab, hævn og moral er motoren i ny DR-serie

Nær de gamle håndboldbaner på Frøbjerg Bavnehøj har der mandag og tirsdag været optagelser til DR-serien 'Fred til lands'. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
'Fred til lands' som er optaget i Assens Kommune, udforsker, hvad der sker med ganske almindelige mennesker, når de lukker det primitive ind og bekæmper ondskab med ondskab.

Frøbjerg: Sveden dryppede af skuespillere, filmhold og statister på Frøbjerg Bavnehøj tirsdag eftermiddag. Mens solen stod allerhøjest på himmelen tog DR Drama, produktionsselskabet Motor og FilmFyn forskud på sankthans og filmede scener til DR's nye store dramaserie.

'Fred til lands' har blandt andre Morten Hee Andersen, Dar Salim og Lene Maria Christensen på rollelisten.

Da scenerne fra sankthansfesten skulle forestille at foregå om aftenen, var skuespillerne iført alt for varme jakker til de stegende hede temperaturer. Adskillige vandflasker blev tømt og filmholdet måtte være flittigt med at duppe skuespillernes glinsende pander tørre med hvide papirsservietter.

- Vi kunne have valgt at vise jer en scene med to mennesker i et soveværelse. Jo mindre setuppet er, jo mere kan vi kontrollere det, fortalte seriens producer Jesper Morthorst.

- Men vi synes, det her er sjovere, tilføjede han til presseopbuddet, der var inviteret til at overvære nogle af de sidste optagelser til serien.

Annonce
På rollelisten er blandt andre skuespillerne Claus Riis Østergaard og Marijana Jankovic. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

Fra præstesøn til plageånd

'Fred til lands' er en psykologisk thrillerserie, der rammer tv-skærmene på DR1 i bedste sendetid i efteråret. Der er tale om DR Dramas nye søndags-satsning. Den foregår i den lille provinsby Ebberup, hvor plageånden Mike huserer. Han terroriserer byens borgere og har endda dræbt en teenagedreng - og er sluppet af sted med det.

Mike spilles af den 28-årige skuespiller Morten Hee Andersen, som du måske har set i 'Sygeplejerskolen' på TV2 eller i 'Herrens Veje' på DR1, hvor han spillede præstesønnen August. Men nu er han tilsyneladende gået fra at spille rollen som guds tjener til djævleyngel.

- Jeg har altid følt mig fascineret af skurke i film, og jeg har altid haft lyst til at spille en, fortæller Morten Hee Andersen, som er opvokset i Nyborg.

I arbejdet med at forsøge at forstå sin rolle, har han interviewet en psykiater og en pædagog i et ungdomsfængsel - og været i praktik hos en mekaniker i Bred.

- Mike er mekaniker, og jeg ved ingenting om biler. De var så søde og har ladet mig prøve alt muligt, fortæller han.

Det perfekte mord

'Fred til lands' starter med en scene fra en byfest, hvor den dræbte teenagedrengs far, Peter, som er byens læge, siger det, som alle tænker; at Mike har slået sønnen - Aksel - ihjel med vilje. Det starter en kædereaktion og resulterer i, at fem vidt forskellige mennesker planlægger at begå det perfekte mord, dræbe Mike og befri Ebberup fra ondskab.

Peter bliver spillet af Claus Riis Østergaard, som du måske har set i blandt andet TV2-serien 'Norskov'.

- I første afsnit er Peter så langt nede, at han lige så godt kunne tage livet af sig selv. Men han finder ud af, at han ikke er alene om at hade Mike. Han finder sammen med andre, som har det samme syn på retfærdighed som ham, fortæller Claus Riis Østergaard, som er uddannet ved Odense Teater og bor i Odense.

Sveden piblede af skuespillerne på Frøbjerg Bavnehøj. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

Skiftende sympati

Ideen til 'Fred til lands' opstod for 10 år siden. På et tidspunkt blev den solgt til USA, men produktionsselskabet Motor købte rettighederne tilbage, og nu bliver den sendt i otte afsnit af en times varighed i efteråret på DR1, fortæller Marie Østerbye, som er hovedforfatter på serien sammen med Christian Torpe.

- Først og fremmest vil jeg håbe, at folk synes, det er en spændende fortælling. At de fatter sympati for karaktererne, og at de måske oplever, at sympatien skifter undervejs, fordi der kommer til at ske nogle vilde ting, siger Marie Østerbye.

Motoren i 'Fred til lands' er ondskab, hævn og moral, og hvad der sker med mennesker, når de giver slip på det civiliserede og planlægger den ultimative forbrydelse; at tage et andet menneskes liv. Mennesker, som i stedet for at følge Midsommervisens budskab om at fordrive ondskab med lys og glæde, vil bekæmpe ondskab med ondskab.

- Vi stiller os ikke til dommer, men fortæller om nogle mennesker i gråzoner. Ikke en agent i Homeland (amerikansk tv-serie, red.), men helt almindelige mennesker, der ikke har nogen forudsætning for at slå nogen ihjel, siger manuskriptforfatteren.

Set-besøg på DR's kommende dramaserie 'Fred til lands' i Frøbjerg Bavnehøj på Fyn, tirsdag den 18. juni 2019. 'Fred til lands' er en psykologisk thriller-serie, der udspiller sig i den danske provinsby Ebberup.. (Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix)
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce