Annonce
Odense

Omtalt kunst placeret på SDU

I grønne omgivelser og som modspil til de stramme, institutionelle bygninger. Frede Troelsens enke Birgitte Thorlacius er tilfreds med den ny placering af skulpturen "Flækket sten". Privatfoto
Et halvt år efter, at Frede Troelsens kunstværk "Kløvet sten" blev fjernet fra anlægget foran Ansgars Kirke, har den fundet en ny placering ved Institut for Idræt og Biomekanik på SDU.

Det gav fornyet omtale til en af byens skulpturer, da formanden for Odense Bys Kunstfond, byrådsmedlem Anders W. Berthelsen (S) i efteråret 2018 fortalte, at kunstneren Frede Troelsens skulptur skulle flyttes fra sin plads gennem 28 år foran Ansgars Kirke.

Nu er det sket.

Skulpturen "Kløvet sten", der siden 1991 har stået ved krydset mellem Kirkegårds Allé og Sdr. Boulevard, og som på grund af sin form har fået skyld for at tiltrække sig en del opmærksomhed, er flyttet til SDU. Her står den nu ved Institut for Idræt og Biomekanik på SDU. Og det er en løsning, der glæder Anders W. Berthelsen.

- Fra SDU fik vi besked om, at skulpturen passer godt i den profil og den kvalitet, som de gerne vil have, så det var jo glædeligt, siger han.

Han understreger, at flytningen til SDU også er kommet i stand, fordi Frede Troelsens familie havde kontakt til universitetet. Frede Troelsens enke, Birgitte Thorlacius, fortæller, at hun er glad for, at skulpturen er kommet til SDU, da hun ikke var interesseret i, at den blev placeret et sted til opbevaring.

- Jeg kunne godt lide tanken om, at skulpturen kom ud i et af de grønne områder ved SDU, og jeg synes godt om, at den ville blive placeret som modspil til de stramme bygninger og alt det institutionelle, siger Birgitte Thorlacius.

Hun har endnu ikke set den tredelte skulpturs placering ved SDU, men understreger, at hun ikke har et ønske om, at den skal have den samme placering i mange år fremover. Kunst kan godt flyttes, siger hun, der også godt kunne se den placeret i skulpturparken ved Hollufgård, som hun efterfølgende er blevet opmærksom på.

www.historiskatlas.dk beskrives skulpturen som et værk, der vækker "klare mindelser om det mandlige kønsorgan", består af en stelen, der er placeret mellem en kløvet naturstens to halvdele. Ifølge Birgitte Thorlacius er der ikke tale om en fallos, men om en mejsel, som man netop bruger til at flække sten med. Deraf navnet.

- Skulpturen symboliserer vækst, og netop af den grund syntes vi også, at den passede godt til SDU, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Badmintonforbund er begejstret for Odense

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce