Annonce
Læserbrev

OMT. Arktis kalder på flere skibe

Annonce

Synspunkt: Der er et stigende behov for dansk tilstedeværelse i Arktis. Den triste sandhed er, at der er mere sikkerhedspolitisk storm over området, end der længe har været. Både Kina, Rusland og USA viser stor interesse, alt imens Danmark, i høj grad er fraværende. Det går simpelthen ikke, for Danmark har i den grad meget store interesser. Det svækker simpelthen rigsfællesskabets samlede synlighed i området.

Én helt afgørende grund til vores fravær er, at vi mangler skibe, der kan sejle i farvandet omkring Arktis. Det gælder både fartøjer til brug for forskning, og i militært øjemed. Danmark har ganske enkelt brug for skibe, der kan sejle i isfyldt farvand.

Forskningsmæssigt er det gode skib Dana, der er Danmarks største havundersøgelsesskib, så småt på vej på pension. Der er umiddelbart ikke planer om bygning af et nyt. Det mener Dansk Center for Havforskning og DTU er et kæmpe problem, da det vil sætte den danske arktiske forskning markant tilbage.

Samtidig er den danske militære tilstedeværelse i Arktis også en udfordring. Regeringen har sendt fregatten Peter Willemoes og støtteskibet Absalon til Grønland. Det er en god begyndelse, men utilstrækkeligt i forhold til de sikkerhedspolitiske udfordringer, der som nævnt allerede er i det arktiske område. Udfordringer som formentlig kun vil blive større i årene fremover.

Vi vil derfor opfordre Folketinget til snart at finde en løsning og afsætte de nødvendige midler til at få løst problemet. Som minimum bør der blive bygget et nyt forskningsskib og to ekstra fregatter, der kan sejle i isfyldt farvand. Og her har vi kompetencerne til både design og bygning af såvel den ene som den anden type skibe herhjemme. Odense Maritime Technology (OMT) har allerede vundet ordrer på design af fregatter til den britiske flåde, så det ligger lige for, at OMT også kan designe danske fregatter. De fregatter, som OMT skal projektere for englænderne, er 15 år nyere end de fregatter, der i sin tid blev bygget på Lindø. De kan derfor være et udgangspunkt, men de skal naturligvis isforstærkes og udstyres med den nyeste teknologi, der er udviklet af danske virksomheder i samarbejde med danske universiteter. Vi mener også, at Danmark fortsat har værftskapacitet til at bygge fregatter herhjemme.

Bygningen af et forskningsskib og et par fregatter vil tjene mange formål, der vil gavne både Danmark og rigsfællesskabet. For det første vil det medvirke til at løse vores udfordringer i det arktiske område, og for det andet vil det fastholde nogle væsentlige kompetencer i det danske samfund, og endelig vil der være rigtig gode og vellønnede arbejdspladser i den danske maritime sektor.

Annonce
Annonce
OB

Michelsen efter nederlag: - Det var fortjent

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mad og drikke

Frankrig, vi ses igen

OB

Kampen minut for minut: OB tabte til Randers i den første kamp om Europa League-kvalifikation

Annonce