Annonce
Fyn

Omstridt sag om drone-tyveri ved højlys dag har været undervejs halvandet år: Seks personer er nu sigtet

Egentligt handler sagen om et banalt tyveri af droner fra RC Kongen i Søndersø for godt 31.000 kroner, men fordi der skete fejl i sagsbehandlingen hos Fyns Politi endte den pludselig i politisk sammenhæng op til folketingsvalget. Nu er seks personer sigtet i sagen, som senere på året får et retsligt efterspil. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2017
Fyns Politi kom i uvejr under valgkampen, fordi tyveri af droner fra RC Kongen i Søndersø pludselig endte som politisk emne. Nu står Fyns Politi frem og fortæller, at seks personer er sigtet og kan vente et retsligt efterspil.

Egentligt lå sagen lige til højrebenet, for der var tydelige overvågningsbilleder af gerningsmændene, og det var bare et spørgsmål om at få personerne identificeret, sigtet, tiltalt og dømt.

Umiddelbart lød det nemt, men det var det ikke, fordi sagen om tyveri af droner ved højlys dag for over et år siden fra virksomheden RC Kongen i Søndersø i første omgang var blevet henlagt og glemt. Det var den så til gengæld ikke, efter at TV 2 bragte tyveriet politisk ind i valgkampen til folketingsvalget, og fik daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til at sige, at Fyns Politi "skal stramme ballerne".

Alligevel var der længe tavshed fra Fyns Politi.

- I forbindelse med valgkamp og regeringsdannelse skal vi være meget tilbageholdende i forbindelse med kritik af politiet, fordi det kan påvirke den politiske dagsorden, fortæller Lars Bræmhøj, chefpolitiinspektør i Fyns Politi, for første gang om den ellers banale tyverisag, som endte med at blive spektakulær.

Nu er valgkamp og regeringsdannelse som bekendt på plads, og derfor kan Fyns Politi kommentere sagen og afsløre, at seks personer nu er blevet sigtet efter straffelovens paragraf om tyveri ved den 24. maj 2018 at have stjålet droner for over 31.000 kroner hos RC Kongen i Søndersø.

Annonce

- Det er beklageligt, at en fejl sker to gange. Fyns Politi har ikke ageret rigtigt i sagen.

Lars Bræmhøj, chefpolitiinspektør, Fyns Politi

Beklagelig fejl

Det har med andre ord været en sag, som udadtil så ligetil ud, men som endte med at være kompliceret, og når der realistisk til efteråret eller vinter ventes at falde dom, har den været undervejs i halvandet år.

For at gøre beskrivelsen af sagen så kort som muligt anmelder indehaveren af RC Kongen, Kim Nannestad, tyveriet til politiet cirka en uge efter, at det er begået. Der går nemlig cirka en uge, før virksomheden opdager tyveriet og får gennemgået overvågningsbillederne.

Politiet modtager anmeldelsen, efterforsker sagen og finder også ud af, hvem der optræder på overvågningsbillederne. Alligevel sker der det, chefpolitiinspektøren kalder for en koordinationsfejl. Sagen ender i en bunke, hvor der ikke bliver fulgt op på den, og Kim Nannestad får besked om, at efterforskningen er standset. Faktisk sker der fejl to gange, og det er ikke noget, Fyns Politi er stolt af.

- Det er beklageligt, at en fejl sker to gange. Fyns Politi har ikke ageret rigtigt i sagen, erkender Lars Bræmhøj åbent.

Kort efter regeringsdannelsen tog Fyns Politi endnu en gang kontakt til Kim Nannestad for at informere ham om, at sagen er færdigefterforsket og at man har navnene på seks personer, som man mener optræder på overvågningsbillederne, og at det er de seks, som nu er sigtet.

Procedurer kigget igennem

Hos Fyns Politi erkender man, at der blandt tusindvis af sager og anmeldelser hvert år også ér risiko for fejl, selv om man beklager forløbet omkring tyveriet af dronerne fra RC Kongen i Søndersø.

- Vi er meget opmærksomme på procedurerne. Dem har vi nu kigget igennem og lavet tiltag for, så det ikke sker igen, siger chefpolitiinspektøren.

Den færdigefterforskede sag ligger nu hos Anklagemyndigheden på Fyn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Chefredaktøren anbefaler: Frygt er terrorens farligste virkemiddel

Retten i Odense valgte at dobbeltlukke dørene i landsdækkende mulig terrorsag og nedlægge navneforbud trods protester fra pressen. Manden blev varetægtsfængslet i foreløbig fire uger. Læs historien her

Annonce