Annonce
Navne

Omstridt embedsmand med højt humør

Claes Nilas fylder 60 år.
Annonce

Udlændingepolitik er øretævernes holdeplads. Det kan Claes Nilas, der fylder 60 år søndag den 30. april, om nogen skrive under på.

Ikke færre end to skandalesager har den erfarne embedsmand været tæt på - den første gik han fri af, den anden sendte ham midlertidigt hjem fritaget for tjeneste.

Claes Nilas blev efter endt juraeksamen i 1980 ansat i Justitsministeriet.

13 år blev det til i Slotsholmsgade, blandt andet som ministersekretær for den konservative justitsminister Erik Ninn-Hansen. Det var i den periode, hvor tamilsagen udviklede sig.

Den endte med at koste Ninn Hansen en betinget fængselsstraf ved en rigsretssag. Nilas slap uplettet.

Efter årene i Justitsministeriet rykkede Claes Nilas til Indenrigsministeriet, men det blev til et kort ophold, for snart var det tilbage til udlændingeområdet - denne gang som direktør i Udlændingestyrelsen fra 1995 til 2000.

Herefter holdt Claes Nilas igen pause fra det farefulde område, indtil han i 2005 blev departementschef i Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration.

Her var det sagen om de statsløse palæstinensere, der ramte ham. 50 palæstinensere havde ikke fået deres ønske om dansk statsborgerskab behandlet fra 2008 til 2010.

I den periode var Nilas departementschef, og i 2015 kom den såkaldte Statsløsekommission frem til, at han ikke havde opfyldt sin pligt til at rådgive og advare daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech.

Det betød i første omgang et farvel til jobbet i Integrationsministeriet. Et halvt år efter var han imidlertid tilbage - nu som kommitteret (afdelingsleder uden stab, red.) i Styrelsen for International Rekruttering og Integration.

Claes Nilas er gennem årene blevet beskrevet som en ualmindelig dygtig embedsmand med politisk tæft og ikke mindst et godt humør.

Selv har han fortalt om en opvækst på Østerbro i København, der i perioder var problematisk. Som otte-årig døde hans far, og hans mor havde efterfølgende svært ved at få hverdagen til at hænge sammen.

- Men det gjorde, at jeg meget tidligt lærte at tage ansvar for mig selv. Jeg købte ind, lavede mad, og nogle gange måtte jeg ned at betale regningerne - ting, som andre først lærer langt senere i livet, har han tidligere fortalt.

Claes Nilas er gift med Lise-Lotte Nilas, der er statsadvokat for København og Bornholm. (ritzau)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce