Annonce
Indland

Omsorg slider: - Jeg tror altså ikke, min krop holder til at arbejde, til jeg er 68

Heidi Tegner elsker sit fag og sit job som social- og sundhedshjælper på Jernbanebo i Nyborg. Men efter tyve år i faget knager det i skuldre og knæ, og psykisk kan jobbet også være en udfordring, ikke mindst i forhold til de demente borgere. 88-årige Adda Madsen (billedet) er i mental topform, men er faldet i sit hjem og har brækket en arm og et ben og bor derfor på Jernbanebos rehabiliteringscenter, mens hun venter på en beskyttet bolig. Foto: Michael Bager

Fire ud af ti, der bliver berørt af de nye pensionsreformer, frygter den stigende pensionsalder. En af dem er 49-årige Heidi Tegner, som elsker sit job som social- og sundhedshjælper, men mærker sliddet

Social- og sundhedshjælpere og - assistenter er en af de faggrupper, som er mest udsat for nedslidning, og Lone Smidt (th), der fællestillidsrepræsentant for 600 FOA-medlemmer i Nyborg Kommune, er dybt provokeret af, at der ikke skeles til faggrupper, når der laves reformer om pension. Heidi Tegner (tv) er 49 år, glad for sit job, men også meget sikker på, at den ikke holder, til hun kan gå på pension som 68-årig. Foto: Michael Bager

- Ti år endnu - mere tror jeg simpelt hen ikke, jeg holder til.

Sådan siger den 49-årige social- og sundhedshjælper Heidi Tegner, der arbejder på Jernbanebo, et pleje- og rehabiliteringscenter i Nyborg. Heidi Tegner tvivler på, at hun har fysik og psyke til at fortsætte i samme fag og samme job, til hun når pensionsalderen, der i hendes tilfælde er 68 år.

Annonce

Danmark har højeste pensionsalder i Europa i 2040

Danmark har indført, at pensionsalder skal stige i takt med levealderen.

Danmark har lagt sig forrest, når det gælder pensionsalder i Europa.

Danskernes otium er blandt de korteste i Europa.

Pensionalder i 2040:

Danmark: 70 år.

Grækenland: 69,9 år.

Holland: 69,3 år.

Sverige, Tyskland, Frankrig Polen: 67 år.

Antal år på pension - kvinder og mænd.

Danmark: 22,4 år/18,7 år.

Luxembourg: 28,1 år/25,4 år.

Frankrig: 26,9 år/23 år.

Sverige: 24,7 år/20,2 år.

Tyskland: 23,7 år/20 år.

Grækenland: 22,6 år/19,2 år.

Polen: 21,9 år/18,2 år.

EU-snit: 23,7 år.

Kilde: EU Kommissionens Ageing Report 2015.

Holland: 22,8 år/18,1 år.

Polen:

- Det er hverken anerkendende over for medarbejderne eller klogt i forhold til rekruttering, at politikerne ikke skeler til faggrupper og nedslidning, når de laver pensionsreformer, mener Lone Smidt, der er fællestillidsrepræsentant for 600 FOA-medlemmer i Nyborg kommune. Foto: Michael Bager

- Arbejdspresset er vokset gennem årene, og den psykiske del fylder mere og mere - det er et område, der stiller større og større krav til os, siger Heidi Tegner.

Lone Smidt, fællestillidsrepræsentant for 600 FOA-medlemmer i i Nyborg Kommune, genkender sliddet på sine kolleger og finder det helt urimeligt, at der ikke er forskel på, hvornår faggrupper kan gå på pension.

- Det er urimeligt, at alle er i samme båd, og at der ikke skeles til nedslidende arbejde eller hvornår, man startede på arbejdsmarkedet. Det er respektløst og virkelig gammeldags tænkning, og det koster for meget for samfundet, når vi bliver syge og nedslidte, siger tillidsmanden.

Værdighed

Heidi Tegner er langt fra den eneste, der er bekymret for, om hun kan holde til, at pensionsalderen stiger i disse år.

Trygfondens tryghedsundersøgelse fra 2017 viser, at fire ud af ti af dem, der berøres af den stigende pensionsalder, er utrygge ved, om de kan holde til at arbejde flere år, og om de vil få en værdig afgang fra arbejdsmarkedet.

Ifølge en undersøgelse, som FOA (Fag og Arbejde, red) har lavet, rammes fagforbundets medlemmer hyppigt af stress.

FOA er landets tredjestørste fagforbund, og undersøgelsen, der blev gennemført i juni 2018 og offentliggjort i starten af november, viser, at 19 procent af FOAs medlemmer inden for de to seneste år har været ramt af stress, og at yderligere 29 procent har været så stressede, at de har været tæt på at sygemelde sig.

Stort set alle - 98 procent - svarer, at stresssymptomerne er arbejdsrelaterede.

Professor på Aaborg Universitet Per H. Jensen er i gang med et forskningsprojekt netop om, hvordan pensionsreformerne påvirker arbejdsmarkedet. Han forklarer, at pensionsreformerne øger uligheden mellem faggrupperne, og at grupper med lavest uddannelse bliver tabere.

- Hvis du er nedslidt og tvinges til at blive et par år mere på arbejdsmarkedet, så kan det godt være, at du kan holde det ud de par år. Men når du så skal på pension er du fuldstændig nedslidt. Derfor øger pensionsalderen uligheden, og når pensionsreformen er fuldt implementeret vil den øge uligheden endnu mere, siger Per H. Jensen.

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Dagen i dag: Bombetrussel førte til evakuering af IC3-tog

1994 En bombetrussel, der i går blev indtelefoneret til billetkontoret på banegården i Odense, betød, at et IC3-tog blev evakueret og togdriften afbrudt i 20 minutter. Meldingen lød på, at en bombe på et tog ville eksplodere kl. 7.45 – og det fik DSB til at rette søgelyset mod et tog, der netop skulle afgå fra Fredericia. Toget blev tømt for passagerer og kørt ud på et øde sidespor uden at noget skete. For en sikkerheds skyld valgte man at standse alle forbipasserende tog i 20 minutter omkring det tidspunkt, hvor eksplosionen skulle ske. Vicekriminalkommissær Jørgen Mikkelsens, Fredericia Politi, siger, at politiet tager altid den slags anmeldelser alvorligt – selv om der næsten altid er tale om tomme trusler. 1969 Takstforhøjelsen i de odenseanske bybusser skabte ingen vanskeligheder i morges. Bybuschaufførerne mærkede ingen reaktioner på den ekstra femøre, som folk tilsyneladende tog i stiv arm. Det hele var også nøje tilrettelagt med tydelige skilte og anden oplysning om de nye priser. Takstforhøjelsen ved vedtaget i byrådets møde i aftes med kun Alfred Andersen (SF) som modstander. De to bybusdirektører Høffding og Westergaard ilede ud fra byrådssalens tilhørerloge for at give deres personale besked om forhøjelsen, og hele natten blev der arbejdet med at montere skilte og skifte poletposer ud, så man var klar til de nye priser straks fra morgenstunden. 1944 Som følge af den mørke boligsituation i Odense har formanden for socialudvalget, overportør C.V. Jørgensen og formanden for de kommunale bygninger, kontorbestyrer Georg Jørgensen, for nylig været i København for at forsøge at skaffe nogle barakker til hurtig opstilling. Men i aftes vendte C. V. Jørgensen hjem med uforrettet sag, da det ikke var muligt at få bevilget træ til nye barakker. Årsagen til den akutte bolignød i Odense skyldes ikke tilflyttere men skal søges i de mange giftermål. Hver uge bliver 20-30 par gift i denne tid, og de skal jo have et sted af bo. Man kan jo ikke forhindre folk i at gifte sig, men når der kun opføres så nye boliger, skal det selvfølgelig give boligmangel.

Annonce