Annonce
Danmark

Omskæringslæge er ikke alene: 'Anal-lægen' fik frit spil efter brøler

Det er den udskældte svenske læge Jan Mikael Nordfors, som i november 2018 i landsretten vandt en sag over Styrelsen for Patientsikkerhed, som ville fratage hans autorisation permanent. Afgørelsen har betydet, at sanktioner mod Jan Mikael Nordfors og 18 andre læger er bortfaldet. Her er et billede fra 2015, hvor DR interviewede lægen. Foto: Danmarks Radio.
Frygtet svensk læge havde i fem måneder mulighed for at praktisere, selvom myndigheder mener, han er til fare for patienterne. I 2018 fik lægen Jan Mikael Nordfors, der har fået adskillige klager og advarsler, medhold i en retssag, som efterfølgende gav frit spil til blandt andet omskæringslægen Said El-Batran.

Omskæringslægen Said El-Batran er ikke den eneste kendte og berygtede læge, som har fået frit spil på grund af en brøler hos myndighederne. Den udskældte svenske læge, Jan Mikael Nordfors, der tidligere også er kendt under navnet "Anal-lægen" har også haft frit spil til at praktisere i Danmark, selvom myndighederne mener, at han er til fare for patientsikkerheden. Det kan avisen Danmark afsløre på baggrund af en række aktindsigter.

Jan Mikael Nordfors har gennem årene utallige gange været i de nordiske myndigheder og mediers søgelys.

Gennem mere end 20 år har den 60-årige Jan Mikael Nordfors arbejdet som læge i både Danmark, Norge og i hjemlandet Sverige. I alle tre lande har han modtaget en række klager om fejlbehandlinger fra både læger og patienter. Han har tidligere fået tilnavnet "Anal-lægen", da en række kvindelige patienter har klaget over, at han ifølge dem har stukket en finger op i enden på dem for at behandle dem for rygsmerter. Forhold, som han også ifølge DR har modtaget advarsler om fra de svenske og norske myndigheder, og som lægen selv afviser er kritisabelt.

Ifølge den norske tv-station NRK viste en rapport fra de norske sundhedsmyndigheder i 2006, at Jan Mikael Nordfors diagnosticerede hver femte af patienterne med det ellers sjældne piriformissyndrom, og de blev efterfølgende behandlet med endetarmsmassage.

Også i Danmark har Jan Mikael Nordfors flere gange modtager kritik, siden han fra 2006 arbejdede i det danske sundhedsvæsen. Først i juni 2015 fratog Sundhedsstyrelsens hans autorisation i to år. Det skete i kølvandet på en sag, hvor han punkterede en lunge på en dansk patient i forbindelse med en indsprøjtning af et bedøvelsesmiddel ved brystbenet.

Skelsættende sag

Da Styrelsen for Patientsikkerhed i 2017 forsøgte permanent at stoppe ham fra at være læge i Danmark, blev det starten på skandalesagen, hvor omskæringsælgen Said El-Batran og 18 andre farlige læger har haft frit spil, som avisen Danmark har afdækket den seneste måneds tid. Styrelsen tabte nemlig en retssag mod den svenske læge i 2017, og det samme skete, da styrelsen ankede sagen til landsretten 9. november 2018.

Styrelsen tabte sagen mod Jan Mikael Nordfors, da retten konkluderede, at styrelsen havde lavet en procedurefejl. I strid med loven havde styrelsen inden anlæggelsen af sagen hverken indhentet en erklæring fra Retslægerådet eller givet Jan Mikael Nordfors anledning til at blive hørt i sagen.

Dermed udløb også Jan Mikael Nordfors' forbud mod at arbejde som læge i november 2018, fremgår det af et notat fra styrelsen i april 2019. Og ifølge dokumenter fra avisens aktindsigter i sagen blev han først pålagt en ny sanktion igen 9. april i år, da hans autorisation blev suspenderet. Dermed har han i fem måneder frit kunne arbejde som læge i Danmark.

Annonce

Tavs styrelse

Jan Mikael Nordfors bekræfter over for avisen Danmark, at han i fem måneder havde fuld autorisation efter dommen. Han oplyser, at han ikke har benyttet sig af muligheden for at arbejde som læge i Danmark, men i stedet er fortsat med at være læge i Sverige. Også selvom han i dag bor i Danmark.

Styrelsen for Patientsikkerhed vil ikke kommentere sagen. Dokumenter i sagen viser dog, at styrelsen i september forventede at anlægge en ny retssag for permanent at fratage ham retten til at praktisere i Danmark.

I kølvandet på sagen om Jan Mikael Nordfors' har styrelsen været nødt til at ændre retspraksis, og det har betydet, at sanktioner mod 19 sundhedspersoner - heriblandt Said El-Batran og Jan Mikael Nordfors - er bortfaldet.

Annonce
Annonce
Odense

Hvem var skyld i letbaneuheld? Både bilist og letbanefører mener, at de havde grønt lys

Navne For abonnenter

Dødsfald: Han byggede H.C. Andersen Hotel  og var ikke færdig med forretninger: Richard Wilhjelm blev 93 år

OB

Christian Eriksen genoptræner på OB's anlæg

Assens For abonnenter

Forladt bindingsværkshus jævnet med jorden: Først købte lokale gammel rønne - nu skal de beslutte, hvad grunden skal bruges til

Debat: Stop kødindustriens manipulation - at spise kød gør ingen til 'en rigtig mand'

Kerteminde For abonnenter

Lego-familien stopper solcelleplaner ved fynsk Gods: Skaber kæmpe naturprojekt i stedet

Odense

Blomsterbutik: Kærlighed til blomster i Nørregade

Nyborg

25-årig overtager en af Fyns største bilforhandlere: Med biler for flere millioner og et varelager på 100-150 biler

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Odense

Smitten øges, mistrivslen stiger: Studerende på SDU møder syge op til undervisningen

Middelfart For abonnenter

Stopper efter 15 måneders ansættelse: Middelfart skal have sin tredje turistchef på tre år

Nyborg

Nedrevet køreledning skabte lange køer på stationen: - Det værste er, når man ikke kan få klar besked

Annonce