Annonce
Erhverv

Omsætningen skal vokse 1000 procent: Investerer 100 millioner i Blue Ocean Robotics

Fra venstre sidder de tre stiftere og medejere af Blue Ocean Robotics Rune K. Larsen, Claus Risager, og John Erland Østergaard, som i dag kan afsløre en ny partner og investor i den Nordic Eye-venturekapitalfonden. Ved siden af de tre stiftere er det Nordic Eye Venture Capitals partner og investment manager Michael Tandrup, og yderst Peter Warnøe, partner og adm. direktør i den danske venturekapitalfond, der har ivnesteret 100 millioner kroner i Blue Ocean Robotics. Foto: PR

Blot få år efter at tre erfarne robotfolk sagde farvel til deres faste job for at skabe Blue Ocean Robotics, har virksomheden i dag fået en gigantisk kapitalindsprøjtning på 100 millioner kroner og har samtidig underskrevet en historisk aftale om salg af 500 robotter til japansk kunde.

For to år siden fik de 51 millioner ind i virksomheden, da bl.a. den fynske rigmand Niels Thorborg og Jørn Tolstrup Rohde kom med i ejerkredsen, og nu får den få år gamle robotvirksomhed Blue Ocean Robotics så en endnu større kapitalindsprøjtning på samlet 100 millioner kroner.

Det er den danske venturefondkapital Nordic Eye Venture Capital, som har valgt at købe sig ind i Odense-virksomheden. Samtidigt har både de tre stiftere og de eksisterende ejere - herunder Niels Thorborg og Jørn Tholstrup Rohde - investeret igen, så det samlede beløb når op på 100 millioner i ny kapital.

Nordic Eye Venture Capital arbejder med internationalisering af danske teknologivirksomheder og kapitalfonden ser et stort potentiale i Blue Ocean Robotics' "rugekassemodel", der går ud på at tilbyde blandt andre industrivirksomheder udvikling og salg i ét; robotudviklings-partnerskaber med efterfølgende salgs-set-up.

Det er især forretningsmodellen, som har været interessant for Nordic Eye Venture Capital, siger administrerende direktør Peter Warnøe:

- Blue Ocean Robotics genbruger sin robotteknologi på tværs af brancher og applikationer - og bringer derfor også robotter til markedet bedre, billigere og hurtigere end de fleste andre. Forretningsmodellen er enormt interessant for markedet i disse år, hvor mange virksomheder skal ind i robotverdenen og kan få en genvej via et partnerskab med Blue Ocean Robotics. Det synes vi er uhyre interessant at investere i.

Udover investeringen kan Blue Ocean Robotics i dag løfte sløret for den måske største enkeltstående robothandel i Odense-klyngens historie, da man har solgt 500 stk. af robotten Beam til en japansk forhandler.

Blue Ocean Robotics Aps blev stiftet tilbage i 2012 af de tre erfarne robot-folk John Erland Østergaard, Claus Risager og Rune Klausen Larsen, som bl.a. havde erfaringer med sig fra forskningssmiljøet og Teknologisk Instituts robotcenter i Odense. Senere i 2014 blev så holdingselskabet stiftet og siden er fulgt en række af selskaber som del af BOR-forretningen.

Forretningsmodellen i virksomheden er modsat andre af de kendte fynske robotsuccesser som Universal Robots og Mobile Industrial Robots, der begge er solgt til amerikanske Teradyne for milliardbeløb, at skabe vækst og udvikling gennem en række datterselskaber og ikke mindst ved at indgå partnerskaber med andre virksomheder.

Gennem partnerskaberne har Blue Ocean Robotics skabt en forretning på knopskydninger, som udvikler teknologier og produkter, som hver især kan udbygges og styrkes med de nye mange millioner.

Annonce

Vækst på 1000 procent

Investeringen på de samlede 100 millioner skal dog primært styrke det kommercielle set-up omkring den internationale skalering af Blue Ocean Robotics' partnermodel, RoBi-X, men kommer også til at give et boost til udviklingen af ny teknologi samt sikre tiltrækning og udvikling af talentfulde medarbejdere.

Blue Ocean Robotics medstifter og administrerende direktør, Claus Risager, uddyber valget af Nordic Eye Venture Capital som investor:

- Vores force i dag er helt klart iværksætterdelen, altså gennem partnerskaber og via vores udviklingsplatform, TP-X, at gå fra idé over udvikling frem til at få robotterne i markedet. Og med Nordic Eye Venture Capital ombord får vi tilført kommercielle kompetencer og kapitalmæssig styrke til at skalere forretningsmodellen internationalt i et helt andet tempo end hidtil.

Blue Ocean Robotics kan i dag sætte sit logo på 15 forskellige robotter, som udvikles i forskellige datterselskaber og partnerskaber. Med den nye investering kan selskabet øge udviklingen og den nødvendige rekruttering af nye medarbejdere, siger Claus Risager.

- Langt de fleste af vores cirka 15 robotter i porteføljen er under udvikling og flere vil over de næste par år nå frem til salgsfasen, hvor vi skal være parate med kapital, kompetencer og et set-up, der fuldt ud kan realisere vores globale vækstpotentiale.

- Målet er en omsætningsvækst på 1000 procent frem mod 2023. Samtidig investerer vi kraftigt i udvikling og rekruttering af medarbejdere, og i den teknologi, selskabet arbejder med og som udgør rygraden i rugekassen og robotterne.

Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Odense

Johnny Cash i Sanderum

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce