Annonce
Sydfyn

Omkring halvdelen havde det ikke på: Mange blæser på mundbindskravet i Svendborgtoget

Hver dag rejser mange frem og tilbage med Svendborgbanen, men mange gør det uden det påkrævede mundbind, når de stiger på eller af toget. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
En betydeligt del af de rejsende med Svendborgbanen ser stort på mundbindskravet, viser Fyns Amts Avis' egen optælling, og det billede genkender både de rejsende og en lokomotivfører. Det ser dog ikke ud til at få synderligt store konsekvenser ikke at efterleve kravene.

Svendborg: Det er efterhånden få steder, man skal have det på, det lyseblå mundbind.

Et sted er det dog et krav: Når du stiger på og af offentlig transport, og hvis du står op under rejsen.

Men det havde en stor del af de rejsende ikke den morgen, Fyns Amts Avis tog turen fra Odense til Svendborg.

Annonce

Her havde kun 14 ud af de 24 rejsende mundbind på, og det ser ud til, at det ikke var en enlig svale på morgentoget.

Lokomotivfører på strækningen Frank Durand vurderer, at kun omkring halvdelen ifører sig lyseblå maske, når de stiger på toget.

Fyns Amts Avis tog på perronen i Svendborg for at spørge de rejsende, hvordan det kan være - og her er holdningerne forskellige. En ting er de alligevel enige om: Det handler ikke alene om forglemmelse.

Er ikke bare glemsomme

En af de rejsende er Gert Jørgensen fra Svendborg, og han har ikke mundbind på, da han stiger af toget.

Gert Jørgensen pendler selv, men uden mundbind. Han er selv færdigvaccineret og mener ikke, at reglerne giver særlig meget mening. Foto: Ida Marie Kristensen

- Jeg bruger det ikke, for jeg synes ikke, kravet giver mening, og så er jeg også færdigvaccineret. Og jeg går ikke og er ikke bange for at blive smittet, siger Gert Jørgensen fra Svendborg, der pendler til daglig, da vi fanger ham på vej ud af toget.

Sådan er reglerne

I offentlig trafik ved af- og påstigning samt, når man ellers står op. Kort sagt: når man ikke sidder ned.

Kravet gælder indtil videre til 1. september 2021.

Bruger du ikke mundbind, kan du blive bedt om at forlade bussen eller toget. Nægter du at tage mundbind eller forlade bussen eller toget, kan politiet blive tilkaldt, og du risikerer potentielt en bøde 2.500 kroner.

Mundbind bruger svendborgenseren Linette Buxbom til gengæld, men hun ser også, at mange helt er holdt op med at bruge det.

Linette Buxbom pendler til København omkring to gange om ugen. Her ser hun, at rigtig mange ikke bruger det. Lige nu er pendlingen dog sat på pause af sommerferien. Foto: Ida Marie Kristensen

- Jeg tror ikke kun, det handler om forglemmelse. De fleste er efterhånden blevet lidt ligeglade, fortæller Linette Buxbom, mens hun står og venter på toget.

For hende er mundbindet også et sikkerhedshensyn.

- Jeg pendler til København på arbejde omkring to gange om ugen, og her er jeg med fire forskellige transportmidler. Så jeg bruger der primært for mig egen skyld, også for ikke at tage smitte med hjem til ham der, siger Linette Buxbom og peger over mod sin lille søn i barnevognen.

Tendensen med manglende mundbind ser Kristina og Davis Bentzen fra København også, når de rejser med tog.

Kristina og David Bentzen er på cykelferie i det sydfynske. Foto: Ida Marie Kristensen

-  Vi bruger det selv, men kan også se, at mange ikke bruger det i København. Men det kan måske være svært at huske, måske fordi reglerne for mundbind er så forskellige fra sted til sted, siger David Bentzen.

- Ja, det kan godt være lidt svært. Jeg bliver også mindet om det, når jeg ser andre have det på, lyder det fra Kristina Bentzen.


Jeg glemmer det af og til, især efter man ikke skal have det på særlig mange steder. Før havde man det på sig hele tiden, men nu står jeg måske på stationen og finder ud af, at jeg har glemt det

Bajran Arifovic, rejsende


Det genkender Bajran Arifovic fra Svendborg også, når han rejser med tog til Ringe på arbejde.

- Jeg glemmer det af og til, især efter man ikke skal have det på særlig mange steder længere. Før havde man det på sig hele tiden, men nu står jeg måske på stationen og finder ud af, at jeg har glemt det, siger han.

Ida Nielsen fra Ærø rejser ikke med tog til daglig, men hun synes ikke, at reglerne er så svære at finde ud af.

Ida Nielsen fra Ærø tager ikke jævnligt med toget, men bruger altid mundbind, når hun gør. Foto: Ida Marie Kristensen

- Reglerne er egentlig ret klare, og jeg har altid et mundbind i tasken, og det generer mig ikke at have på. Det er ikke meget at gøre for, at andre kan føle sig trygge, siger Ida Nielsen.

Arriva har ikke ønsket at stille op til interview om, hvorvidt det er et problem, at så mange ikke bærer mundbind og deres rolle i at sørge for, at passagererne følger reglerne, men har i stedet sendt et skriftligt svar på mail.

Her skriver trafikselskabet, at man godt er klar over, "kravet om brug af mundbind ikke altid bliver overholdt i vores tog".

Men man ikke kommer til andet end at informere passagererne om kravet, fordi det er myndighedernes ansvar at mundbindskravet overholdes.

- Som togoperatør har vi pligt til at opfordre og gøre passagererne opmærksomme på retningslinjerne – både når vi møder dem i vores tog, på skærmene, hjemmesiden og andre informationskanaler. Til det skal det nævnes, at der findes flere undtagelse for kravet, og vi har ikke mulighed for at efterspørge dokumentation for, hvis passagerer er undtaget for kravet, lyder det fra Arriva.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Charlotte og Claus sætter alt på et bræt: Har åbnet webshop med miljøvenlige produkter

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Thorbjørn fra Vester Aaby har stor succes med ukorrekte børnefilm: - Spørger Matthesen, om jeg vil lave en tre'er, siger jeg ja

Vejr

Luk vinduer og døre: Skybrud og store regnskyl truer i det kommende døgn 

Middelfart For abonnenter

Christian og konen drømmer om at leve deres sidste tid tæt på familien: Udsigt til lejeboliger i yderområder giver håb

Danmark

Søndagens coronatal: 644 nye smittede

Erhverv

Tidlig rapshøst giver travlhed hos biodieselproducent: Erik var første mand med fuldt læs

Assens

Vanvidsbilist med kæmpepromille anholdt: Politiet beslaglagde bilen

Danmark

Efter måneder med utrøstelig datter opgav Maja at få hjælp i Danmark: - Det føltes ulovligt at tage til udlandet

Kultur

Jazzens beskedne pianist hyldet: - Jeg kører træt i det, hvis autopiloten er slået til

Fyn For abonnenter

Penge til letbanen sluttede Helvegs vildeste år i politik: Østergaards fald satte lavinen i gang

Kerteminde For abonnenter

Firma hos fynsk gods udvider: - Det er en stærk sommer, selvom alle kirsebærerne døde

Annonce