Annonce
Læserbrev

Ombygningen af Odense centrum holder liv i os gamle

Annonce

Hvorfor det? Jo, fordi vi er nødt til at holde os i live for at se, om det bliver bedre.

Lørdag den 11. januar bragte avisen en to siders artikel med overskriften ”Butikkerne og deres vinduer forandrer bymidten” forfattet af journalist Jesper Mads Eriksen. Jeg læste den med stor interesse, for jeg har studeret bykultur – bystruktur på SDU i fire år i begyndelsen af 1990'erne. Berlin, Paris Rom, Venedig og Odense fra byerne opstod til 1995. Jeg er så fortsat, fordi interessen forsvandt jo ikke. Og hvor har forfatteren ret.

Lige nu er der 14 tomme butikker med tomme vinduer i Kongensgade en af byens vigtigste forretningsgader, og den flotte ejendom i Vestergade, der sidst rummede Royal konditoriet, har stået tom i årevis, selv om den har den bedste beliggenhed for handel og rummer en arkade. I Vestergade skifter butikkerne ejere, og ind imellem står de tomme. Der er langt imellem en kreativ, smuk udstilling i vinduerne. I dag står varerne, der skal lokke kunderne ind, ude på gaden sammen med store sandwichskilte som på et marked syd på. Kønt er det ikke.

Når man sammenligner sine barndoms butikker med de karakteristiske skilte med de forskellige håndværks symboler, er det noget kønsløst design, der møder en i dag. Ofte nøjes man med skiltet ”Sale”.

Mange af butikkerne er skiftet ud med cafeer og restauranter, der også skifter ejere og design, ikke alle lige vellykkede.

Vores kulturarvschef Jens Toftgaard har ret, når han i sammen artikel udtaler, at det gode ved udviklingen, der er sket med Odenses bymidte, er, at man ikke har skullet rive det hele ned, men kan bruge bygningerne, som de er. Spørgsmålet for mig er bare, om det er den rigtige måde, man bruger dem på. Personligt så jeg gerne flere spændende mindre butikker med personlig betjening og færre cafeer og restauranter og nul tomme butikker.

Med centrums by fortætning med hundredvis af nye dyre lejligheder beboet af købedygtige ældre, burde der være grundlag for et varieret udbud af specialbutikker. Mange ældre dropper bilen og dermed turen til de store centre. Letbanen gennem centrum burde vel også skabe kunder i butikkerne.

Kort sagt. Jeg håber at leve længe nok til at se, om Odenses centrum udvikler sig til at være et sted, man har lyst til at flanere og handle i også som gammel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydfyn

Mand reddet op af Svendborg Havn

Fyn

Medicinsk cannabis: Et blåt stempel til et rødt-hvidt produkt - så ryger armene for alvor i vejret

Sydfyn For abonnenter

Fire døde havørne på Tåsinge: Mulige forgiftninger undrer eksperter

Annonce