Annonce
Danmark

Ombudsmanden kritiserer mørklægning af actioncard fra minkforløb

Justitsminister Nick Hækkerup (S) måtte i december svare på spørgsmål fra både journalister og Folketingets Retsudvalg om et actioncard, som politiet benyttede i forbindelse med aflivningen af mink. Undervejs nægtede Justitsministeriet en journalist at se de forskellige versioner af det actioncard. Det var ifølge Folketingets Ombudsmand fejlagtigt. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Ifølge Folketingets Ombudsmand blev journalist fejlagtet nægtet adgang til actioncard fra minkaflivninger.

Det var ifølge Folketingets Ombudsmand forkert, da Justitsministeriet nægtede en journalist at se forskellige versioner af det actioncard, som blev brugt af politiet i forbindelse med aflivningen af mink i Danmark sidste år.

Dermed burde journalisten på det pågældende tidspunkt have fået tildelt aktindsigt til det actioncard, der blev brugt i forbindelse med aflivningen af mink. Det fik journalisten ikke.

Det skete, med henvisning til at en aktindsigt kunne skade en forventet uvildig undersøgelse. Eksempelvis en kommende advokatundersøgelse.

Annonce

Ifølge Ombudsmanden gav ministeriet ingen begrundelse for, hvorfor det skulle medføre en risiko for påvirkning af vidneforklaringer eller andet, hvis ministeriet gav indsigt i, hvad der var indholdet af det actioncard.

Justitsministeren henviste i sin afgørelse til en paragraf i Offentlighedsloven. Men ifølge Ombudsmanden er der tale om en fejlfortolkning af loven.

Justitsministeriet bedes derfor tage sagen op på ny, oplyser Ombudsmanden. Der er dog ikke taget stilling til, om der på nuværende tidspunkt vil være grund til at give aktindsigt.

Det pågældende actioncard spillede en rolle i forløbet om aflivning af mink i november 2020.

Læs udtalelsen på Ombudsmandens hjemmeside

3. november besluttede regeringen, at alle mink skulle aflives. Det viste sig senere, at der ikke var tilstrækkelig hjemmel for den beslutning.

15 dage senere - 18. november - kom en redegørelse fra Miljø- og Fødevareministeriet, og her omtales et actioncard, som blev benyttet under forløbet.

Det blev brugt til politiets samtaler over telefon med minkavlere. Af dem fremgik det fejlagtigt, at der var krav om, at alle minkavlere skulle aflive deres mink.

Problemet var, at der ikke var lovhjemmel til at kræve, at minkavlere, hvis besætninger lå uden for sikkerhedszonen på 7,8 kilometer fra smittede besætninger, skulle aflive deres mink.

Rigspolitiet har efterfølgende oplyst, at Rigspolitiet skam godt vidste, at der ikke var hjemmel for sådan et krav, da det pågældende actioncard blev lavet, og telefonopkaldene ført ud i livet.

Det var dog Rigspolitiets opfattelse, at en lovhjemmel var nært forestående.

Justitsminister Nick Hækkerup har afvist, at Justitsministeriet har givet Rigspolitiet en opfattelse af, at man kunne fremsætte kravet på forventet efterbevilling.

Siden har Folketinget aftalt at nedsætte en advokatundersøgelse til specifikt at undersøge politiets rolle i forløbet om aflivning af mink.

Derimod kommer det actioncard ikke til at spille en rolle i den granskningskommission, der skal undersøge statsminister Mette Frederiksens (S) rolle i forløbet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Gartnerbyen vokser igen: Denne gang bliver der bygget mere end 100 nye lejeboliger

Nordfyn For abonnenter

Peder vil være klimavenlig, men det må han ikke: - Jeg føler mig magtesløs

Odense

Brugerne bliver væk fra nybygget hellested til 350.000 kroner: - Det bliver snart bedre, lover rådmand

Kerteminde For abonnenter

Formanden Thomas er sygemeldt - så nu styrer Tommy kræmmermarkedet: - Vi er hele tiden bange for at glemme noget

Assens

Rikke Louise vil hjælpe kvinder med anden etnisk baggrund til at sprænge rammerne: - Selv en lille indsats kan gøre en verden til forskel

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Navne For abonnenter

Direktøren for det hele er vild med historie og håndbold

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Nyborg

Kommunen trækker i land om dødsulykke i børnehave: - Vi ved ikke, om der var tale om et hændeligt uheld

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Kultur

Sjældent har smerte føltes så smuk: Stuart A. Staples krøb under huden med ultraintim messe

Fyn For abonnenter

Nogle bliver aldrig gældfri: Fynboer skylder milliarder - se gælden i din kommune her

OB

Se højdepunkterne: To farlige hjørnespark gjorde det onde ved OB

Annonce