Annonce
Erhverv

Ombudsmanden går ikke ind i sag om omstridt dab-udbud

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Det har skabt debat, at Radio Loud vandt dab-udbuddet foran Radio24syv. Også DK4 Radio bød ind på kanalen.

Folketingets Ombudsmand går ikke ind i sagen om Radio- og tv-nævnets dab-sendetilladelse til radiokanalen Radio Loud.

Det oplyser ombudsmanden på sin hjemmeside.

Radio Loud vandt udbuddet foran Radio24syv. Efterfølgende har afgørelsen skabt heftig diskussion.

SF, De Radikale og Venstre har ment, at det måtte være op til ombudsmanden eller Rigsrevisionen at undersøge eventuelt urent trav i sagen.

Men der er ikke noget at gå videre med. Det siger fungerende ombudsmand Henrik Bloch Andersen.

- Resultatet af dette udbud, som jeg forstår, at radiokanalen Loud vandt klart, afhænger af en vurdering af en række forhold, som Folketingets Ombudsmand ikke har særlig fagkyndig viden om.

- Det, der er kommet frem, giver mig derfor ikke grundlag for at indlede en undersøgelse, siger Henrik Bloch Andersen.

Tirsdag i denne uge havde samtlige medieordførere i Folketinget muligheden for at stille spørgsmål til fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S) og Radio- og tv-nævnet, der afgjorde udbuddet.

Efter mødet meldte SF, De Radikale og Venstre ud, at sagen fortsat skulle undersøges.

Efterfølgende har to statsrevisorer udtrykt ønske om at lade Rigsrevisionen indlede en undersøgelse af dab-udbuddet. Det drejer sig om Frank Aaen fra Enhedslistens og Liberal Alliances Villum Christensen.

Der er i alt seks statsrevisorer. De kommer fra partierne Enhedslisten, Socialdemokratiet, Venstre, Liberal Alliance, De Radikale og Dansk Folkeparti.

Ritzau har tidligere på ugen været i kontakt med statsrevisorerne Klaus Frandsen (R), Henrik Thorup (DF) og Flemming Møller Mortensen (S).

Ingen af dem ønsker at kommentere en mulig undersøgelse, før alle statsrevisorerne har diskuteret det på et møde senere i november.

Radio Loud, Radio24syv og DK4 Radio blev i udbuddet bedømt på tre kriterier - herunder realismen i planen for driften, økonomisk tilskud og programplaner.

Det har affødt en byge af spørgsmål fra særligt Radio24syv. Blandt andet har Radio24syv sat spørgsmålstegn ved den regnemetode, der er brugt til at give karakterer til de programplaner, som var en del af ansøgningen.

Radio- og tv-nævnet har afvist anklagerne. Dermed er sagen umiddelbart lukket. Der eksisterer nemlig ikke anden klagemyndighed end nævnet selv.

Efter otte år lukkede og slukkede Radio24syv i sidste uge, da sendetilladelsen på FM-båndet ophørte 31. oktober.

Radio4 har taget over, fordi den Aarhus-baserede radiokanal vandt et udbud, som Radio24syv valgte ikke at deltage i grundet lokationskrav.

Radio Loud sender for første gang 1. april 2020.

/ritzau/

Annonce
Læs pressemeddelelsen på Ombudsmandens hjemmeside
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Medicinpriser på himmelflugt: Kom nu ud af starthullerne, sundhedsminister

Hvor er det dog fattigt, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ikke har et eneste konkret bud på, hvordan han vil forhindre de danske medicinpriser i at stige og falde så voldsomt, som tilfældet er. Svaret til udvalget er givet som følge af en række række sager, hvor blandt andre fynske pensionister har oplevet meget store udsving i medicinpriserne. Det sker eksempelvis, når medicinalvirksomhederne har forsyningsvanskeligheder, og de tilbageværende leverandører hæver prisen. Som avisen tidligere har beskrevet, kan det føre til pludselige prisstigninger på op til 1200 procent for uundværlig medicin. Ministeren vil, som det fremgår af dagens avis, undersøge "mulige tiltag", der kan forebygge, at medicinpriserne stiger eksplosivt. Og det er skam fint, at ministeren vil undersøge sagen, for det er altid klogt at undersøge tingene til bunds, inden man træffer vidtgående beslutninger. Det er imidlertid forunderligt, at ministeren ikke er nået længere i sagen. Det er veldokumenteret, at visse produkter på det danske medicinmarked svinger endog meget voldsomt i pris, og derfor kan sagen ikke være ukendt hos ministeren eller i hans ministerium. Derfor ville det være naturligt, at ministeren allerede på nuværende tidspunkt havde en plan for, hvordan han vil løse problemerne. Og at han derfor i sit svar til udvalget ville præsentere nogle håndfaste initiativer, der kan skabe ro om medicinpriserne til gavn for patienterne og dermed vælgerne. Men nej: Foreløbig skal sagen undersøges nærmere. Det skaber en forståelig utryghed hos patienterne, at priserne på nødvendig medicin fluktuerer så voldsomt, som tilfældet er. Hvis man har knogleskørhed, skal man naturligvis kunne få sin medicin uden at skulle frygte for voldsomme prisændringer. Man har som patient, specielt som pensionist med en stram økonomi, brug for, at der er ro om medicinprisen. Derfor må Magnus Heunicke ud af starthullerne. Nu.

Annonce