Annonce
Indland

Omblæst kvote 2-test: Kritiker tager forbehold for diskrimineringspåstand

Fremover skal flere, der drømmer om at blive studerende på Syddansk Universitet, gennem testbaseret ansøgningsprocedure, for at skabe det bedste match mellem ansøger og studium. Arkivfoto

Danmarks Evalueringsinstitut opbløder beskyldning om kønsdiskriminering på SDU i forhold til første medieudlægning af sagen og opfordrer universitetet til at dokumentere, at mænd ikke har en fordel i universitetets skriftlige optagelsesprøve.

Annonce

Det vakte opsigt, at Jakob Rathlev fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) i Berlingske tirsdag kritiserede Syddansk Universitet for at diskriminere kvinder i optagelsesprøven til medicinstudiet.

Hans udtalelser om "enorm kønsmæssig slagside" var møntet på, at flere mænd end kvinder i 2015 blev udvalgt til samtale på trods af, at dobbelt så mange kvinder som mænd havde deltaget i kvote 2-testen.

SDU er i gang med at brede samme test ud til størstedelen af uddannelserne, så det er problematisk, hvis mænd konsekvent nyder fordel.

SDU's rektor Henrik Dam mener, det er misvisende at konkludere, at testen er diskriminerende.

- Det har vi simpelthen ikke noget datagrundlag for at sige. Jeg har heller ikke set Jakob Rathlev fremlægge et datagrundlag, siger SDU's rektor, Henrik Dam.

Han påpeger, at forskellen mellem mænd og kvinder kan skyldes mange andre faktorer. Det er ikke sikkert, at gruppen af testede mænd og testede kvinder var lige dygtige.

- Det ender som den gamle historie om, at fødselstallet faldt samtidig som storketallet herhjemme. Ergo kan du konkludere, at storken kom med børnene. Det er ikke rigtigt, og der kunne også være andre sammenhænge bag det her datasæt, som ikke har noget med køn at gøre. På nuværende tidspunkt kan vi overhovedet ikke sige noget om det her, siger Henrik Dam.

Testbaseret forløb

59 uddannelser på Syddansk Universitet afholder i april en optagelsesprøve for de studerende, der søger ind på kvote 2. SDU har i år udvidet optaget, og målet er, at 25 procent af de nye studerende skal findes via testbaseret optag.Testen foregår med computer, varer 2,5-3,5 timer og tester ansøgernes evne til kritisk tænkning, kvantitativ tænkning, sproglig og kulturel forståelse, mellemmenneskelig forståelse og evnen til videnskabelig tænkning.

På nogle uddannelser er testen del af et længere testforløb, der også kan indeholde motiverede ansøgninger, individuelle samtaler og korte interviewrunder.

Metoden er i mange år blevet anvendt på blandt andet medicinstudiet, hvor det har vist sig, at kvote 2-studerende har lavere frafald på første studieår end gruppen, der alene har fået adgang på deres karaktergennemsnit.

Henrik Dam, rektor for Syddansk Universitet Arkivfoto
Annonce

Opfordrer SDU til at dokumentere

Ophavsmanden til påstanden om diskriminering i SDU-testen er enig i, at andre faktorer sagtens kan spille ind.

- Præmissen for min udtalelse er, at de kvinder og mænd, der tager testen, i øvrigt ligner hinanden. Hvis de gør det, er det meget problematisk. Men jeg ved det ikke, og det gør SDU heller ikke, forklarer Jakob Rathlev, chef for Danmarks Evalueringsinstituts enhed for videregående uddannelse, som svar på kritikken.

Han mener, at hans budskab blev misforstået af Berlingske, så hans forbehold forsvandt i historien, der blev citeret af mange andre medier. Den rigtige udlægning ifølge Jakob Rathlev er, at han fandt - og finder - kønsforskellene i testen på medicinstudiet påfaldende, men ikke på noget tidspunkt har konkluderet, at testen med sikkerhed er diskriminerende, selv om læserne fik det indtryk.

Han opfordrer SDU til systematisk at afprøve, hvordan mænd og kvinder klarer de enkelte spørgsmål i testen. Undersøgelsen skal tage højde for alle andre faktorer.

- SDU har kørt med den her test i mange år. Det er dem, der har mulighed for at forsikre os om, at der ikke er den her bias, siger Jakob Rathlev.

Medicinstudiet på SDU optager halvdelen af de studerende på baggrund af deres karakterer og den anden halvdel efter et testforløb. Efter indførelsen af testen er kvindernes overtal blevet reduceret, så andelen af mandlige medicinstuderende i Odense nu er højere end på de øvrige universiteter.

Annonce

Hilser eksperimenter velkomment

En potentiel forklaring på frasorteringen af kvinder kunne være, at de dygtigste kvinder fik et højere karaktergennemsnit i gymnasiet end de dygtigste mænd og derfor ikke behøver at deltage i testen. I så fald ville det være karaktermodellen i gymnasierne, der favoriserer et køn, nemlig pigerne.

- Det kan sagtens være, at der er flere stærke mænd i det lag, som går til testen. Det er dét, SDU skulle prøve at finde ud af. EVA hilser det meget velkomment, at SDU eksperimenterer med kvote 2. Man skal bare være sikker på at undgå skævheder, siger Jakob Rathlev, som tilbyder at assistere med undersøgelsen.

SDU's rektor ser frem til at få flere data om effekterne af testen.

- Vi overvåger det her meget nøje. Vi er videnskabsfolk, og for os er det benhård videnskab, der tæller. Vi udtaler os ikke om noget, før vi har et ordentligt videnskabeligt grundlag. Og det synes vi ikke, at vi har endnu i forhold til kønsdebatten, siger Henrik Dam.

Han minder om, at testen er blind. Det vil sige, at SDU ikke kan se prøvedeltagernes køn, når resultaterne opgøres. Desuden påpeger Henrik Dam, at hjerneforskeren Troels Wesenbjerg Kjær i Politiken afviste, at testens design kunne forskelsbehandle kønnene.

- Mænds hjerner er bedre til at rumme retninger, det vil sige til at parallelparkere og den slags, mens kvinders hjerner er bedre til stort set alt andet. Så når det er sagt, så er der ikke meget argument tilbage i den påstand, at testen skulle favorisere mænd, da det at rumme retninger ikke indgår i testen for at blive optaget på medicin, så vidt jeg er orienteret, siger Troels Wesenbjerg Kjær, overlæge på Roskilde Universitetshospital.

Annonce

Det omdiskuterede søjlediagram fra 2015-testen på Medicin

(Grafik: SDU)
Annonce

Se et eksempel på en kvote 2-test

Artiklen er opdateret 12/1 klokken 18 med ændret overskrift og afsnit om manglende forbehold i Berlingske-artiklen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Dårlige udsigter: Corona-pessimisme breder sig i fynsk erhvervsliv

Annonce