Annonce
Indland

Omblæst kvote 2-test: Kritiker tager forbehold for diskrimineringspåstand

Fremover skal flere, der drømmer om at blive studerende på Syddansk Universitet, gennem testbaseret ansøgningsprocedure, for at skabe det bedste match mellem ansøger og studium. Arkivfoto

Danmarks Evalueringsinstitut opbløder beskyldning om kønsdiskriminering på SDU i forhold til første medieudlægning af sagen og opfordrer universitetet til at dokumentere, at mænd ikke har en fordel i universitetets skriftlige optagelsesprøve.

Det vakte opsigt, at Jakob Rathlev fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) i Berlingske tirsdag kritiserede Syddansk Universitet for at diskriminere kvinder i optagelsesprøven til medicinstudiet.

Hans udtalelser om "enorm kønsmæssig slagside" var møntet på, at flere mænd end kvinder i 2015 blev udvalgt til samtale på trods af, at dobbelt så mange kvinder som mænd havde deltaget i kvote 2-testen.

SDU er i gang med at brede samme test ud til størstedelen af uddannelserne, så det er problematisk, hvis mænd konsekvent nyder fordel.

SDU's rektor Henrik Dam mener, det er misvisende at konkludere, at testen er diskriminerende.

- Det har vi simpelthen ikke noget datagrundlag for at sige. Jeg har heller ikke set Jakob Rathlev fremlægge et datagrundlag, siger SDU's rektor, Henrik Dam.

Han påpeger, at forskellen mellem mænd og kvinder kan skyldes mange andre faktorer. Det er ikke sikkert, at gruppen af testede mænd og testede kvinder var lige dygtige.

- Det ender som den gamle historie om, at fødselstallet faldt samtidig som storketallet herhjemme. Ergo kan du konkludere, at storken kom med børnene. Det er ikke rigtigt, og der kunne også være andre sammenhænge bag det her datasæt, som ikke har noget med køn at gøre. På nuværende tidspunkt kan vi overhovedet ikke sige noget om det her, siger Henrik Dam.

Annonce

Testbaseret forløb

59 uddannelser på Syddansk Universitet afholder i april en optagelsesprøve for de studerende, der søger ind på kvote 2. SDU har i år udvidet optaget, og målet er, at 25 procent af de nye studerende skal findes via testbaseret optag.Testen foregår med computer, varer 2,5-3,5 timer og tester ansøgernes evne til kritisk tænkning, kvantitativ tænkning, sproglig og kulturel forståelse, mellemmenneskelig forståelse og evnen til videnskabelig tænkning.

På nogle uddannelser er testen del af et længere testforløb, der også kan indeholde motiverede ansøgninger, individuelle samtaler og korte interviewrunder.

Metoden er i mange år blevet anvendt på blandt andet medicinstudiet, hvor det har vist sig, at kvote 2-studerende har lavere frafald på første studieår end gruppen, der alene har fået adgang på deres karaktergennemsnit.

Henrik Dam, rektor for Syddansk Universitet Arkivfoto

Opfordrer SDU til at dokumentere

Ophavsmanden til påstanden om diskriminering i SDU-testen er enig i, at andre faktorer sagtens kan spille ind.

- Præmissen for min udtalelse er, at de kvinder og mænd, der tager testen, i øvrigt ligner hinanden. Hvis de gør det, er det meget problematisk. Men jeg ved det ikke, og det gør SDU heller ikke, forklarer Jakob Rathlev, chef for Danmarks Evalueringsinstituts enhed for videregående uddannelse, som svar på kritikken.

Han mener, at hans budskab blev misforstået af Berlingske, så hans forbehold forsvandt i historien, der blev citeret af mange andre medier. Den rigtige udlægning ifølge Jakob Rathlev er, at han fandt - og finder - kønsforskellene i testen på medicinstudiet påfaldende, men ikke på noget tidspunkt har konkluderet, at testen med sikkerhed er diskriminerende, selv om læserne fik det indtryk.

Han opfordrer SDU til systematisk at afprøve, hvordan mænd og kvinder klarer de enkelte spørgsmål i testen. Undersøgelsen skal tage højde for alle andre faktorer.

- SDU har kørt med den her test i mange år. Det er dem, der har mulighed for at forsikre os om, at der ikke er den her bias, siger Jakob Rathlev.

Medicinstudiet på SDU optager halvdelen af de studerende på baggrund af deres karakterer og den anden halvdel efter et testforløb. Efter indførelsen af testen er kvindernes overtal blevet reduceret, så andelen af mandlige medicinstuderende i Odense nu er højere end på de øvrige universiteter.

Hilser eksperimenter velkomment

En potentiel forklaring på frasorteringen af kvinder kunne være, at de dygtigste kvinder fik et højere karaktergennemsnit i gymnasiet end de dygtigste mænd og derfor ikke behøver at deltage i testen. I så fald ville det være karaktermodellen i gymnasierne, der favoriserer et køn, nemlig pigerne.

- Det kan sagtens være, at der er flere stærke mænd i det lag, som går til testen. Det er dét, SDU skulle prøve at finde ud af. EVA hilser det meget velkomment, at SDU eksperimenterer med kvote 2. Man skal bare være sikker på at undgå skævheder, siger Jakob Rathlev, som tilbyder at assistere med undersøgelsen.

SDU's rektor ser frem til at få flere data om effekterne af testen.

- Vi overvåger det her meget nøje. Vi er videnskabsfolk, og for os er det benhård videnskab, der tæller. Vi udtaler os ikke om noget, før vi har et ordentligt videnskabeligt grundlag. Og det synes vi ikke, at vi har endnu i forhold til kønsdebatten, siger Henrik Dam.

Han minder om, at testen er blind. Det vil sige, at SDU ikke kan se prøvedeltagernes køn, når resultaterne opgøres. Desuden påpeger Henrik Dam, at hjerneforskeren Troels Wesenbjerg Kjær i Politiken afviste, at testens design kunne forskelsbehandle kønnene.

- Mænds hjerner er bedre til at rumme retninger, det vil sige til at parallelparkere og den slags, mens kvinders hjerner er bedre til stort set alt andet. Så når det er sagt, så er der ikke meget argument tilbage i den påstand, at testen skulle favorisere mænd, da det at rumme retninger ikke indgår i testen for at blive optaget på medicin, så vidt jeg er orienteret, siger Troels Wesenbjerg Kjær, overlæge på Roskilde Universitetshospital.

Det omdiskuterede søjlediagram fra 2015-testen på Medicin

(Grafik: SDU)

Se et eksempel på en kvote 2-test

Artiklen er opdateret 12/1 klokken 18 med ændret overskrift og afsnit om manglende forbehold i Berlingske-artiklen.

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Dagen i dag: Det var mit livs sværeste skilsmisse, fortæller Helle Virkner

1994 Det var mit livs sværeste skilsmisse, bekender Helle Virkner langt henne i sin meget langstrakte erindringsbog ”Hils fra mig og kongen”, der udkommer i dag. Talen er om opbruddet i 1973 fra ægteskabet med Jens Otto Krag. Der havde været for mange kvinder i hans liv sammen med hende. Beviserne forelå. Han bekræftede dem selv, samtidig med at han holdt fast ved, at hun stadig var hans elskede Helle, genstanden for de varmeste kærlighedserklæringer i gengivne breve. Disse private ytringer til indehaveren af vekslende kælenavne er trykt med fremhævet skrift. Det gælder også digte, han skrev til sin Helle: ” ..thi dagens glæde skal kappes med længslen efter næste nats lidenskabelige hvile”. 1969 Samtidig med, at flere jyske byer undersøger mulighederne for flyforbindelse til Hamborg, foregår der for tiden en række undersøgelser om flyvning mellem Odense og Aalborg. Tanken om en flyrute mellem Odense og Aalborg er ikke af ny dato. Den har været drøftet adskillige gange, og hovedårsagen til, at spørgsmålet er rejst, er Statsbanernes stædige vægring ved at lade de to hurtigste lyntog i forbindelsen til og fra Aalborg, ”Limfjorden” og ”Nordjyden”, standse i Odense. Flere fynske industrivirksomheder har forhandlet med flyselskabet Bel Air i Odense om muligheden for at få etableret en fast rute til Aalborg, og selskabet har ansøgt om tilladelse til flyruten med foreløbig tre ugentlige dobbeltture. 1944 Generaldirektoratet for statsbanerne meddeler, at der indtil videre kun bliver sejlet to daglige færgeture over Storebælt i hver retning. Det betyder, at der kun vil være to togforbindelser fra Odense til Sjælland kl. 6.10 og kl. 11.50. Under hensyn til indskrænkelserne i tog- og færgedriften henstiller generaldirektoratet meget indtrængende til befolkningen om kun at foretage de allernødvendigste rejser mellem landsdelene. Forbindelserne mellem Odense og Jylland bliver indtil videre uændrede. Men indskrænkelserne i færgedriften vil formentlig betyde, at adskillige rejsende fra Jylland mod København vil foretrække at overnatte i Odense og rejse videre med det tidlige morgentog.

Assens

Klager over Assens Kommune: - De tilgodeser ikke vores søns behov

Odense For abonnenter

Odense Kommune betalte for hotel, rejser og en konsulentrapport: Så meget kostede falleret tour-drøm

Annonce