Annonce
Fyn

Ombejlet romanforfatter besøgte Fredericia

Smil hører ikke sammen med det alvorlige budskab, hun lancerer i sin debutroman Dødevaskeren. Foto: Flemming Linnebjerg

Sara Omar signerede mandag sin debutroman, Dødevaskeren, hos Billunds Boghandel - en bog som efter små tre uger allerede er trykt i 35.000 eksemplarer

Fredericia: Først trykte Politikens Forlag 8000 eksemplarer af Dødevaskeren. De blev solgt på et par dage.

Siden er antallet af Sara Omars debutroman, Dødevaskeren, kommet i flere oplag, og det samlede antal er i skrivende stund 35.000. Derudover er den allerede solgt til Norge og Sverige, og flere filmselskaber sværmer om et værk, der i den grad skabte debat efter udgivelsen den 30. november på Politikens Forlag.

- Jeg er ikke så overrasket over den hype, der har været. Jeg ville have været overrasket, hvis den ikke havde været der.

Sådan sagde den 31-årige dansk/kurdiske forfatter, da hun mandag var i Fredericia for at signere sin bog hos Billunds Boghandel, og hun afslørede også, hvor overvældende modtagelsen af bogen har været.

- Det har været overvældende på en positiv og livsbekræftende måde, for jeg har mødt masser af opbakning og kærlighed. Det bekræfter mig i, at det her ikke kun er min kamp, sagde Sara Omar og tilføjede, at der selvfølgelig også har været ubehagelige reaktioner.

- Men de gør mig kun stærkere.

Annonce

Da jeg læste manuskriptet til Dødevaskeren, var jeg ikke i tvivl om, at det var en stærk bog, der ville skabe debat, og det har den så også gjort. Der har virkelig været fart på, selv om mange sagde, at det var forkert at udgive en bog så tæt på jul.

Lene Juul, direktør hos Politikens Forlag

Dødevaskeren

Dødevaskeren | Sara Omar | Politikens Forlag

Det nyfødte pigebarn Frmesk er ikke ønsket af sin far på grund af sit køn. Hun er tilmed mærket for livet med en lille kridhvid hårtot på sin barneskaldede isse. Er det et tegn fra Allah? Er hun velsignet eller forbandet? Frmesks farmor insisterer på, at hun bliver omskåret med det samme, men Frmesks mor frygter, at hun er for lille og svag til at kunne overleve indgrebet. Endnu mere frygter hun sin mand og truslen om, at han vil skaffe den lille af vejen. Da hans voldelige adfærd intensiveres, er hendes eneste udvej at sætte barnet i pleje hos sine egne forældre. Frmesks mormor er dødevasker. Hun tager sig af de kvinder, som ingen andre vil begrave - kvinder dræbt i vanære og skam. Frmesks morfar er pensioneret oberst, og til forskel fra sin kone læser han ikke kun i Koranen, men besidder et mangfoldigt bibliotek. Det er et kærligt hjem, som dog kun for en tid er i stand til at skærme Frmesk mod den fysiske og psykiske overlast, der ubønhørligt nærmer sig fra alle sider i et Kurdistan præget af krig, folkedrab og had. Dødevaskeren er en voldsom roman om et ekstremt udsat pigeliv. Kilde: Politikens Forl

Mandag besøgte en af landets mest omtalte forfattere Fredericia, da 31-årige Sara Omar signerede sin roman Dødevaskeren hos Billunds Boghandel. Foto: Flemming Linnebjerg

Gør det for menneskeheden

Dødevaskeren er blandt andet blevet kaldt et voldsomt angreb på islam som en kvindefjendsk religion, men Sara Omar understreger, at hun ikke har skrevet bogen for at kaste brænde på det fremmedfjendske bål.

- Vi bliver nødt til at italesætte det, vi er bange for, og jeg tror på dialog, debat og ordets kraft, som hun sagde, mens hun med smukke bogstaver signerede stakken af bøger på det runde bog.

Hun har skrevet for menneskeheden, og hun gør det med livet som indsats, erkender hun og tilføjer, at hun håber, flere vil gøre det samme. Igen og igen.

- Jeg skriver om virkeligheden i romanform, og det er globale problematikker, jeg tager fat på. I en roman er det muligt at beskrive et længere forløb over længere tid, og man får mulighed for at dykke dybere ned i psykologien. Beskrive hvad ondskab gør ved mennesker.

Hun er bevidst om, at ondskab avler ondskab, men omvendt understreger hun, at også onde mennesker engang har været små, uskyldige spædbørn.

- Mennesket er ikke perfekt, og det giver den fordel, at der er plads til forandring. En forandring der er mulig via ordets kraft, slog Sara Omar fast.

Hun ved, hun har skaffet sig fjender med sin udgivelse, men selv har hun ingen fjender, påpegede hun. Hun vil bare gerne dialogen.

Sara Omar fyldte ikke alverden fysiologisk, som hun stod i en travl Billunds Boghandel, og det var faktisk lidt af et paradoks. For egentlig burde hun være et bredskuldret menneske på tre meter. Mindst. For at have plads til den styrke, hun rummer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Annonce