Annonce
Læserbrev

Olie. Men morsomt har det været

Læserbrev: Olie er vel nok det værste fy-ord i debatten om klimapolitikken. Det kan måske være på sin plads at gøre opmærksom på, at olien har været drivmidlet for de sidste hundrede års enorme fremskridt, der har gjort menneskelivet rigere, lykkeligere og morsommere.

Et lykkeligt menneske har været defineret som et frit menneske, der har kunnet rejse kort eller langt rundt på kloden lige så tit, som det ville. Midlet hertil var efter kultiden på jernbanerne først bilen og så flyvemaskinen. Her var drivmidlet olien. I de første årtier af 1900-tallet blev folkevognskonceptet allerede udbredt i USA igennem Henry Fords T-model. Efter anden verdenskrig kom det til Europa, først og fremmest drevet frem af den tyske folkevogn. Så fulgte den flyvende masseturisme muliggjort ved den flytekniske udvikling, hvor man i dag kan fylde op til 600 passagerer i ét fly og flyve dem til fjerne destinationer i andre verdensdele og til en sjofel lav pris.

Vi spiste, rejste og var glade. Først i de sidste årtier opdagede vi, at dette glade liv, i luften og på motorvejene havde konsekvenser for jordens klima, og man skal til at tænke i andre baner. Lad os alligevel være lidt taknemmelige for olietiden. Man kan fristes til at sige: Men morsomt har det været.

Det er titlen på en bog, som godsejer Flemming Junker på godset Overgård i Nordjylland engang skrev, efter at godset var økonomisk gået ned, fordi ingen dengang kunne forudse, at renten ville stige fra 3 eller 4 procent til over 20. Den nu sortlistede olie kan måske give menneskeheden en sidste gave: Som et godt smøremiddel til de cykelkæder, som stadig flere vil blive afhængige af i fremtiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce