Annonce
Navne

Ole og Per er tvillinger gennem 80 år: Så længe man kan gå 18 huller, så har man det godt

Lørdag den 8. maj fylder tvillingerne Per (tv.) og Ole (th.) Bille Martens 80 år. Foto: Stine Ploug Christiansen
Når Per og Ole Bille Martens lørdag fylder 80 år, fejrer de helt usædvanligt dagen hver for sig. Men sammen kan de se tilbage på et liv fyldt med sport, sammenhold og venskabelige drillerier.

- Jeg blev født 20 minutter før Per, klokken otte om morgenen, og så kom han traskende 20 minutter efter, fortæller Ole, inden han bliver afbrudt.

- Jeg vil lige tilføje, at det er den eneste gang, han er kommet først til noget som helst, svarer Per igen.

De venlige drillerier flyver gennem luften, og enhver mulighed for at prikke til den anden bliver brugt.

Annonce

Sådan har det muligvis været de seneste 80 år, for lørdag den 8. maj fylder det odenseanske tvillingepar Ole og Per Bille Martens rundt. En festdag, de gerne ville have holdt sammen, men som på grund af omstændighederne er blevet delt op i to fester med hver deres gæster.

Normalt har tvillingerne, som godt kunne lyve sig 10 år yngre, nemlig meget med hinanden at gøre.

- Vi har holdt enormt meget sammen. Det kendetegner måske tvillinger. Men engang imellem får jeg en sms fra Ole, hvor der står "SOS klokken 13". Det betyder sild og snaps, og så kommer jeg styrtende, eller omvendt, siger Per Bille Martens og fortæller, at det dog aldrig bliver til mere end en enkelt snaps, da han jo skal køre hjem.

Godt forhold gennem 80 år

Og sådan har det ifølge tvillingerne altid været. Deres forhold har aldrig været udfordret af konflikter, på nær dengang de begge var unge knægte. Her kunne de slås til blodet flød, beretter Per Bille Martens.

- Kan du huske dengang, vi skulle til afdansningsbal på vores danseinstitut, spørger Ole Bille Martens.

Blå bog

Ole og Per Bille Martens, født den 8. maj 1941 På Møllervænget i Hunderupkvarteret, og har siden, med kortere og længere afbræk boet i Odense.

Tvillingerne gik hver sin vej i erhvervslivet. Per Bille Martens arbejdede i 35 år som assurandør, blandt andet i familievirksomheden Otto Martens Assurance, indtil han gik på pension som 63-årig. Ole Bille Martens blev af omveje selvstændig grossist, og drev indtil han gik på pension som 65-årig sin egen virksomhed, der handlede med alt inden for arbejds- og sikkerhedsudstyr.

I tvillingernes yngre dage gjorde de sig begge bemærket i sportens verden, hvor både Ole og Per Bille Martens slog til i tennis, og Ole Martens havde succes som badmintonspiller. Her fasttømrede han sit navn som mangeårig fynsk mester, og i 1966 drev hans talent ham helt til All England-turneringen.

De seneste 28 år har Per Bille Martens været at finde på golfbanen, og i de sidste otte år, har Ole Bille Martens også været ude med golfkøllerne.

Ole Bille Martens er gift med Birgitte, som han har to døtre med, og er morfar til to børnebørn. Per Martens er gift med Lis, med hvem han har to børn og tre børnebørn.

- Da havde vi været oppe at skændes aftenen før. Det havde været en regulær boksekamp, hvor jeg fik en lige venstre, der ramte mig på øjet, som blev helt blåt. Jeg blev så tosset, at jeg gav dig en albue lige på læben, som begyndte at bløde. Måske var det omvendt, det kan jeg ikke huske, men det var voldsomt, og vi lignede to krigsveteraner, da vi skulle fører damen op ad dansegulvet, fortæller en grinende Ole Bille Martens.

- Jeg kan gudskelov ikke huske alt det der, tilføjer Per Bille Martens.

Annonce

Sportsentusiaster

En af de ting, de har til fælles, hvis man spørger dem, er interessen for sport. Da de var yngre, spillede de både tennis og badminton - Ole Bille Martens dog lidt mere seriøst. Det vender vi tilbage til om lidt.

- Vi har altid haft nogenlunde de samme interesser, og i skolen var vi lige dumme. Vi er nok typisk tvillinger, uden at være énæggede, siger Ole Bille Martens.

- Ej, jeg er noget kønnere end du er, svarer Per Bille Martens prompte.

- Vi blevet kønnere med alderen, siger Per Bille Martens. - Ja her er jeg da allerede ved at blive kønnere, synes Ole Bille Martens om sig selv på et af barndomsfotografierne. - Det var da også på høje tid, svarer hans tvillingebror igen. Foto: Stine Ploug Christiansen

Interesserne hos de to tvillinger har dog ikke altid været de samme. For 28 år siden begyndte Per Bille Martens at spille golf, men Ole Bille Martens hoppede først med på vognen for knapt ni år siden.

- De to andre (den tredje er Per og Ole Bille Martens lillebror, red.) sagde, at det kun var for gamle mænd, men efterhånden som de blev ældre, fandt de ud af, at det faktisk er et udmærket spil, siger Per Bille Martens.

- Jeg har efterhånden spillet i ni år, fortæller Ole Bille Martens.

- Er det kun ni år siden? Så skulle du jo være meget længere nede i handicap, driller Per Bille Martens.

- Det handler også om det sociale i det. Man spiller og får en god snak, hvorefter man ender på terrassen med en fadøl. Hvis man er ung og konkurrenceorienteret, slutter man af med en kop kakao i stedet, fortæller Ole Bille Martens efter en længere snak om handicap.

- Det var da i hvert fald ikke kakao, du drak, dengang du spillede badminton. Du tabte altid første set, og vandt de to næste, for der var du blevet ædru, stikker Per Bille Martens til sin bror.


Vi har altid haft nogenlunde de samme interesser, og i skolen var vi lige dumme. Vi er nok typisk tvillinger, uden at være énæggede.

Ole Bille Martens


- Det lyder altså voldsomt, men jeg var ude en lørdag nat, hvor jeg fuldstændig havde glemt, at jeg skulle spille en finale om søndagen, og jeg var altså ikke helt ædru. Det var ikke andet end et klubmesterskab, men jeg kom først i tanke om det klokken fem om morgenen, hvor jeg måtte have fat i ketsjer og gummisko. At jeg i det hele taget vandt den finale, var et under. Jeg kan ikke engang huske, jeg spillede den, tænker Ole Bille Martens tilbage.

Annonce

Ingen sag at fylde 80

På trods af at tvillingernes fødselsattest afslører, at de runder 80 år, er alderen ikke begyndt at trænge sig på hos nogen af dem. Derfor takker de også nej, når Odense Kommune endnu en gang tilbyder at komme på besøg hos dem for at vurdere, om de har brug for hjælp i hverdagen.

Ole Bille Martens med et billede af ham og hans tvillingebror Per Bille Martens og deres mor Else Martens. Han er ikke sikker på, hvem af brødrene, der er hvem. Foto: Stine Ploug Christiansen

- Jeg svarede hende fra kommunen, at det var pænt af hende at tænke på mig, men at jeg både går til golf og styrketræning, og at vi kunne snakkes ved om et år. Vi har selvfølgelig de småskavanker, der følger med i vores alder, men ellers er vi fit for fight. Det skal vi være glade og lykkelige over, mener Per Bille Martens og konstaterer, at så længe man kan gå 18 huller, så har man det godt.

- Og man kan løfte en stor fadøl, tilføjer Ole Bille Martens.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce