Annonce
Odense

Ole har lov at gå uden mundbind: Folk ser skævt til mig

Ole Falk kan ikke bære mundbind, og det har han en lægeerklæring på - men han stiller sætter spørgsmålstegn ved, hvad sådan en lægeerklæring egentlig kan bruges til. Foto: Mathias Banke
Ole Falk har lægeerklæring på, at han ikke kan gå med mundbind. Men hvad er det værd, hvis han alligevel ikke må gå på eksempelvis restaurant?

Odense: Ole Falk er en af de personer, der ikke kan bære mundbind, og det har han en lægeerklæring på. På trods af den har Ole Falk haft dårlige oplevelser, fordi han ikke går med mundbind.

Han fremhæver en aften, hvor han skulle på restaurant med sin kæreste. I døren får han at vide, at han ikke må tage plads i restauranten uden mundbind, selvom han viser personalet sin lægeerklæring.

Ole Falk vælger at imødekomme restaurantens krav, som han godt er klar over, er dens ret, da det er privat grund.

Annonce

- Derefter er hele fornøjelsen af at være på restaurant væk for mit vedkommende, siger Ole Falk.

Han må tage mundbindet af, når han sidder ned, men da der er buffet, skal han fra tid til anden tage mundbindet på for at hente mad. Kæden ryger dog af, da Ole Falk får øje på restaurantens personale.

- Dem i restauranten bærer mundbind, men køkkenpersonalet kommer ud og fylder op i buffeten flere gange uden at have mundbind på. Jeg synes, der er noget galt, når jeg kan blive nægtet adgang uden mundbind, mens personalet går rundt uden, forklarer Ole Falk.

Fødevarestyrelsen har bekræftet over for avisen, at køkkenpersonalet ifølge reglerne skal bære mundbind, når de fylder op i buffeten.

Ligegyldig lægeerklæring

Ole Falk har vænnet sig til altid at lægeerklæringen med sig, så han kan vise den de steder, hvor man ellers skal bære maske. Men episoden på restauranten fik ham til at undre sig over, hvad den egentlig kan bruges til:

- Jeg forstår godt, at de skal se min lægeerklæring, men når jeg viser den og alligevel ikke bliver lukket ind, hvad er formålet så? Er jeg bare sorteret fra, fordi jeg ikke kan gå med maske?

- Jeg har et stykke papir, der siger, jeg ikke skal bruge mundbind. Det blæser folk så på, siger Ole Falk.

Han pointerer, at man ikke ved, hvornår krav om mundbind forsvinder igen, så han er bange for, at han ikke kan invitere sin kæreste på restaurant i meget lang tid.

Annonce

Ikke papiret værd

For Ole Falk ville det være en hjælp, hvis restauranter tydeligt skiltede med, at de under ingen omstændigheder lukker folk ind uden mundbind, hvis det er tilfældigt. Så slipper han nemlig for at tage diskussionen i døren.

- Jeg har været et sted, hvor diskussionen blev ophedet. Jeg blev gal, for det bliver jeg desværre nemt med min Aspergers. Først da chefen kom ud og sagde, at det var i orden, at jeg ikke bare mundbind på restauranten, kom der ro på, fortæller Ole Falk.


Jeg forstår godt, at de skal se min lægeerklæring, men når jeg viser den og alligevel ikke bliver lukket ind, hvad er formålet så?

Ole Falk


Folk kigger også skævt til, hvis han for eksempel går gennem Odense Banegård Center, hvor man skal bære mundbind. Han tror, det bunder i at folk bliver bange, når de ser personer, der tilsyneladende ikke følger reglerne.

- Jeg bliver testet lige så snart, jeg har mistanke om, at jeg har været i nærheden af en smittet, men det kan folk ikke se, og de kan heller ikke se, at jeg ikke bare prøver at snyde mig fra at bære mundbind. Derfor har jeg lægeerklæringen, men den er ikke papiret værd, den er skrevet på, hvis jeg ikke kan bruge den til noget, pointerer Ole Falk.

Derfor kan Ole ikke bære mundbind

Ole Falk har Aspergers syndrom, hvilket er en form for autisme i den relativt milde ende af spektret. Det gør, at han føler sig klaustrofobisk og ubehageligt tilpas, når han tager mundbind på. Oven i det har han forskellige komplikationer med sit hjerte, hvilket generelt gør det svært for ham at trække vejret.

Kombinationen af de to ting gør, at han ikke kan bære mundbind.

- Jeg opdagede besværet, da jeg var i Århus på det tidspunkt, da krisen der flippede ud. Der skulle man bære mundbind i busser og toge, men jeg fik det simpelthen møgdårligt, forklarer Ole Falk.

Det har Ole Falks læge givet ham ret i, og derfor har han en lægeerklæring, der fritager ham fra at skulle bære mundbind de steder, hvor det ellers er påbudt.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Opretter 200 ekstra stillinger i år: Vild vækst i milliardkoncern trækker nye familier til Fyn

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Kæmpe løft af ældreplejen i Odense: Se hvordan nattens budgetkamp faldt ud

Odense For abonnenter

Scootere og store biler kører til og fra kolonihaver sent om aftenen: - De er der næppe for at klippe hæk

Fyn

Se pressemødet: Politikerne præsenterede Odenses budget

Odense For abonnenter

Byvandreren: - Banegårdspladsen er ikke det bedste at vise frem til nye gæster i byen

Hvem skal passe farmor

Talende dukker, virtual reality og videoproduktion: Ny sosu-uddannelse med fokus på teknologi skal få flere i faget

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Debat

Man bærer på et stort ansvar

Kerteminde

Ivalos handicapcykel fundet hos mand i Odense: - Ih, er tyven kommet med den?

Kultur For abonnenter

TV-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

OB

Opondo har sjældent spillet hele kampe, men vokser nu: Moses har mast sig ind med mental styrke

Erhverv For abonnenter

Byggematerialerne er steget markant og håndværkerne har for travlt: Vejomlægning bliver mere end 1,5 mio. kroner dyrere end forventet

Odense

I nat landede forliget: Stort byrådsflertal sender markant millionbeløb til Odenses pressede ældrepleje

Annonce