Annonce
Faaborg-Midtfyn

Ole fortørnet: Byggeplads og tung trafik lukker populær skovsti

Den tidligere skolelærer Ole Vestergaard er træt af, at stien til Ringstedgårdskoven, også kaldet Møllehøj Skov, bliver lukket af, så lastbiler og gravemaskiner kan komme til og fra byggepladsen syd for Årslev. Ikke blot fordi han selv går ruten hver dag, men også fordi stien er flittigt brugt af dagpleje-, børnehave- og skolebørn. Foto: Ane Johansen
Den tidligere skolelærer Ole Vestergaard er meget imod, at en skovsti lukkes i en periode, så lastbiler og gravemaskiner kan komme til byggepladsen i Årslev. Kommunen har allerede taget hensyn, mener Olav Bojesen, leder af kommunens byggeafdeling.

Årslev: Hver dag går Ole Vestergaard en tur på cirka en time. Fra sit hjem i Sdr. Nærå går han gennem byen og ad skovstien ud til Ringstedgårdskoven og Møllehøj. Her fortsætter han om mod biblioteket, hvor han læser avisen, inden han går hjem igen. Samme rute hver dag.

Men snart bliver ruten en anden. Og det er bestemt ikke med Ole Vestergaards gode vilje.

Årslev er under udvikling, og for godt en måned siden begyndte det store byggeri af Årslev nye bydel på den såkaldte Sommerfugle-grund lige syd for byen, hvor der i første omgang skal opføres 75 boliger som en del af Fremtidens Forstad.

Annonce

Byggeriet kræver, at store lastbiler og gravemaskiner kan komme til og fra, og derfor bliver stien fra Møllegårdsvænget, tæt ved Polymeren, mod Ringstedgårdskoven lukket i en periode. Dog med undtagelse af fredag fra klokken 18 og lørdag og søndag.

Det er Ole Vestergaard selvsagt ikke tilfreds med.

Ødelægger naturen

- Det er et pragtfuld sted. Alle borgere bruger området. Folk løber, og nogle kører mountainbike gennem skoven. Der sker bare noget, når man går gennem skoven, siger han.

76-årige Ole Vestergaard mener ikke, der er blevet taget nok hensyn til borgerne, der bor i området. Foto: Ane Johansen

- Embedsmændene beslutter ting uden at være herude og se det først. Og politikerne stoler bare på Teknisk Afdeling. Jeg så gerne, der var et samarbejde med de lokale, så der bliver taget hensyn til de borgere, som bor her. For vi skal stadig være her, siger han.

Han er dog ikke imod udviklingen af Årslev eller den nye bydel.


Det her er ikke for at komme i avisen. Jeg siger det på vegne af de skoleelever og børnehavebørn, som jeg møder herude på min tur.

Ole Vestergaard, tidligere skolelærer


- Men det skal gøres med omtanke for de mennesker, som bor her. Det går ud over herlighedsværdien, og det ødelægger naturen, siger han og peger på et konkret eksempel.

For at gøre plads til de store, tunge maskiner er et stykke af et såkaldt fredet hegn, altså et levende hegn af buske og træer, som er plantet af hensyn til naturen og biodiversiteten, blevet fjernet.

Her er det levende hegn blevet ødelagt, viser Ole Vestergaard. Foto: Ane Johansen

- Det må de ikke. Det er ulovligt. Tænk, hvad det ødelægger af liv, udbryder Ole Vestergaard på vejen forbi.

Annonce

For børnenes skyld

Han understreger adskillige gange, at han ikke tager problematikken op for sin egen skyld.

- Det her er ikke for at komme i avisen. Jeg siger det på vegne af de skoleelever og børnehavebørn, som jeg møder herude på min tur. Dagplejen kommer cyklende på deres ladcykler, og børnehavebørn samles herude. Også skolen bruger området, fortæller han.

Området, hvor den nye bydel bliver bygget, kaldes Sommerfugle-grunden. Foto: Ane Johansen

- Når man én gang er lærer, er man altid lærer, og det her er et fantastisk sted for børnene.

Ole Vestergaard forklarer, at når skovstien lukkes, skal børnehaverne og skolen ud på en flere kilometer lang omvej for at komme hen til skoven.

Børn og andre borgere må ud på en længere omvej for at komme i skoven i hverdagen. Det er Ole Vestergaard ikke tilfreds med. Foto: Ane Johansen

- Så går der lynhurtigt en time mere, hvor pædagogerne skal holde styr på ungerne. Vi andre skal nok finde en anden vej. Men det bliver praktisk talt umuligt for skolen og børnehaverne at bruge skoven, mener han.

Annonce

Tager hensyn

Leder af Faaborg-Midtfyn Kommunes byggeafdeling, Olav Bojesen, forklarer, at stien lukkes af sikkerhedsmæssige årsager.

- Vi er i gang med at bygge en ny bydel, og den slags anlægsarbejder kræver plads. Og det kræver, man adskiller de maskiner og de folk, der arbejder, så man sikrer, at der ikke kommer almindelige mennesker ind på byggepladsen, siger Olav Bojesen.

- Det er en populær sti, som går ud til et område, som mange har kært. Har der ikke været andre muligheder?

- Vi har gjort meget for at tilpasse og finde ud af, hvordan vi kunne undgå gener. Vi har også sendt en pressemeddelelse ud med alternative stiforløb.

- Og så er stien jo altså åben i weekenden, påpeger afdelingslederen.

- Noget af det, som der bliver kritiseret, er, at de fredede hegn er blevet fjernet - delvist i hvert fald. Er det lovligt?

Den nye bydel skal være bæredygtig og rumme 500 boliger. Humlebo Gruppen bygger de første 75 lejeboliger af varierende typer og størrelser. Foto: Ane Johansen

- Alt, der bliver lavet deroppe er lovligt. Vi har arbejdet meget med de fredede hegn og diger, og det, der er beskyttet af lovgivningen, er digerne. Selve hegn og bevoksningen er typisk ikke beskyttet af lovgivningen. Vi har forsøgt at tilpasse det, så vi påvirker så lidt som muligt. Det er i sidste ende Naturstyrelsen, der er en slags overmyndighed, og vi har clearet det hele af med dem. Det er helt lovligt, forsikrer Olav Bojesen.

- Kan du forstå, at der er nogle borgere, der er kede af, at de ikke kan bruge skoven?

- Det er rigtigt, skoven er afskåret i den periode, hvor der er byggeaktiviteter. Men hele idéen med den særlige udformning af den nye bydel og de stiforløb, der bliver lavet, er jo at knytte by og natur bedre sammen. Bagefter bliver resultatet bedre.

Det røde område markerer, hvor der bliver spærret af. Illustration: Faaborg-Midtfyn Kommune

- Det skal være skidt, før det bliver godt?

- Jeg ved ikke, om det skal være skidt. Men det er nødvendigt. Vi er nødt til at have plads til de her maskiner. Vi er nødt til at have byggepladsen adskilt, så almindelige mennesker ikke kommer til skade, og de, der arbejder på byggepladsen, er sikre på, at de, der befinder sig på pladsen, ved, hvordan man gebærder sig på en byggeplads, siger Olav Bojesen.

Stien til Ringstedgårdskoven og Møllehøj vil være spærret af frem til nytår.

Annonce
Navne For abonnenter

Dødsfald: Nu må Spacemakers og håndboldkvinderne klare sig uden Odense-advokaten Jørn Bonnesen

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Giftige svampe kostede Tikko livet: Nu melder dyrehospital om flere døde hundehvalpe

Fyn For abonnenter

Fynbus giver kontrollører bodycam: 'Fede luder - dine børn dør' - trusler er blevet en del af arbejdsdagen for Christina, der bare skal tjekke en busbillet

Kerteminde

Årets gode nyhed: Skatten sættes ned i 2022

Navne For abonnenter

Dødsfald: Nu kan Jørgen høre alle de vitser, Misse har samlet til ham - i Himlen

Assens

13-årig snittet i ryggen med foldekniv ved ungdomshus: - Vi skal have forebygget de her ting, så de ikke sker igen

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Assens For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Assens

Erhverv

Claudia fik en god idé, mens hun ammede sin søn: Har fordoblet salget i år og drømmer om sin egen hudplejeserie

Fyn

Udbredelse af farlig bakterie kortlagt på kommuneniveau: Fyn er hårdt ramt

Erhverv For abonnenter

Efter næsten 300 millioner: Fynsk erhvervsmand stopper som formand for stor robotvirksomhed

Kerteminde For abonnenter

Påkørte person på invalidscooter og stak af: Det fortrød han få øjeblikke senere

Navne For abonnenter

Dødsfald: Børnebørnene kunne fjerne rygsmerterne - ellers var Jan til OB, heavy metal og Barcelona

Annonce