Annonce
Indland

Ole Birk tager afstand fra store dele af omstridt indlæg

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) er torsdag indkaldt af Socialdemokratiet til et omstridt samråd, der kritiseres for at være politisk drilleri og spild af tid, fordi det handler om syv år gamle udtalelser fra den liberale politiker. Arkivfoto.

Ole Birk Olesen mener ikke, at et ældre debatindlæg om kvinder har nogen relevans for hans virke som minister.

- Jeg gav den lidt ekstra gas.

Sådan lyder en del af forklaringen fra transportminister Ole Birk Olesen (LA), der torsdag er kaldt i et meget omtalt og omstridt samråd af Socialdemokratiet om et syv år gammelt debatindlæg.

Socialdemokratiet frygter, at det kvindesyn, transportministeren gav udtryk for i debatindlægget i 2010, vil få betydning, når han skal udnævne medlemmer af bestyrelser, råd og nævn på hans ressort.

Men det skal de ikke frygte, lyder det fra ministeren.

- Jeg har altid ment - både i 2010 og i dag - at vi skal møde og behandle hinanden som individer, siger Ole Birk Olesen under samrådet.

- Mens jeg skrev, tænkte jeg, at det skulle være et indlæg, der ikke bare var at stikke tungen ud ad vinduet.

Ole Birk Olesen ville med egne ord "vende det troldspejl, som mænd så ofte udsættes for, mod kvinder":

- Jeg tænkte, at jeg kunne tillade mig det, fordi det ikke var forskelligt fra, hvad mænd udsættes for.

- Jeg tænkte også, at jeg kunne gøre det, fordi jeg ikke var politiker, og fordi mit indlæg derfor ikke ville blive forstået, som at jeg dermed ville gøre noget politisk.

I indlægget skrev Ole Birk Olesen syv anklager, som han selv kaldte grove generaliseringer. Blandt andet beskyldte han kvinder for "grundlæggende at være uden moral og ære".

En formulering, han på samrådet tager afstand fra:

- Det var en dum og forkert formulering, som jeg ikke står for eller går ind for. Det bunder i, at jeg på det tidspunkt overdrev forskellene på kønnene.

Ministeren vil gerne "tage afstand til store dele" af indlægget.

- Jeg mener stadig, at der gennemsnitligt er visse forskelle på mænd og kvinder. Men jeg mener ikke, at kvinder er uden moral og ære.

Ministeren betoner, at han altid har stemt personligt på kvinder - og at han er en "moderne mand, der er enormt glad for kvinder" - og ikke kvindefjendsk, som han er blevet beskyldt for:

- Det ærgrer mig rigtig meget, at jeg i 2010 skrev en tekst, som giver usaglige mennesker grundlag for at påstå det om mig.

Op til samrådet har flere politikere og meningsdannere fremsat kritik.

Finansminister Kristian Jensen (V) har kaldt det "politisk drilleri på laveste niveau", og partifællen Jakob Engel-Schmidt har fundet på ordspillet "åbent skamråd".

Men transportordfører Rasmus Prehn (S), der har indkaldt til samrådet, mener, at det er "kernen af, hvad et samråd er":

- At vi som folkevalgte kontrollerer den udøvende magt og holder den op på, hvad den har sagt og skrevet.

S-ordføreren afslutter samrådet med at takke ministeren for at tage afstand fra det generaliserende indlæg.

FAKTA: Samråd og spørgsmål bliver brugt til at drille

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) skal på et samråd torsdag redegøre for sine udtalelser i indlægget "Jeg anklager kvinder" fra 2010, hvor han blandt andet kalder kvinder amoralske og uden selvdisciplin.

Han har tidligere fortalt, at det var et kuriøst modspil til nogle feminister.

Her kan du se en oversigt over nogle af de seneste samråd, der har været kritiseret for at være overflødige, polemiske eller udtryk for politisk drilleri:

* Ældreminister Thyra Frank (LA) har de seneste måneder været kaldt i flere samråd om forholdene på plejehjemmet Lotte, som hun i flere år drev på Frederiksberg i København.

* I december 2016 var kulturminister Mette Bock (LA) i samråd om en Cirkeline-tegnefilm, som i slutteksten takkede flygtninge og indvandrere for at berige det danske samfund.

DF ville vide, om ministeren fandt teksten forenelig med DR's virke som en upolitisk licensfinansieret public service-virksomhed.

* I 2013 ville Søren Pind (V) kalde daværende udenrigsminister, Holger K. Nielsen (SF), i samråd, efter at SF'eren forærede en CD med cubansk musik til afgående udenrigsminister Villy Søvndal (SF).

Det skete med bemærkningen om, at han nu kunne nyde det "cubanske paradis". Pind droppede dog samrådet efter et møde med sin partiformand, Lars Løkke Rasmussen.

Også udvalgsspørgsmål og paragraf 20-spørgsmål til ministrene kritiseres for at bruges til politisk drilleri:

* Lars Aslan (S) har i år spurgt skatteminister Karsten Lauritzen (V), om regeringen har planer om at "købe flere grønlændere i denne valgperiode".

Ministeren havde forinden beklaget sin kommentar om en aftale med en grønlandsk løsgænger i Folketinget og har ikke villet besvare spørgsmålet.

* Maria Reumert Gjerding (EL) bad i 2015 miljø- og fødevareministeren oplyse, hvad hun ville gøre for at forhindre, at "flokdyr som marsvin lever alene".

* I 2013 ville Jane Heitmann (V) høre sundhedsministeren til, at danskerne lever markant mere usundt i weekenderne - og om ministeren overvejede initiativer for at ændre danskernes vaner.

* I 2012 spurgte Martin Henriksen (DF), om integrationsministeren ville kræve en undskyldning fra Dansk Folkehjælp efter et arrangement i Lalandia, hvor der juleaften blev danset mavedans.

* Tilbage i 2003 ville Christian H. Hansen (DF) vide, om justitsministeren kunne oplyse noget nyt i sagen om bortførelsen af hunden Skipper fra Fyn.

Kilder: Folketinget, Jyllands-Posten, Berlingske, Ritzau.

FAKTA: Ole Birk Olesen har syv anklager mod kvinder

For syv år siden skrev transportminister Ole Birk Olesen (LA) et debatindlæg om sit syn på kvinder.

Det indeholder syv anklager, som kaldes grove generaliseringer, og den nuværende minister understreger, at en tilsvarende liste kan laves om mænd.

Her kan du læse de syv anklager - dog ikke i sin fulde ordlyd:

1. Jeg anklager kvinder for grundlæggende at være uden moral og ære. De er fyldt med kærlighed til deres nærmeste, men moral og ære besidder de ikke. Spørg en kvinde, hvad hun mener om dit og dat i samfundsdebatten, og hendes svar vil afspejle hendes egne og hendes nærmestes interesser og intet andet.

2. Jeg anklager kvinder for af samme grund (anklage nummer 1) at være ude af stand til at opbygge og opretholde en levedygtig menneskelig civilisation. Hvis alle folk blot havde deres eget bedste som deres højeste målestok, så ville vores verden bryde sammen i strid og kævl og krig.

3. Jeg anklager kvinder for at være i deres følelsers vold og uden tilstrækkelig kontakt med deres forstand.

4. Jeg anklager kvinder for at være ude af stand til at bestyre magt med moderation. Det ses af det forhold mellem mand og kvinde, som findes i de fleste ligestillede parforhold, hvor en mand, der ikke yder konstant modstand mod sin kvindes forsøg på at forme ham, tryne ham, dominere ham, meget hurtigt vil blive forvandlet til en undersåt i et tyrannisk hjemmematriarkat.

5. Jeg anklager kvinder for at være uærlige om, hvad de i virkeligheden foretrækker i forholdet mellem mænd og kvinder, når det handler om "ligestilling".

6. Jeg anklager kvinder for at være tryghedsnarkomaner, der dog alligevel føler ret til at beklage sig over og kræve andel i de fordele, som mænd høster, fordi mænd modsat kvinder tager chancer.

7. Jeg anklager til sidst kvinder for at være jantelovsdyrkere i ethvert spørgsmål, hvor mænd er dygtigere end kvinder. Ingen mand har nogensinde anfægtet, at kvinder er bedre til at tage sig af pylrede børn med feber, tale i telefon i meget lang tid, pakke til ferierejser og skabe hygge i hjemmet. Men at møde en kvinde, som anerkender, at mænd er bedre til noget som helst andet end det, der kræver ren muskelkraft, er lige så svært som at finde en nål i en høstak.

Kilde: Den liberalistisk blog Vox Liberalis, der har skiftet navn fra Damefrokosten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce