Annonce
Odense

Olav Rabølle bliver svær at undvære

Olav Rabølle bliver svær at undvære, mener viceborgmester og borgmester. Foto: Kim Rune

Borgmester og viceborgmester mindes byrådskollegaen, der netop er død.

Det var en sent opdaget kræftsygdom, der kostede Olav Rabølle Nielsen livet i en alder af 63 år. Reaktionerne på hans død er mange og tegner et billede af en farverig person og en atypisk politiker. Der også som skoleleder på Humlehaveskolen blev en kendt skikkelse i offentligheden.

Olav Rabølles byrådskollega, kommende viceborgmester Tim Vermund, har sendt disse ord om den afdøde:

""Der findes to ultimative oplevelser i et menneskets liv, ved du, hvad det er?" Det spørgsmål stillede Olav mig, første gang jeg mødte ham. Det var på hans kontor på Humlehaveskolen, hvor han havde sat mig stævne. Jeg havde som formand for DSU Odense været lige lovligt langt fremme i skoene i forhold til skolepolitik i Vollsmose og han mente, at jeg trængte til et par visdomsord fra virkeligheden.

Det var et kontor meget ulig alle andre, der var ikke en fri plet på væggene, over alt hang der avisudklip, billeder af Olav med alverdens berømtheder, fodboldtrøjer, medaljer og pokaler. I hjørnet stod et kæmpe bur med en skræppende farvestrålende papegøje, der lugtede af vanilje, småkager og cigaretter. Det mindede mere om kaptajnskahytten på et sørøverskib, end et ordinært kommunalt skolelederkontor og Olav var ingen ordinær skoleleder. Ikke noget ordinært menneske. "Det er fødslen og døden" konkluderede han, efter jeg forgæves havde forsøgt at gætte mig til svaret på hans lignelse.

Det blev til mange visdomsord siden. Senere kandiderede vi begge til byrådet for socialdemokratiet og kom til at sidde side om side i børne- og unge udvalget og i byrådssalen.

Som ung mand og nyvalgt politiker var det en gave, at have Olav ved sin side. Han var støttende, hjælpsom, loyal, filosofisk og kunne som ingen anden trække Nelson Mandela, Mahatma Gandhi, Dalai Lama ind i en kommunalpolitisk kontekst og give hele tilværelsen perspektiv. Andre gange var det opvæksten som bondeknold på landet, som han kaldte det, oplevelser fra ungdomsoprøret eller erfaringer fra mødet med de mange, mange børn, unge og voksne i udsatte situationer. Dem som han havde brændt for at hjælpe, støtte og vejlede igennem hans lange professionelle karriere.

Ingen, uanset om de delte holdninger med Olav eller ej, kan underkende hans kæmpe hjerte og engagement. Han kæmpede til det sidste for det han troede på og det livssyn han bar. Et livssyn som måske står i kontrast til meget af den samfundsudvikling og den politiske mainstream, som er opstået de seneste år særligt på flygtninge og indvandrerområdet.

Når nogen går bort, er det værd at tænke over hvor mange som vil huske dem. Hvor mange mennesker de har berørt. Hvor mange de har gjort en forskel for. For Olav er det utallige. Hvor kommer vi dog til at savne ham og hvor er det dog trist at han skulle så tidligt herfra. Mine tanker går til hans familie og allernærmeste. For jer må savnet blive særligt stort.

Rid nu ud imod solen gamle cowboy. Tak for alle de vise ord og de gode snakke. Tak for alt det du har betydet for så mange af os. Jeg er sikker på at der venter masser af kys og cola i himlen."

Annonce
Olav Rabølle bliver svær at undvære, mener viceborgmester og borgmester. Foto: Vibeke Volder

Fra borgmesteren

Borgmester Peter Rahbæk Juel har på sin Facebook-side skrevet følgende:

"Olav var et engageret menneske ud over det sædvanlige. Han var det som farverig, hjertevarm og nogen gange kontroversiel skoleleder på hans livsværk - Humlehaveskolen i Vollsmose. Han var det som B1909er, hvor han til det sidste sad i bestyrelsen og brugte hele og halve dage på uegennyttigt at køre land og rige tyndt med ungdomsholdene.

Olav har også gennem årene været en højt skattet kontaktperson for børn og unge. Der hvor børn og unge manglede nogle stærke voksne omkring sig, trådte Olav til. Også når det gjalt de børn, som andre forlængst havde opgivet, og som virkelig havde brug for en ekstra chance og et voksent menneske, der ville dem, som de var. Olav troede på fællesskabet. Og han besad en inspirerende evne til at give hjerterum, hvor de fleste ville give en kold skulder. Denne evne har hjulpet mange unge på rette vej i livet.

Olav var der også for sin by og sit parti. Han opnåede valgt til byrådet 3 gange i træk - senest i sidste måned! Selvom Olav på mange måder var en ener, så var han en loyal holdspiller, når det gjaldt socialdemokratiet eller det politiske arbejde i byrådet. Og så gav Olav byens udsatte børn og unge en stærk og ofte kompromisløs stemme i byrådet og i offentligheden. Olav inkarnerede en af demokratiets fineste dyder - nemlig evnen og viljen til at tale for de grupper, der ikke er stærke nok til at tale for sig selv.

Olav sagde sin mening lige ud af posen. Det giver både politiske venner og fjender. Men med sin menneskelige lune, omsorgsfuldhed og små finurligheder havde Olav så meget personlighed, at han kunne knytte venskaber i næste alle lejre. Man kunne altid ringe til Olav - og han trængte sig også på, hvis han fornemmede at noget trykkede politisk eller personligt.

Derfor er vi mange, der vil savne dig."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

OB

OB ophæver kontrakten med Anders K. Jacobsen: Kan frit forhandle med andre klubber

Annonce