Annonce
Ishockey

OIK-talent: På vej til svensk is-eventyr

Maria Holm Peters fra OIK har skøjtet sig ind i den bedste svenske ishockey-række fra den nye sæson. Foto: Kasper Glintborg
19-årige Maria Holm Peters fra Odense Ishockey Klub skal spille i den bedste svenske række i næste sæson.

Ishockey: Odense Ishockey Klubs Maria Holm Peters skal i næste sæson spille for den svenske klub Leksand i SDHL, som regnes for Europas og måske verdens bedste liga indenfor kvindeishockey pt.

19-årige Maria Holm Peters har spillet hele sin ungdom i OIK - både sammen med drengene og på klubbens succesfulde kvindehold. Hun har været med omkring landsholdet de seneste fem år og var i foråret med til at sikre Danmark oprykning til A-gruppen ved turneringen i Ungarn. Og nu skal der altså prøves kræfter med de allerbedste i verden.

Leksand er en rigtig ishockey-by beliggende 250 km nord for Stockholm - med kun 5900 indbyggere. Byen har et herrehold i den bedste svenske række, og kvindeholdet har i mange år ligget i den gode ende af tabellen. Leksands kvinder sluttede i sidste sæson som nummer fire i grundspillet men blev slået ud i kvartfinalerunden. Maria Holm Peters får mulighed for at indgå i det professionelle træningsmiljø i klubben samtidig med, at hun skal arbejde deltid ved en arbejdsgiver, der giver mulighed for, at hun kan træne hver dag og rejse til kampe i hele Sverige.

- Jeg glæder mig helt vildt til august, hvor vi starter op. Jeg kender ikke mine holdkammerater endnu på anden måde, end jeg har spillet mod flere af dem med landsholdet. Niveauet i klubben er meget højt, og mit første mål er at bide mig fast på holdet og få så meget spilletid som muligt, siger Maria Holm Peters.

Hun er den fjerde Odense-spiller, der skal prøve kræfter med SDHL ligaen. Tidligere har Jeanette Langsager, Michelle Brix Nielsen og Kirstine Eberhardt spillet i den svenske liga.

Annonce

Flere talenter på vej

Tidligere på sommeren blev det offentliggjort, at OIK’s kun 16-årige målmandstalent, Mille Kieler Jensen, har indgået en toårig aftale med Troja-Ljungby, der spiller i den næstbedste svenske række.

- Med de to spillere, der nu er på vej til Sverige, må man sige, at OIK har været gode til at udvikle dygtige pigespillere. OIK gør meget for pigeishockey, og i næste sæson vil vi have to kvindehold i turneringen. Der er mange helt unge piger på vej, der til dagligt spiller med drengene. I bruttotruppen til det kommende U18-landshold, som står med muligheden for nogle spændende rejser med internationale kampe, er der hele fire piger fra OIK, skriver klubben i en pressemeddelelse.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce