Annonce
Odense

Også mænd er ofre: Social kontrol er mere end undertrykte kvinder med tørklæde

- Det er et generelt problem, at man per automatik tænker på negativ social kontrol som en størrelse, alene kvinder bliver udsat for. At det kun er undertrykte, tørklæde-klædte kvinder fra Vollsmose, det rammer. Det er et blindspot, at også mænd er ofre, siger Aydin Soei, der er den ene tredjedel af en ekspertgruppe, byrådet har bedt undersøge omfanget af social kontrol i Odense. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Det er ikke kun kvinder, der udsættes for negativ social kontrol. Også mænd er ofre og tvinges til at leve på en bestemt vis, og det er der brug for et fokus på, mener både Odense-rådmand og ekspertgruppe.
Annonce

Odense: Unge kvinder, der ikke selv må vælge kæreste eller uddannelse. Unge kvinder, der med psykisk eller fysisk vold tvinges ind i ægteskab og i særlig påklædning.

Det er formentlig flertallets opfattelse af negativ social kontrol, som en ekspertgruppe netop er ved at undersøge omfanget af blandt Odenses børn og unge.

- Men negativ social kontrol er ikke så simpelt, som at det er mænd, der i ondskab kontrollerer kvinder eller udøver social kontrol, fremhæver børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R).

- Jeg tror ikke på, der er nogen teenagedrenge, der af sig selv finder på at holde øje med sin søster og rapporterer derhjemme. Drenge er i virkeligheden lige så meget ofre for social kontrol som pigerne, og det er jeg rigtig optaget af, at vi kommer til at forholde os til.

Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) er optaget af, at også drenge og mænd er ofre for negativ social kontrol. - Det skal vi forholde os til, understreger hun. Foto: Nils Svalebøg

- Drengene får en dobbeltrolle, hvor de både er ofre og udøvere, fordi de tvinges - for eksempel af deres familie - til at udføre den negative sociale kontrol. Og det kan gøre det endnu sværere at søge hjælp, når man ikke kun er offer, men også er den, der har gjort noget, mener Susanne Crawley Larsen.

Annonce

Et overset problem

Hun har selv opsøgt flere organisationer, der beskæftiger sig med mænd og med negativ social kontrol, og de bekræfter, at det er en overset problemstilling. Blandt andet Exitcirklen, der siden 2014 har tilbudt samtalegrupper til ofre for psykisk vold og negativ social kontrol.

- Der er nogle tabuer i forhold til at være mand og søge om hjælp. Det at være offer og være svag er tabu, men mænd kan helt klart udsættes for negativ social kontrol ligesom kvinder, siger Venke Sande Mikkelsen, der er leder og udviklingsansvarlig i Exitcirklen Odense.


Jeg tror ikke på, der er nogen teenagedrenge, der af sig selv finder på at holde øje med sin søster og rapporterer derhjemme. Drenge er i virkeligheden lige så meget ofre for social kontrol som pigerne, og det er jeg rigtig optaget af, at vi kommer til at forholde os til.

Susanne Crawley Larsen, børn- og ungerådmand i Odense Kommune


Exitcirklen begyndte egentlig som et tilbud til kvinder, men fik flere og flere henvendelser fra mænd med brug for hjælp og har derfor nu også grupper for dem.

- Når vi taler ligestilling, handler det tit om kvinders ligestilling i forhold til mænd, mener Susanne Crawley Larsen.

- Men her er der et område, hvor drenge og unge mænd måske ikke oplever ligestilling i forhold til det, samfundet tilbyder dem. Derfor håber jeg, at vi - nu vi står her og snart får en rapport - kan gøre noget ved det. Det er nuancerne, jeg efterlyser.

Annonce

Mænd er et blindspot

Ekspertgruppens rapport med en gennemgang af omfanget af negativ social kontrol i Odense og også med anbefalinger til, hvad der kan gøres for at imødegå problemet, bliver præsenteret efter sommerferien. Og Aydin Soei - en af de tre medlemmer af gruppen - forsikrer, at også mændenes rolle som ofre for den sociale kontrol er del af undersøgelsen og rapporten.

- Det er et generelt problem, at man per automatik tænker på negativ social kontrol som en størrelse, alene kvinder bliver udsat for. At det kun er undertrykte, tørklæde-klædte kvinder fra Vollsmose, det rammer. Det er et blindspot, at også mænd er ofre, forklarer Aydin Soei.

Kort fortalt om ekspertgruppen

I marts i år blev en ny ekspertgruppe nedsat med det formål at skaffe et overblik over, hvor stort et problem negativ social kontrol er i Odense, og hvad der kan gøres for at sikre, at flere vokser op uden hverken med fysisk eller psykisk vold at blive tvunget til at levet på en bestemt måde. Ekspertgruppen udgøres af tre personer:

  • Halima el-Abassi: Forsker i æresrelaterede konflikter og social kontrol og er rådgiver for Udlændinge- og Integrationsministeriet. Hun har marokkanske rødder, men er født og opvokset i Danmark. I 2018 blev hun udpeget som forkvinde i Rådet for Etniske Minoriteter og er kendt som en flittig debattør.
  • Aydin Soei: Er journalist og kandidat i sociolog og forfatter til blandt andet "Vrede unge mænd", hvor han introducerede begrebet modborgerskab. Han har været næstformand i Københavns Kommunes ekspertgruppe til bekæmpelse af social kontrol og har arbejdet meget med kriminalitetstruede unge i udsatte boligområder.
  • Nina Groes: Direktør i Divers og tidligere direktør i Kvinfo. Er født i Odense. Hun har siddet i Københavns Kommunes Ekspertgruppe til Bekæmpelse af Social Kontrol og har tidligere været en del af formandskabet i Odense Kommunes Task Force Velfærd.

Det er derfor afgørende, understreger han, at negativ social kontrol bliver klart defineret, så alle har samme udgangspunkt for at tage debatten - om både mænd og kvinder.

- De fleste kommuner har ingen definition af begrebet, og alle kan læse det ind i det, de har lyst til. Det gælder også i Odense Kommune, men det bliver lavet om, fremhæver Aydin Soei.

- Forældre, lærere, pædagoger og andre skal vide, at det her handler om mennesker, der med trusler, pres og vold begrænses i deres livsmuligheder. Og den kamp vil de fleste nok sige, de gerne vil være med i.

Annonce

Stort mørketal

Den politiske interesse i Odense for negativ social kontrol udspringer af forhandlingerne om Vollsmoses fremtid, men blev trukket ud af den sammenhæng, fordi social kontrol ikke kun ses i den del af byen.

Ifølge en opgørelse fra Odense Kommune har der i løbet af et år været mellem 60 og 70 tilfælde, hvor en voksen har haft en konkret mistanke om, at et barn eller en ung i Odense bliver udsat for negativ social kontrol. Men der ventes at være et stort mørketal, fordi mange først som voksne tager et opgør med det - for eksempel ved at henvende sig til krisecentre.

Målet er at opspore tilfældene, mens de ramte er børn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Havde ingen symptomer på første skoledag: Elev på Brenderup-skole er testet positiv for corona

Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, sølvbryllup-segmentet og de ældre

Annonce