Annonce
Odense

Ofre for nazismen skal mindes med snublesten i Odense

By- og Kulturudvalget i Odense har på et møde tirsdag besluttet, at der skal nedlægges såkaldte snublesten til minde om nogle af byens ofre for nazismen under 2. verdenskrig. Foto: Fabrizio Bensch/Reuters
Mange odenseanere blev ofre for nazismen under 2. verdenskrig. Nu skal nogle af dem mindes med såkaldte snublesten. Den første, der får en sten i byen, er Axel Metz, som mistede livet i en kz-lejr.

Nogle af de odenseanere, som blev ofre for nazisternes handlinger under 2. verdenskrig, skal nu mindes med snublesten, der lægges for personer, som blev forfulgt eller dræbt af nazisterne. Det har By- og Kulturudvalget netop besluttet på et møde tirsdag.

- Idéen om snublestenene er rigtig god. Det er vigtigt, at vi husker Holocaust - også i lokalsamfundet, siger udvalgsmedlem Anders W. Berthelsen (S).

Også formanden for udvalget, Jane Jegind (V), mener, at det er vigtigt, at mindes de mennesker, der blev forfulgt og mistede livet.

- Det handler om, at vi aldrig må glemme de forfærdelige år og de mennesker, der gav deres liv, siger hun.

Den første, der er sikker på at blive mindet, er Axel Mogens Metz, som i 1944 døde af sult i koncentrationslejren Theresienstadt i Tjekkiet - kun 40 år gammel.

Det er nemlig Axel Metz' søn, Steen Metz, der har fået sat gang i snublestensprojektet i Odense, da han er den første til at ansøge kommunen om lov til at mindes et familiemedlem med en snublesten.

Hvad er en snublesten?

En snublesten er et mindesmærke for et offer for nazismen under 2. verdenskrig.

Tanken med snublestenen er, at man skal "snuble" over fortiden og historien.

Alle, der er blevet forfulgt eller dræbt af nazisterne, kan komme i betragtning til en sten.

Snublestenen måler 10 x 10 centimeter, og er lavet af cement og en messingplade, hvori blandt andet ofrets navn, fødselsår og deporteringsdato er indgraveret.

Stenen bliver lagt i vejen ud for det hus, hvor personen havde sin sidste frivillige bopæl eller arbejdsplads.

Det er den tyske kunstner Gunter Demnig, som står bag snublestenen. Han er desuden med til at nedlægge alle snublesten i hele verden.

Der ligger over 75.000 snublesten fordelt på mere end 25 lande. Det gør stenene til verdens største decentrale mindesmærke.

Danmark fik de første 12 snublesten i 2019. De blev lagt i København og Frederiksberg Kommune.

En påmindelse for os alle

By- og Kulturudvalget drøftede første gang Steen Metz' ansøgning tilbage i januar, men der blev der hverken givet et ja eller et nej til ansøgningen. Tirsdag kom så den endelige godkendelse fra udvalget - og det vækker stor glæde hos Steen Metz, som i dag bor i USA.

- Det er så vigtigt for mig - især fordi vi ikke har et gravsted for min far, da hans aske endte i en flod i Theresienstadt, hvor vi var i cirka 18 måneder, fortæller han og henviser til, at hele familien blev arresteret og deporteret fra deres hjem på Hjallesevej den 2. oktober 1943.

Stenen skal derfor lægges ud for familiens tidligere hjem, som der er tradition for at gøre med snublesten.

Foruden godkendelsen af Axel Metz' sten, besluttede udvalget på opfordring fra Odense Stadsarkiv, at der også skal nedlægges andre snublesten i byen, da det vil styrke formidlingen af nazismens ofre.

- Udover at mindes de mennesker, der blev ofre for nazismen, skal stenene også gerne være en påmindelse for os alle om vores demokrati. Det er vigtigt - især for den nye generation - at vide, at demokratiet ikke er noget, der bare kommer af sig selv. Det er noget, der skal arbejdes for. Så det handler altså også om, at vi skal sætte pris på det, vi har, arbejde for det og huske de mennesker, der engang har måttet lade livet for det, siger Jane Jegind, som bakkes op af Steen Metz:

- Snublestenene vil markere betydningen af at bekæmpe antisemitismen, som netop i disse år er stigende. Det er altså ikke kun mit minde om min far, men også en påmindelse for hele det danske samfund - at Holocaust aldrig må blive glemt.

Annonce

Forskellige typer af ofre

Odense Stadsarkiv er nået frem til 48 personer, der har potentiale til en snublesten. Stadsarkivet vurderer dog, at det kan blive i overkanten, og har derfor foreslået, at man nedlægger 5-10 sten. I stedet for én sten per person skal de cirka 10 sten tilsammen repræsentere forskellige typer og grupper af ofre - heriblandt jøder, kommunister og asociale, som er døde i blandt andet kz-lejre og ved clearingdrab.

- Det er et rigtig fint forslag, for det skal hverken være for få eller for mange. Det skal være et rimeligt antal, der afspejler forskellige grupper af mennesker, siger Anders W. Berthelsen.

Gældende for alle snublesten er, at de kun må nedlægges, hvis den nuværende ejer af beboelsen, hvor stenen skal lægges ud for, accepterer nedlæggelsen. Derudover skal fremtidige ejere kunne bede om at få stenen fjernet igen.

- Vi synes, det er rimeligt, at den, der ejer huset eller lejligheden, også skal synes, at nedlæggelsen er en god idé, siger Jane Jegind, som henviser til, at hele udvalget på nær Enhedslisten var enige om den betingelse.

Desuden kan en nedlæggelse også kun ske, hvis de pårørende til den afdøde ønsker det.

Det er 85-årige Steen Metz, der sidste år fik sat gang i snublestensprojektet i Odense, da han som den første sendte en ansøgning til kommunen om nedlæggelse af en snublesten. Stenen vil han have lagt til minde om sin far Axel Metz, som døde af sult i koncentrationslejren Theresienstadt i Tjekkiet i 1944. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Fra USA til Odense

Hvornår Axel Metz' snublesten og de øvrige sten, som man skal i gang med at udvælge, kan lægges ned, vides endnu ikke. Men Steen Metz håber ikke, at der går alt for lang tid.

- Jeg håber, det bliver så hurtigt som muligt og forhåbentligt, mens jeg stadig lever. Med mine 85 år ved man jo aldrig, hvad der kan ske, siger han.

Oprindeligt var der tale om, at stenen kunne lægges ned i juli i år, men på grund af coronakrisen er det blevet udskudt. Det er dog helt sikkert, at Steen Metz har tænkt sig at komme til Danmark, når det skal ske.

- Jeg vil tage den lange rejse fra Illinois i USA til Odense, fordi jeg synes, det er sådan en vigtig historisk begivenhed.

Datoen for nedlæggelsen af Axel Metz' snublesten forventes først at blive besluttet, når man har mere vished om coronakrisen.

Snublestenene vil blive lagt ned af den tyske kunstner Gunter Demnig, som står bag snublestensprojektet. Demnig er med til alle nedlæggelser over hele verden. Indtil videre er det blevet til over 75.000 snublesten fordelt på mere end 25 lande. Foto: Thomas Peter/Reuters
Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nabo raser mod støjterror: Unge holder nattefester og raserer skolegård

Odense For abonnenter

Tre små børn og en restaurant går ikke: Nu er stedet sat til salg

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Kerteminde

Højtbelagt smørrebrød og en lille én: Efter to års fravær spreder 'vennerne' igen glæde på plejehjem

Kerteminde

Alle reolerne er fyldt hos populær genbrugsbutik: Folk står på venteliste for at få lov at sælge deres ting

Odense For abonnenter

Aflyttede bil under narko-efterforskning: Specialenhed hørte mistænkts kæreste læse sms om anden forbrydelse højt

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Nyborg

Debat: Ingen skal tvinges til at blive i eget hjem

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Blomsterværkstedet Tine P kalder det forhastet at melde sig ud af Interflora - Vi vil hellere gå dialogens vej

Odense For abonnenter

Analyse: Derfor åbner letbanen ikke til nytår

Odense

Nu er valgkampen for alvor i gang: Borgmester får hjælp af forsvarsminister til at hænge de første valgplakater op

Annonce