Annonce
Assens

Offerrådgivning: Lange retssager trækker pinen ud

Knut Arild Gulbrandsen, formand for Offerrådgivningen. Foto: Erik N. Gravesen
Retten har endnu ikke dømt gerningsmanden bag dobbeltdrabet på Helnæs, som skete i december 2018. Derfor kan de pårørende ikke få afsluttet et forfærdeligt kapitel i deres liv. Det trækker pinen ud, siger Offerrådgivningen.
Annonce

Sorgen er stor og svær at håndtere, når en god ven eller et familiemedlem afgår ved døden. Især hvis det er pludseligt, at de pårørende får revet et betydningsfuldt menneske ud af deres liv. For eksempel, når det drejer sig om et drab, som det gjorde sidste år, hvor en mand og en kvinde blev dræbt på Helnæs.

Om muligt bliver det endnu sværere for de pårørende, når dem, der er skyld i sorgen, ikke bliver dømt kort tid efter.

Det mener Knut Arild Gulbrandsen, der er formand for Offerrådgivningen, som hjælper pårørende med at komme sig over tabet af deres nære.

Annonce

Sorgen stopper ikke

I denne situation, hvor det næsten er et år siden, at kriminaliteten blev begået, men der endnu ikke er kommet en afklaring, kan de pårørende ikke få ro, siger Knut Arild Gulbrandsen.

- Man bliver ramt af en dyb sorg, når man er ude for noget så voldsomt som dette. Om man er pårørende eller vidne. Når tingene trækker ud, så sker der det, at folk skal bruge længere tid på at komme videre og komme igang med at bearbejde og hele sorgen. Det er en ekstra belastning, og i slemme tilfælde bliver perioden efter endnu slemmere end selve begivenheden.

- Når retssagen trækker ud, så trækker man samtidig pinen ud for de pårørende. De bliver konstant mindet om deres tab og skal gå med en uvished omkring, hvor sagen lander. På den måde får de ikke ro til at sørge, og det kan være rigtig hårdt, siger han.

Annonce

Nogle kan have gavn af retsforløb

Faktisk kan et retsforløb også virke terapeutisk for nogen.

- Vi ser, at nogle får afklaret nogle spørgsmål, når de som pårørende vælger at deltage i hele retsforløbet og får indtryk af, hvilket menneske, der har gjort det. Men når det trækker ud så længe, så får man ikke det, man har brug for; afslutninger og svar på spørgsmål. Her er alt oppe i luften, og der kan det i sidste ende udvikle sig til mere end sorg. Depressioner og andre psykiske reaktioner.

Knut Arild Gulbrandsen understreger, at alle håndterer sorg forskelligt.

- Mennesker er forskelligt skruet sammen, og vi bearbejder de her voldsomme begivenheder på forskellig vis. Nogle får ikke bearbejdet deres sorg, og det kan være meget usundt. I denne situation har pårørende ikke en chance for at få en endelig afslutning, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Odense

Ren bonus for politiet: Mand anholdt med 36 poser hash efter påkørsel af betonklods

Annonce